Let's Read It! - vývoj nové aplikace

U nás používaný software. Kdo co používá, klady a zápory.

Let's Read It! - vývoj nové aplikace

Příspěvekod defox » ned srp 16, 2026 17:02

Hledám testery pro novou Android aplikaci!

Informace:
Aplikace je vyvíjena jako mobilní nástroj pro práci v archivech. Jedna z funkcí je určena pro práci s matrikami.

Hlavní funkce aplikace:
Rukopisy a jejich OCR rozpoznávání pomocí trénovaných modelů
IIIF knihovny
Genealogie
OCR rozpoznávání tištěných textů a jejich překlady
Sfragistika (ve vývoji)
Heraldika (ve vývoji)
Nástroje pro práci s dokumenty (historické měrné jednotky, místopis, chronologie - ve vývoji)

O aplikaci: https://sites.google.com/view/letsreadit

1.Nejprve klikněte sem a požádejte o vstup do testovací skupiny:
https://groups.google.com/g/letsreadittest
2.Jakmile vás schválím, aplikaci si stáhnete zde:
https://play.google.com/apps/internalte ... 4185696919
defox

Re: Let's Read It! - vývoj nové aplikace

Příspěvekod zburget » pon srp 17, 2026 18:16

Pokud bych mohl pár dotazů poznámek:
Nejsem si jist, jestli je úplně ideální míát tohle všechno v mobilní aplikaci. Přece jen tohle všechno v terénu nepotřebuju. Ideální hje v terénu co nejrychlej nasbírat data a ty pak zpracovat v klidu na PC s velkým monitorem.
A teď k jednotlivým bodům - Rukopisy + OCR pomocí trénovaných modelů - trénovaných modelů jakých? Veřejných LLM nebo specializopvaných na OCR starých textů? Pokud platí první, kterých LLM? Můžu si vybrat? Pokud platí druhé, který systém OCR? Mimochodem s obojím mám zkušenosti a ani jedno zatím nedává výsledky zdaleka alespoň uspokojivé.
IIIF - super nápad! Ovšem na desktopu bych to využil daleko víc.
Genealogie - to je tak široký pojem, že netuším, co si pod tím mám představit.
OCR tištěných textů a jejich překlady - s tímhle se už přes půl roku bavím - zemské desky; Staré listiny + CDM -> z edice si nechám OCR přečíst a potom s pomocí LLM překládám. Obojí pomocí ClaudeAI. OCR je bez zaškobrtnutí, překlady jsou většinou na první dobrou srozumitelné, ale pro mě, jakožto nelatiníka, stejně následují s pomocí LLM podrobné analýzy slov/frází konzultace možností přeformulování a přesun vět v souvětích tak, aby to ve výsledku bylo opravdu česky. Řekl bych, že systíém překladů už mám celkem vychytaný a rozhodně to není přečti / přelož -> hotovo.
Sfragistika - sem s ní, netrpělivě čekám (sle ve verzi pro desktop)
Heraldika - vuz sfragistika
Historické měrné jednotky - tak to tedy upřímnou soustrast…
místopis - ufff - zajeďte se podívat do Pelhřimova, tam mají nové krematorium - ať víte, do čeho jdete!

Jinak držím palce. Ale jak jsem psal, mobilní aplikaci já osobně úplně něvyužiju. To jedině při návštěve archivu. Ale tam to bude stejně styl práce - rychle nafotit a zmizet domů v klidu zpracovat.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Re: Let's Read It! - vývoj nové aplikace

Příspěvekod defox » úte srp 18, 2026 11:15

Dobrý den,
děkuji za obsáhlou reakci.K Vašim otázkám:
používají se specializované (zatím veřejně dostupné) vytrénované ONNX modely. Vybrat si lze, pro výběr správného modelu je i průvodce.
Genealogie - primárně práce s matrikami, rozrody, indexace apod.
A nyní důležitý postřeh: jak píšete, mobilní aplikaci v takovém rozsahu nepoužijete. Souhlasím. Tedy nyní se zaměřím na převod nástrojů pro archivní práci pro badatele na desktopovou aplikaci. Bude to chvíli trvat, ale osobně jsem měl také nutkání jít později cestou aplikace (velký monitor, mnohem větší možnosti propojení dat).
Děkuji
defox

Zpět na Jaký software používáte?