Hlavní funkcionality, které jsou diskutovány, jsou zhruba tyto:
- je kompatibilní s GEDCOM?
- umí Unicode, tedy podporuje české znaky, formát českého datumu a vše související?
- je vícejazyčný v tom smyslu, že kromě podpory češtiny umí i export dat v jiném jazyku?
- jak zvládá grafy?
- jak zvládá fotky (nejen odkazy na ně u jednotlivých osob, ale vkládání fotek do grafů)?
- umí uložit odkazy na archivy a internetové linky?
- jaké má možnosti exportu dat?
- jak zvládá vícenásobné rodiče (biologičtí vz. adoptivní/pěstouni)?
- má nějaké omezení, např. počet uložených osob, max. rozměr grafu, atd.?
- jaká je jeho podpora?
V souvislosti s tím vším výše psaným vás chci informovat o programu Ages! Ve svých starých příspěvcích jsem našel, že jsem se o něm zmiňoval v roce 2016. Od té doby jeho vývoj značně pokročil a v současné době je k dispozici verze 2.3.1 Jeho vývoj stále probíhá. Já sám ho používám zhruba od roku 2010 a velmi pozitivně hodnotím, jakými novými funkcemi je vždy v každé nové verzi obohacen. Samozřejmě není dokonalý, to je nereálný požadavek, ale k dokonalosti má hodně "našlápnuto"
Vypadá to, jako že mám z jeho propagace nějaký prospěch, ale není tomu tak, sám jsem si ho koupil a jsem jeho běžným uživatelem. Ale dlouholetým používáním mohu zodpovědně prohlásit, že všechny diskutované funkcionality bez problémů zvládá. Testoval jsem ho na databázi, ve které bylo 8 300 osob, sestavil graf, do kterého umístil asi 1 400 osob a ten by měl pro tisk rozměry asi 8 x 1,5 metru!
Jeho obrovskou předností jsou grafy. Nejen výběr typu grafu - předci, potomci, všichni příbuzní, atd., ale zejména grafické ztvárnění grafů. Uživatel si může vytvořit prakticky libovolnou šablonu, ve které může použít libovolné písmo, rámeček, spojovací linky, stínování rámečku, zvolit libovolné pozadí, atd. Uživatel stále vidí, jaké budou rozměry grafu při tisku, takže může např. změnou velikosti písma přizpůsobit velikost grafu rozměrům papíru . . .
K programu jsem vytvořil jazykový soubor pro češtinu, který je po dohodě s tvůrcem programu umístěný na jejich webu. Program je možné libovolně zkoušet a používat zdarma. Toto používání má pouze dvě omezení, není možné vytvořit databázi větší, než 50 osob a v grafu je malý nápis "vytvořeno v bezplatné verzi programu". Zakoupením licence je možné pokračovat v plnohodnotném používání. K programu jsem také přeložil příručku k verzi 2.0, kterou jsem vydal vlastním nákladem a zájemcům ji mohu nabídnout. Originál této příručky v němčině již na webu z mně neznámých důvodů není.
Program je k dispozici zde:
https://www.daubnet.com/en
Zdeněk Kudláček