Matka má jiné příjmení

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Matka má jiné příjmení

Příspěvekod tewby » pát črc 11, 2014 17:01

Dobrý den,

prosím o radu
Občas se mi stalo, že jsem našel záznam narození, který jsem hledal. Dejme tomu například záznam narození "paní x". V záznamu je uveden otec i matka s příjmením za svobodna. Když si pak dohledám narození potomka této "paní x", tak v tom záznamu je matka této "paní x" se stejným křestním jménem, ale jiným příjmením za svobodna. Setkal jste se s tím už někdo?

Moc děkuji za odpověď.
tewby

Re: Matka má jiné příjmení

Příspěvekod Zora » pát črc 11, 2014 17:14

stává se, že u svatby se dopíše jméno současné manželky otce, (další svatba poté, co první , druhá.... žena zemřela) (místo matky se tam omylem uvádí osoba, která snoubence(ku) vychovala, nevlastní matka)
Pokud se manželka vdávala jako vdova, u sňatku bývá uvedeno příjmení po zemřelém manželovi. V dané chvíli se tak žena opravdu jmenovala.
U dětí je pak už uvedeno - rozená, čili příjmení, pod kterým se narodila .
A někdy v tom je pěkný zmatek, je třeba rozplétat... (např. když někdo z aktérů se narodil jako nemanželský a později byl legitimizován)
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Karolina Vernerova » pát črc 11, 2014 17:18

Stává se to, teď mne napadají např. tyto tři situace:
a) paní X už je vlastně vdova po prvním manželovi (a má u sebe nové příjmení)
b) pan farář to popletl
c) otec matky změnil příjmení (Hnízda vulgo Líkař) a tak má paní X dvě příjmení
Vždycky pomohlo najít všechny potomky a svatby.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod tewby » pát črc 11, 2014 17:23

Z toho vyplývá, že je potřeba se řídit ideálně jenom záznamem narození. Ten by snad měl být správně a jméno matky za svobodna bude v pořádku. Mám pravdu?
tewby

Příspěvekod Zora » pát črc 11, 2014 17:26

Ještě bych doplnila, že stejné křestní jméno ve dvou zápisech nemusí nutně znamenat stejnou osobu. Tehdy bylo dost jmen, které se dávaly často.
V některých zápisech bývá vdovství uvedeno ve speciální kolonce ( vyznání, původ atd), jindy je to uvedeno v textu, někdy , především ve starších matrikách, se na to moc nepamatuje, (občas uvedou, občas zapomenou)
Stejně tak nejsou přesná pravidla, které příjmení u matky (narozené jako nemanželské dítě ) zapisovat u narození dětí. Někdy se píše to opravdu původní, jindy to, které přijala po nevlastním otci.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » pát črc 11, 2014 17:29

Jak jsem psala - i u příjmení při narození mohlo dojít ke změně a ta nemusí být vždy v matrice zaznamenaná...(šlo především o farní archiv, většina farářů to do matriky ale zpětně dopisovala).

Stejně tak nejsou přesná pravidla, které příjmení u matky (narozené jako nemanželské dítě ) zapisovat u narození dětí. Někdy se píše to opravdu původní, jindy to, které přijala po nevlastním otci.
Možná by pomohlo dopsat, o které období a oblast se Vám jedná, V Jižních Čechách navíc jméno po chalupě, na Moravě , až na ojedinělé výjimky tohle nemáme. Také forma zápisů v matrikách se liší podle období. Z
Zora

Příspěvekod Karolina Vernerova » pát črc 11, 2014 17:48

tewby píše:Z toho vyplývá, že je potřeba se řídit ideálně jenom záznamem narození. Ten by snad měl být správně a jméno matky za svobodna bude v pořádku. Mám pravdu?

To by bylo moc jednoduché .-)
Fakt to chce širší záběr- jak psala Zora, někdy to mohla být i druhá manželka se stejným křestním jménem....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Zora » pát črc 11, 2014 18:03

Opravdu na to není jednoduchá odpověď.

Měla jsem dítě, u narození uvedené rodiče. Franz Hons, Franziska , roz. Fialová

V knize oddaných nic, pouze svatba Franz Hons, Franziska Chmelíčková...
Nakonec jsem musela vyďobat, že Františka Fialová se vdávala za Chmelíčka (jako 18 letá) před půl rokem poprvé, první manžel zemřel po svatbě a první dítě, narozené v manželství s Franzem, bylo asi ještě Chmelíčka.
U svatebního záznamu byly kolonky vdovec, vdova, ale bohužel jsem jim poprvé nevěnovala pozornost, ani ve snu by mě totiž nenapadlo, že 18 letá nevěsta bude vdova, a stejně tak jsem netušila u manžela Franze, který k nám přišel ze vzdálenosti asi 60-80 km, že nešel rovně, ale s oklikou a tam stačil uzavřít manželství, povít dítě a pohřbít manželku... A protože v poslední kolonce záznamu byly čárky jak u ženicha, tak u nevěsty, neluštila jsem, co je tam vlastně napsáno...
Z
Zora

Zpět na Otázky a odpovědi