Slezsko - co lze najit

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Slezsko - co lze najit

Příspěvekod Kika-Ali » čtv led 01, 2015 16:13

Nejakou dobu se "hrabu" v matrikach a mozna i diky stesti zacatecnika jsem se dostala relativne daleko. Ale v ramci predku pochazejicich ze Slezska se mi nedari nic moc najit nic krome prave matrik. Soupis poddanych, berni rula ani stabilni katastr se Slezska netykaji a jinak nevim, co hledat. Paradoxne jedinou "nematricni" infomaci jsem nasla ve velmi starem Karolinskem katastru (1723), ale jinak nic neznam.
Jde mi konkretne o oblast Petrkovice-Ludgerovice. Prosla jsem policejni prihlasky, obecni kroniku a neco malo nasla, ale to jsou vse zdroje z 20.stol. Nic drivejsiho nemam, pak az ten Karolinsky katastr. Jeste k tomu jsou zaznamy v matrikach pomerne strucne a neobsahuji ani cisla domu.
Nemate jeste nejaky tip, kde by se dalo neco najit?
Kika-Ali

Oblast pátrání: Petrkovice, Ludgerovice, Chvalin, Nove Dvory, Cernoves, Odry

Re: Slezsko - co lze najit

Příspěvekod Jirig » čtv led 01, 2015 16:23

pro Petřkovice a Ludgeřovice jsou k dispozici zdigitalizované pozemkové knihy a není jich málo
ty, Giržik
Jirig

Oblast pátrání: Slezsko - Slatina, Stará Ves, Výškovice, Josefovice, Klimkovice, Ostrava, Bílovec
Morava - Bohuňovice, Lašťany, Trusovice
Polsko - Sobolów

Příspěvekod Kika-Ali » čtv led 01, 2015 16:46

ted se asi zeptam dost blbe, ale fakt se v tom nevyznam. je jedina moznost ty knihy proste komplet precist? nejak nevim, ceho se chytit a kde zacit. V tom karolinskem katastru bylo v ramci Petrkovic asi 20 jmen a jeste psano v tabulkach, to se to hledalo :) ale v tech knihach jsem na "prvni pohled" uplne ztracena a nikde nic nevidim.
Kika-Ali

Oblast pátrání: Petrkovice, Ludgerovice, Chvalin, Nove Dvory, Cernoves, Odry

Příspěvekod Branwen » čtv led 01, 2015 16:52

Stačí jít po nadpisech a hledat známé jméno :) Všechny změny majitelů jednoho gruntu jsou pak psány chronologicky za sebou, takže můžete postupovat do minulosti. Některé pozemkovky mají na začátku taky index podle č.p., takže se hledá snadněji.
Branwen

Oblast pátrání: Telč, Třešť, Brtnice, Bohdalov, Žďár n. S.

Zpět na Otázky a odpovědi