Let's Read It! - vývoj nové aplikace

U nás používaný software. Kdo co používá, klady a zápory.

Let's Read It! - vývoj nové aplikace

Příspěvekod defox » ned srp 16, 2026 17:02

Hledám testery pro novou Android aplikaci!

Informace:
Aplikace je vyvíjena jako mobilní nástroj pro práci v archivech. Jedna z funkcí je určena pro práci s matrikami.

Hlavní funkce aplikace:
Rukopisy a jejich OCR rozpoznávání pomocí trénovaných modelů
IIIF knihovny
Genealogie
OCR rozpoznávání tištěných textů a jejich překlady
Sfragistika (ve vývoji)
Heraldika (ve vývoji)
Nástroje pro práci s dokumenty (historické měrné jednotky, místopis, chronologie - ve vývoji)

O aplikaci: https://sites.google.com/view/letsreadit

1.Nejprve klikněte sem a požádejte o vstup do testovací skupiny:
https://groups.google.com/g/letsreadittest
2.Jakmile vás schválím, aplikaci si stáhnete zde:
https://play.google.com/apps/internalte ... 4185696919
defox

Re: Let's Read It! - vývoj nové aplikace

Příspěvekod zburget » pon srp 17, 2026 18:16

Pokud bych mohl pár dotazů poznámek:
Nejsem si jist, jestli je úplně ideální míát tohle všechno v mobilní aplikaci. Přece jen tohle všechno v terénu nepotřebuju. Ideální hje v terénu co nejrychlej nasbírat data a ty pak zpracovat v klidu na PC s velkým monitorem.
A teď k jednotlivým bodům - Rukopisy + OCR pomocí trénovaných modelů - trénovaných modelů jakých? Veřejných LLM nebo specializopvaných na OCR starých textů? Pokud platí první, kterých LLM? Můžu si vybrat? Pokud platí druhé, který systém OCR? Mimochodem s obojím mám zkušenosti a ani jedno zatím nedává výsledky zdaleka alespoň uspokojivé.
IIIF - super nápad! Ovšem na desktopu bych to využil daleko víc.
Genealogie - to je tak široký pojem, že netuším, co si pod tím mám představit.
OCR tištěných textů a jejich překlady - s tímhle se už přes půl roku bavím - zemské desky; Staré listiny + CDM -> z edice si nechám OCR přečíst a potom s pomocí LLM překládám. Obojí pomocí ClaudeAI. OCR je bez zaškobrtnutí, překlady jsou většinou na první dobrou srozumitelné, ale pro mě, jakožto nelatiníka, stejně následují s pomocí LLM podrobné analýzy slov/frází konzultace možností přeformulování a přesun vět v souvětích tak, aby to ve výsledku bylo opravdu česky. Řekl bych, že systíém překladů už mám celkem vychytaný a rozhodně to není přečti / přelož -> hotovo.
Sfragistika - sem s ní, netrpělivě čekám (sle ve verzi pro desktop)
Heraldika - vuz sfragistika
Historické měrné jednotky - tak to tedy upřímnou soustrast…
místopis - ufff - zajeďte se podívat do Pelhřimova, tam mají nové krematorium - ať víte, do čeho jdete!

Jinak držím palce. Ale jak jsem psal, mobilní aplikaci já osobně úplně něvyužiju. To jedině při návštěve archivu. Ale tam to bude stejně styl práce - rychle nafotit a zmizet domů v klidu zpracovat.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Zpět na Jaký software používáte?