snažím se dohledat víc informací o své praprababi jménem Anna Lepschy (ročník 1885, Němka z Hořic na Šumavě, sirotek). Poslední stopou byl donedávna záznam o narození její dcery ve vídeňské porodnici v roce 1912. Jako svobodná matka svěřila dceru eráru, který ji přidělil kamsi na Vysočinu. Pak se Anna propadla do země.
Archivy ve Vídni už ženu stejného jména v nemocnici Alservorstadt neevidují. Svatbu ve Vídni jsem po roce 1912 taky nedohledal. Kontakt s pěstouny vlastní dcery pravděpodobně nenavázala.
Její sourozenci se ze Šumavy odstěhovali už před první světovou válkou do Porúří/Sárska/Lotrinska. Tam jsem trochu bádal, ale z různým záznamů o sňatcích, porodech a úmrtí nic nenasvědčuje, že by se Anna přesunula za nimi.
Jak se teď lépe strojově vytěžují data, narazil jsem přes MyHeritage na záznam o sčítání lidu z roku 1921 z osady (dnes zaniklé) Peterbach, která se nachází kousek od Hořic na Šumavě. A je tam Anna Lepschy vedená jako svobodná děvečka, která k hospodáři přišla v červnu 1920. Domovská příslušnost jsou Hořice, místo narození sedí, datum narození je o 3 měsíce posunuté, ale jiná Anna Lepschy se v roce 1885 v Hořích nenarodila. Takže se domnívám, že to může být ona. V kolonce povolání k 16. červenci 1914 je uvedeno, že byla děvečkou v zemědělství.
Takže ze všech možných hypotéz mi přijde nejpravděpodobnější, že ve Vídni dlouho nepobyla a vrátila se kamsi na venkov. Úmrtí ani svatba po roce 1921 v Peterbachu nic.
Existuje nějaký vzorec, podle kterého se čeledíni a děvečky pohybovali mezi statky? Co jsem si načetl, tak pokud byla práce a spokojenost, zůstávali u stejného hospodáře. Pokud ne, šli po žních o dům dál. A tenhle přesun se prostě dost blbě rekonstruuje, když se není čeho chytit
Dokázal by mi někdo třeba s pomocí analogie vlastního rodokmenu poradit? Sčítací operáty rok 1931? Úmrtí v Hořicích (příslušná kniha zatím není digitalizovaná)? Něco úplně jiného?
Díky za váš čas!
ŘS