Genealogický software Ages!

U nás používaný software. Kdo co používá, klady a zápory.

Genealogický software Ages!

Příspěvekod zkudlacek » pon srp 31, 2026 12:22

Chci všechny uživatele fóra informovat o tomto nepříliš známém a bezdůvodně opomíjeném softwaru. V různých vláknech a příspěvcích je zmiňováno zhruba 10 programů, namátkou Ancestry, Agelong Tree, Ahnenblatt, Legacy Family Tree, Brother´s Keeper, Family Tree Builder, Personal Ancestry File, atd. Jsou zmiňovány jejich výhody, nevýhody, omezení, dokonce jsem četl názor, že použití nějaké funkce je "opruz", což samozřejmě není dobrá vizitka :-)
Hlavní funkcionality, které jsou diskutovány, jsou zhruba tyto:
- je kompatibilní s GEDCOM?
- umí Unicode, tedy podporuje české znaky, formát českého datumu a vše související?
- je vícejazyčný v tom smyslu, že kromě podpory češtiny umí i export dat v jiném jazyku?
- jak zvládá grafy?
- jak zvládá fotky (nejen odkazy na ně u jednotlivých osob, ale vkládání fotek do grafů)?
- umí uložit odkazy na archivy a internetové linky?
- jaké má možnosti exportu dat?
- jak zvládá vícenásobné rodiče (biologičtí vz. adoptivní/pěstouni)?
- má nějaké omezení, např. počet uložených osob, max. rozměr grafu, atd.?
- jaká je jeho podpora?

V souvislosti s tím vším výše psaným vás chci informovat o programu Ages! Ve svých starých příspěvcích jsem našel, že jsem se o něm zmiňoval v roce 2016. Od té doby jeho vývoj značně pokročil a v současné době je k dispozici verze 2.3.1 Jeho vývoj stále probíhá. Já sám ho používám zhruba od roku 2010 a velmi pozitivně hodnotím, jakými novými funkcemi je vždy v každé nové verzi obohacen. Samozřejmě není dokonalý, to je nereálný požadavek, ale k dokonalosti má hodně "našlápnuto" :-)

Vypadá to, jako že mám z jeho propagace nějaký prospěch, ale není tomu tak, sám jsem si ho koupil a jsem jeho běžným uživatelem. Ale dlouholetým používáním mohu zodpovědně prohlásit, že všechny diskutované funkcionality bez problémů zvládá. Testoval jsem ho na databázi, ve které bylo 8 300 osob, sestavil graf, do kterého umístil asi 1 400 osob a ten by měl pro tisk rozměry asi 8 x 1,5 metru!

Jeho obrovskou předností jsou grafy. Nejen výběr typu grafu - předci, potomci, všichni příbuzní, atd., ale zejména grafické ztvárnění grafů. Uživatel si může vytvořit prakticky libovolnou šablonu, ve které může použít libovolné písmo, rámeček, spojovací linky, stínování rámečku, zvolit libovolné pozadí, atd. Uživatel stále vidí, jaké budou rozměry grafu při tisku, takže může např. změnou velikosti písma přizpůsobit velikost grafu rozměrům papíru . . .

K programu jsem vytvořil jazykový soubor pro češtinu, který je po dohodě s tvůrcem programu umístěný na jejich webu. Program je možné libovolně zkoušet a používat zdarma. Toto používání má pouze dvě omezení, není možné vytvořit databázi větší, než 50 osob a v grafu je malý nápis "vytvořeno v bezplatné verzi programu". Zakoupením licence je možné pokračovat v plnohodnotném používání. K programu jsem také přeložil příručku k verzi 2.0, kterou jsem vydal vlastním nákladem a zájemcům ji mohu nabídnout. Originál této příručky v němčině již na webu z mně neznámých důvodů není.

Program je k dispozici zde:
https://www.daubnet.com/en

Zdeněk Kudláček
zkudlacek

Oblast pátrání: Břeclavsko, okolí Mor. Krumlova, Nový Jičín, Hlučínsko, Konice, vých. Čechy

Re: Genealogický software Ages!

Příspěvekod zburget » pon srp 31, 2026 17:29

Umí unicode neznamená "umí české znaky" - ale umí všechny znaky. Tedy latinku, azbuku, řecká písmena, speciální znaky, jako např. combining unicode, obecné zlomky, latinské zkratkové symboly apod.

Co ale třeba požaduju já - mimo plné podpory Unicode - umí ukládat citace k událostem (křest, úmrtí, sňatek,…)? I víc citací k jedné události, než jednu? Umí přiřadit fotky (skeny) událostem? Umí tohle všechno vyčíst z GEDCOM vyexportovaného z MH FTB?

A veledůležitá věc - jaké umí výstupní sestavy? Grafy mě nezajímají - zajímají mě třeba takové věci, jako je karta rodiny, karta člověka (se všemi jeho životními událostmi). Můžu si definovat vlastní výstupní sestavy, na kterých bude to, co potřebuju, aby tam bylo?
Takové výstupní sestavy, jaké bych si představoval neumí žádný program, který se mi dostal do ruky současně s tím, aby měl plnou podporu Unicode.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod zkudlacek » pon srp 31, 2026 18:53

Věděl jste, že tento program existuje? Pokud ne, tak můj příspěvek splnil ten účel, kvůli kterému jsem ho psal - informovat o něm. Pokud ano, proč jste si nevyzkoušel, jestli nebude vyhovovat vašim požadavkům?
A k vašim požadavkům:
- citací k jedné osobě, nebo k jedné události si můžete uložit libovolné množství. Např. odkaz na index narození - že ten index je v MZA Brno, že je to ta a ta signatura, že je to sken číslo to a to a že je takový internetový odkaz. To samé pro matriku narození, index zemřelých a matriku zemřelých. Dále si můžete uložit citaci na sčítací operáty. Ty mohou být třeba v ZA Opava. Pro někoho jiného, který není v matrice zemřelých k nalezení, můžete uložit např. odkaz na obecní kroniku, která je uložena na stránkách obce a v ní je informace, že ten dotyčný zemřel na následky zranění v 1. sv. válce v lazaretu ve Vídni
- fotky a skeny samozřejmě přiřadit umí; spíš asi osobám, ale kterékoliv události se přece zúčastňují osoby, žádná se neděje bez účastníků.
- jestli toto všechno Ages! umí vyčíst z GEDCOMu exportovaného/ importovaného z MH FTB, nejsem schopen posoudit, ale vy si to můžete zdarma vyzkoušet; otevřít lze databázi libovolně velkou, je možné ji i editovat, jenom nelze přidat další osobu, pokud osob už je více, než 50.
- tagy, kterým Ages! v importované databázi nerozumí, převede na poznámky. A je neřešitelná otázka, jestli je to "chyba" Ages! a nebo jestli je to "chyba" MH FTB. V každém případě je to tím, že výhradní práva na GEDCOM mají mormoni, kteří se o jeho rozvoj zhruba posledních 15 let nestarají. Každý tvůrce programu si nové funkce implementuje podle svého a důsledkem je, že GEDCOM uložený v jednom programu nemusí být stoprocentně akceptovatelný v jiném programu.
- "....sestavy, které bych si představoval, neumí žádný program......" To je samozřejmě možné, žádný program není dokonalý. To by si ho člověk musel naprogramovat sám a ani ten by nebyl dokonalý, jenom by vyhovoval požadavkům toho, kdo si ho naprogramoval a nikomu jinému by vyhovovat nemusel. A to, že žádný program není dokonalý, je v příspěvku zmíněno.
zkudlacek

Oblast pátrání: Břeclavsko, okolí Mor. Krumlova, Nový Jičín, Hlučínsko, Konice, vých. Čechy

Příspěvekod zdespi » úte zář 01, 2026 8:01

No zdá se, že poslední major verze 2.3.0 byla vydána v roce 2010, což mne příliš nepřesvědčilo o vývoji programu. Ale mohu se mýlit, neboť tvůrce programu datumy v changelogu zásadně neuvádí. Ale pokud program někomu vyhovuje ... nemám samozřejmě nic proti.
zdespi

Příspěvekod zkudlacek » úte zář 01, 2026 8:56

Můžete toto svoje nesmyslné tvrzení doložit?
Ve svém příspěvku píšu, že Ages! používám zhruba od roku 2010. Tehdy to byla verze 1.5 vydaná v březnu 2008. V roce 2012 byla vydána verze 2.0 a upgrade z verze začínající jedničkou na verzi začínající dvojkou nebyl zdarma. Od té doby je licenční politika taková, že pro všechny novější verze je upgrade zdarma. A vydávání bylo takové:
verze 2.0.0 až 2.0.4 postupně červen 2012 až červen 2013
verze 2.1 rok 2016
pak byla dlouhá pauza
verze 2.2 rok 2025
verze 2.2.1 březen 2026
Nejnovější verze, kterou mám nainstalovanou, je 2.3.2 a ta je k dispozici asi od června
zkudlacek

Zpět na Jaký software používáte?