Jak dlouho muze zena rodit

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Jak dlouho muze zena rodit

Příspěvekod Appian » pát úno 08, 2013 3:25

Narazil jsem ted na dve zeny a jedna mela deti v rozpeti 30 let (1770-1799) a druha dokonce 32 let (Prvni dite porodila 1777 a posledni (snad) 1809), az si skoro rikam jestli to je mozne a jestli si dotycny behem te doby nevzal druhou manzelku stejneho jmena nebo se nejedna o dve zeny tehoz jmena. Zena muze byt plodna tak 15-45 a to by si ji vazne musel vzit uz v tech patnacti a rodila by az temer do padesatky. (snatek zatim nemam dohledan, tak nevim v kolika se vzali).
Naposledy upravil Appian dne úte bře 19, 2013 1:32, celkově upraveno 1
Appian

Re: Jak dlouho muze zena rodit? (genealogicko-gynekologicka

Příspěvekod Zora » pát úno 08, 2013 6:45

Porody ve věku 18 - 40 roků se v matrikách vyskytují naprosto běžné.
V období 40 - 45 roků se jejich četnost snižuje,
porody do 50 roků jsou už jen zřídkavé, ale dějí se.
Po 50 letch věku vyjímečné. Reprodukční cyklus končí kolem 50 roků věku, vyjímky i zde mohou potrvrzovat pravidlo.

Dolní hranice je trochu ošidná, 15 roků je možné brát začátek rep. cyklu. Zde je ovšem třeba přihlížet k tomu, že mimomanželský sex byl hříchem, svatby ve věku do 17 roků děly velice zřídka a ani mentální vyspělost budoucí matky nezaručovala fungování rodiny. (podstatný problém)
Možné počátky reprodukčního cyklu u žen jsou velice pečelivě rozebírány v knize M. Novotného "Božena Němcová" v souvislosti s hledáním možné matky Boženy (původní Terezie Panklová, která byla označována za matku Boženy, by musela rodit ve velice nízkém věku). Zde se problém vyřešil nalezením další dcery s totožným jménem Terezie, jejiž věk v době porodu byl již obvyklý).

Děti se tedy mohly rodit v rozmezí cca 16- 51 roků , což je období 35 let.
Já osobně u svých předků jsem narazila v matrikách na porody do 50 let, nenarazila jsem na porody před 18. rokem věku matky. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zrnka písku » pát úno 08, 2013 8:36

Zorka napsala podstatné, já můžu posloužit příkladem
jedná se o data z celé vesnice z let cca 1700-1900, vzorek cca 2200 lidí
Nejmladší matka: ... - věk při narození dítěte: 17 let 3 měsíce 20 dní (6 321 dní)
Nejmladší otec: ... - věk při narození dítěte: 19 let 2 měsíce 9 dní (7 010 dní)
Nejstarší matka: ... - věk při narození dítěte: 58±1 rok
Nejstarší otec: ... - věk při narození dítěte: 67 let 4 měsíce 1 den (24 593 dní)
onu nejstarší matku máte tady http://lubojaty.zrnkapisku.eu/person494.htm
rodila v rozmezí 40. a 58. roku věku, takže možné i když ne běžné to je - tahle Marina měla i štěstí, že těch 9 porodů přežila na rozdíl od jiných...
zrnka písku

Příspěvekod Jiří Klimeš » pát úno 08, 2013 11:19

Mé nejmladší matce bylo 14 let 9 měsíců. Vdávala se v necelých čtrnácti letech.( nar.21.2.1838)
http://actapublica.eu/matriky/praha/pro ... strana=129 /Marie Zahajská/
Naposledy upravil Jiří Klimeš dne pát úno 08, 2013 15:38, celkově upraveno 1
Jirka K.
Jiří Klimeš

Oblast pátrání: Jarov (Plzeň sev.), Újezd (Plzeň).

Příspěvekod Zora » pát úno 08, 2013 11:46

Odvažuji se konstatovat, že ženich měl v tomto případě velice trefné příjmení. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re:

Příspěvekod Appian » sob úno 09, 2013 11:48

:D
Naposledy upravil Appian dne stř kvě 18, 2016 4:39, celkově upraveno 1
Appian

Příspěvekod zrnka písku » sob úno 09, 2013 11:53

Appian píše:Myslite ze teda nejaka rodila deti v rozmezi 32 let a nebo je to spis blbost.
Nebo by to byly dva pary v jednom Cp., kdy otec by mel shodne jmeno jako syn a oba by meli manzelku shodneho krestniho jmena.

A i B je možné - jestli měl otec syna stejného jména a ten manželku stejného jména jako jeho matka nebo se jedná o jeden "dlouhorodící" pár, to musíte zjistit vy...
zrnka písku

Příspěvekod Zora » sob úno 09, 2013 12:00

Zvažte možnost 2 rodin - otce a syna.
Mám případ - otec na výměnku, chalupu dostal jeden z potomků, otec se podruhé oženil a na výměnku založil další rodinu. V čísle popisném tedy žil jeho syn hospodář, cca dvě neprovdané - dospělé dcery z 1. manželství a pak malé děti a manželka z druhého manželství.
Můj předek se narodil, když bylo otci výměnkáři cca 65 let, a tento předek měl navíc další vlastní sourozence.
Je méně pravděpodobné, že by ve stavení žili třeba dva bratři - majetkové poměry se většinou vyrovnávaly řádně , tedy jeden ze synů se stal hospodářem a další museli odejít - většinou byli vyplaceni - až na neprovdané sestry, ty odcházely (s věnem, které zařizoval bratr - hospodář) až po svatbě.
Věkový rozdíl mezi prvním a posledním dítětem u ženy mám prokazatelně :
1. dítě v cca 19 letech,. poslední ve 44 letech (to poslední ale bylo po asi 7 leté přestávce)
Zora :roll:
Zora

Příspěvekod Zdenek » sob úno 09, 2013 18:22

A jestli se mohu zeptat, o kolik porodů by mělo jít? Já měl nejvíc 12 a to je docela na pováženou. Pokud v průběhu těch 32 let rodila jako na běžícím páse, tak bych to viděl na otce a syna. Nejčastěji se setkávám s takovýmto průběhem:
Nejprve se děti rodí v rozmezí asi tak dvou let. Pokud je interval kratší, je pravděpodobné, že předchozí dítě brzy po porodu zemřelo. Jakmile se přestávky začínají prodlužovat tak očekávám že ještě tak jedno, dvě děti a bude konec. Pokud se další dítě objeví tak za 7-10 let tak je to nejspíš už někdo jiný.
Postupem času a s dokonalejšími (lékařskými) dovednostmi se počty porodů postupně snižovaly. Ne proto, že by rodiny chtěly mít méně dětí, ale nebylo zapotřebí tolika porodů, jelikož úmrtnost novorozenců se snižovala. Ono, když se v 17 stol. narodilo 12 dětí, tak to může být, jako když dnes se narodí tak 3-4. Myslím, že tenkrát se jich víc dospělosti asi nedožilo.
No krutá doba, ale stejnak bych chtěl na nějakou dobu tam být. :D

To jsou jen mé vypozorované poznatky. Možná na to má někdo jiný odlišný názor. :wink:
Zdenek

Příspěvekod Zora » sob úno 09, 2013 18:58

Vím o pěti porodech u ženy , jejíž poslední dítě se narodilo ve 44.roce jejího věku.
Ale to je náhoda, jinak se o sourozence nestarám, jen jsem pomocí dětí hledala narození otce (zda u nich nebude potřebná podrobnost).
Obávám se, že hledat intervaly mezi porody dětí a hledat v nich nějakou souvislost, je zbytečné. Počet dětí byl omezen pouze a jenom zdravotním stavem matky a potažmo otce.
Ženy neměly moc možností, jak se vyhnout nechtěnému styku, natož početí. A muži neměli důvod ho nevyžadovat, ani ve válce ne. Nakonec tehdejší doba určovala ženě jako hlavní povinnost rodit děti a pečovat o domácnost.
Snad v tzv. měšťanských domácnostech, zhruba před 1900 se objevuje již výrazně nižší počet potomků. 1 - 3, jak si to doma zařizovali, těžko říct, snad oddělené ložnice s ohledem na "zdravotní" stav matky.
Muži pak asi volili jiný způsob radosti - zřejmě ji nacházeli jinde.
Tedy myslím v práci :lol: :lol: :lol:
Zora

Příspěvekod zrnka písku » sob úno 09, 2013 21:01

Zora píše:Obávám se, že hledat intervaly mezi porody dětí a hledat v nich nějakou souvislost, je zbytečné...

Není to až tak zbytečné, to co říká Zdenek mnohdy platilo - pokud jde i o hledání všech potomků pak interval opravdu po svatbě býval +/- rok a půl až dva, v případě delšího výpadku byl mnohdy příčinou potrat nebo předčasný porod a podobně a postupem věku (rodičů) se intervaly mezi dětmi prodlužovaly...
zrnka písku

Příspěvekod Zora » sob úno 09, 2013 21:08

....Obávám se, že hledat intervaly mezi porody dětí a hledat v nich nějakou souvislost, je zbytečné. Počet dětí byl omezen pouze a jenom zdravotním stavem matky a potažmo otce....

...interval opravdu po svatbě býval +/- rok a půl až dva, v případě delšího výpadku byl mnohdy příčinou potrat nebo předčasný porod a podobně a postupem věku (rodičů) se intervaly mezi dětmi prodlužovaly...

Obávám se, že popisujeme obě to stejné, ženy po porodu samozřejmě kojily, většinou v této době tedy neotěhotněly, no a pak přišlo další dítě, pokud zdraví dovolilo.
Zora

Příspěvekod Lenkae » ned úno 10, 2013 11:22

Moje pra pra pra pra babička měla 10 dětí a z toho první ve 22 letech a poslední ve 43 letech, taky jsem myslela, jestli nejde o shodu jmen, ale vzhledem k tomu , že u rodičů dítěte byli zase stejní rodiče(dítě Antonín, matka Kateřina, dcera těch a těch) tak to byly skutečně její děti, tam už by ta shoda byla spíše neuvěřitelná.
Bohužel kdyby jí nezemřel manžel, věřím tomu, že dokud by byla plodná, rodila by dál, jinou možnost neměla.
Manžel měl ještě 3 děti z prvního manželství, takže docela kanec, pak se nedivím, že jeho příčina smrti byla již zde zmiňovaná-docela vyschnul :D
Lenkae

Oblast pátrání: Janovice u Polné,Polná, Sirákov//Dolní Dobrouč, Nasavrky u Chocně//Žďár Nad Orlicí, Chotiv//Dubicko, Bohuslavice, Zvole, Hněvkov, Příkazy, Olomouc //

Příspěvekod Tišlová » sob bře 02, 2013 17:31

Já jsem nedávno narazila na jednu ženu,která se vdala v 28 letech,11 let bydleli asi mimo obce,kde pátrám,potom rodila když jí bylo : 39,42,48,52,53,55.Což mi přijde docela šílené,ale je to tak o nějakou shodu jmen se nejedná,pečlivě jsem kroniky prohledávala,za 3 roky po jejím posledním dítěti se v jejich domě narodilo dítě jejímu asi nejstaršímu synovi,který se narodil v těch 11 letech,kde je nemůžu najít.
Dnes sem celý den pátrala po jednom praprapra.... dědečkovi a podle všeho měl první dítě v 16,(narozen 1763)bohužel nemůžu dohledat svatbu,takže vycházím z datumu jeho údajného narození (což je tipuji na 80% pravdivé) z datumu narození jeho první dcery a datumu úmrtí.Snad ten zamotanec ještě rozpletu :)
Tišlová

Příspěvekod acruj » pon bře 18, 2013 20:41

jedna moje pra pra.....babička se vdala ve 20ti letech a první dítě porodila v 21 potom porodila dalších 9 děti (z nichž několik zemřelo), poslední desáté dítě porodila ve 46 letech....jiná osoba to není, protože první dítě se narodilo v roce 1875 a poslední v roce 1900 takže všechny zápisy jsou velice dobře čitelné
acruj

Další

Zpět na Otázky a odpovědi