Generální rejstřík k berní rule

Tuto sekci jsem založil dle nápadu člena jtks. Zde můžete hledat a nabídnout pomoc při hledání v knihách, které máte doma nebo ke kterým máte přístup.

Re: Generální rejstřík k berní rule

Příspěvekod jana 21 » pát led 16, 2026 6:57

Mnohokrát děkuji za vyhledání. Ano zabývám se rodem mlynářů Náhlovských. Okolí Trosek, t zn. farnosti Libuň, Turnov ... mám všechny probádané, nejstarší doložený záznam "mého" Náhlovského je z r.1665, mohla bych být spokojená, ale stále je tady to - co kdyby. O Náhlovských z okolí Mn. Hradiště také vím, Jan dokonce v r. 1610 ? získal váreční právo, jenom mi chybí spojitost mezi oběma rody. Tohle byl vlastně pokus zjistit, jestli nežili ještě jinde v Čechách, či na Moravě, prostě odkud se mi v boleslavském kraji objevili. Teď mám tedy ještě šanci pátrat na Čáslavsku, jdu na to, a ještě jednou dík. Jana
jana 21

Oblast pátrání: Sobotecko, Turnovsko -povodí Žehrovky, Libuňky

Příspěvekod JHS » pát led 16, 2026 12:26

jana 21 píše:Mnohokrát děkuji za vyhledání. Ano zabývám se rodem mlynářů Náhlovských. Okolí Trosek, t zn. farnosti Libuň, Turnov ... mám všechny probádané, nejstarší doložený záznam "mého" Náhlovského je z r.1665, mohla bych být spokojená, ale stále je tady to - co kdyby. O Náhlovských z okolí Mn. Hradiště také vím, Jan dokonce v r. 1610 ? získal váreční právo, jenom mi chybí spojitost mezi oběma rody. Tohle byl vlastně pokus zjistit, jestli nežili ještě jinde v Čechách, či na Moravě, prostě odkud se mi v boleslavském kraji objevili. Teď mám tedy ještě šanci pátrat na Čáslavsku, jdu na to, a ještě jednou dík. Jana

Můj předek Adam N. se 11.8.1688 žení v Roudnici nad Labem (https://digi.soalitomerice.cz/digitalni ... c3e61dfbaf). Nevěsta z Mastířovic, ale svatba psaná do jiné lokace, psáno Přeboz. Nedávno se to tu řešilo a padl nápad že se jedná o Přehoř, dnešní Břehoryje, relativně blízko jak Mastířovicům, tak i Roudnici. Ta patřila k panství Chotiněves, gruntovnice z té doby dochované, ale o Náhlovských si můžeme nechat jen zdát. Každopádně to nebyl asi obyčejný chlapec z podružské rodiny, protože později byl mlynářem v mlýně v Nové Vsi u Neratovic. Podle úmrtí narozen cca roku 1662. Jeden kolega procházel matriky u Turnova i Mnichova Hradiště, ale žádnou stopu po něm nenašel. Nicméně on měl syna Jana (*1697), která se zřejmě roku 1725 (možná o rok dříve) oženil neznámo kde s nějakou Dorotou.
JHS

Příspěvekod jana 21 » pát led 16, 2026 16:26

Díky JHS, Adama jsem si našla, mlýn koupil od vrchnosti v roce 1996, ale ani zmínka odkud pochází. J
jana 21

Oblast pátrání: Sobotecko, Turnovsko -povodí Žehrovky, Libuňky

Příspěvekod Inis » ned led 18, 2026 10:38

Dobrý den, mohla bych vás poprosit o vyhledání jména Had z Mladotic u Kraselova, okr. Strakonice a jméno Blažek z Kadešic, nebo Podmokel, okr.Klatovy.
Děkuji
Inis

Generální rejstřík k berní rule

Příspěvekod pipsi » úte úno 03, 2026 20:02

Dobrý večer,

mohu Vás poprosit o vyhledání jména Děkanovský? První zmínka z roku 1760 v Salačově Lhotě, Táborský kraj; 1654 Bechyňský kraj.

Mockrát děkuji!
Liebe Grüße aus Wien!
Ingrid

http://www.schuster-pippersteiner.at/ge ... /index.php
Přihlášení hosta
Uživatelské jméno: gast
Heslo: gast
pipsi

Oblast pátrání: okres Šumperk, Ústí nad Orlicí, Svitavy, Jindřichův Hradec, Chrudim, Žďár nad Sázavou, Třebíč, Hodoín, Brno-venkov, Břeclav, Tábor, Pelhřimov

Příspěvekod JHS » úte úno 03, 2026 23:18

pipsi píše:Dobrý večer,

mohu Vás poprosit o vyhledání jména Děkanovský? První zmínka z roku 1760 v Salačově Lhotě, Táborský kraj; 1654 Bechyňský kraj.

Mockrát děkuji!

Příjmení Děkanovský je příjmení, které "nosili" svobodníci. Ta Salačova Lhota je jednou z vesnic, kde byly svobodníci usazení. Okolo roku 1654 byli Děkanovští Petrově Lhotě, což je vesnice nedaleko městyse Křivsoudova. 3km od ní se nalézá vesnice Děkanovice. Někteří nositelé tohoto příjmení tam byli v té Petrově Lhotě usazeni min. v roce 1732. Doporučuji navštívit i tento web https://www.svobodnici.cz/.
JHS

Příspěvekod pipsi » čtv úno 05, 2026 8:56

JHS píše:
pipsi píše:Dobrý večer,

Mockrát děkuji!

Příjmení Děkanovský je příjmení, které "nosili" svobodníci. Ta Salačova Lhota je jednou z vesnic, kde byly svobodníci usazení. Okolo roku 1654 byli Děkanovští Petrově Lhotě, což je vesnice nedaleko městyse Křivsoudova. 3km od ní se nalézá vesnice Děkanovice. Někteří nositelé tohoto příjmení tam byli v té Petrově Lhotě usazeni min. v roce 1732. Doporučuji navštívit i tento web https://www.svobodnici.cz/.

Vielen Dank!
Liebe Grüße aus Wien!
Ingrid

http://www.schuster-pippersteiner.at/ge ... /index.php
Přihlášení hosta
Uživatelské jméno: gast
Heslo: gast
pipsi

Oblast pátrání: okres Šumperk, Ústí nad Orlicí, Svitavy, Jindřichův Hradec, Chrudim, Žďár nad Sázavou, Třebíč, Hodoín, Brno-venkov, Břeclav, Tábor, Pelhřimov

Příspěvekod mwon » sob úno 07, 2026 21:39

Dobrý den,
prosím o vyhledání příjmení Hron / Hronek (Fronek/Vronek/Wronek), přednostně ve východních a jihovýchodních Čechách. Pro orientaci dle dnešních okresů zejména: Hradec Králové, Jičín, Náchod, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Pardubice, Chrudim, Ústí nad Orlicí, Svitavy, dále směrem k jihu Havlíčkův Brod, Pelhřimov, Jindřichův Hradec, Kutná Hora, Tábor.
Budu také rád za krátký souhrnný seznam všech nalezených výskytů v rámci celých Čech.
Moc děkuji a přeji hezký den.
Mark
Naposledy upravil mwon dne čtv úno 12, 2026 9:42, celkově upraveno 1
mwon

Příspěvekod pavel.m » čtv úno 12, 2026 7:26

PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod mwon » čtv úno 12, 2026 9:43

pavel.m píše:https://ibb.co/WWp81k1T

Pavle, moc děkuji za Tvůj čas a ochotu. :)
mwon

Předchozí

Zpět na Knihovna