Franz von waldek Marie von waldek

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Franz von waldek Marie von waldek

Příspěvekod jakeSTEED » pon dub 13, 2026 15:23

Zdravím všechny badatele,

​jsem v genealogii nový, ale o to intenzivněji teď pracuji v archivech na historii své „pevnosti“ v Holoubkově (č.p. 160) a rodného domu ve Lhotě pod Radčem (č.p. 78).

​Potřeboval bych pomoct s ověřením vazeb na šlechtický rod Von Waldek. Konkrétně mě zajímají:

​Franz Von Waldek
​Maria Von Waldek
​Mám indicie o rytířském původu našeho rodu (Andělové) a věřím, že tito lidé hrají v našem rodokmenu klíčovou roli, pravděpodobně v 19. století nebo dříve. Aktuálně mám doloženého Jana Antonína Anděla ze Lhoty.

​Pokud byste někdo narazil na spojení jmen Anděl a Waldek v západních Čechách, nebo věděl, v jakých fondech (velkostatky, šlechtické archivy) hledat, budu moc vděčný za každou radu. Jsem teď ve fázi, kdy dávám dohromady důkazy pro očištění rodové cti.

​Předem díky za pomoc!

Zlý skřítek andelů (Martin)

:D
jakeSTEED

Oblast pátrání: slechticke tituly

Re: Franz von waldek Marie von waldek

Příspěvekod Zora » pon dub 13, 2026 15:57

Martine, vždycky pomůže přidat jakékoliv odkazy...

Věřte, že my vůbec neznáme, nevíme, odkud Vaši předci pocházeli, údaj ze Lhoty je možná zajímavý pro historiky.

Wiki udává něco kolem Franze von Waldeka, ale netuším, zda se jedná o Váš rod.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_von_Waldek
Pokud zcela náhodně je to Váš Franz, pak upozorňuji, že do minulosti je třeba hledat v židovských matrikách.
Určitě svůj dotaz upřesněte. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod jakeSTEED » pon dub 13, 2026 18:13

to je on ma manzelku marii.zemrel v osvetimi nebo majdanek.zidovske koreny.co jsem zjistil.
jakeSTEED

Příspěvekod jakeSTEED » pon dub 13, 2026 18:17

poradte me.moc to neumim.zacinam ze zvedavosti.
jakeSTEED

Příspěvekod jakeSTEED » pon dub 13, 2026 18:32

Dobry den,historie mluvi.nasel jsem v dome pisemny poklad ktery me vede k temto lidem.Franz waldek rozvinul holoubkov do obrovskych rozmeru jeho riditel bydlel v dome 75 puvodni adresa dnes holoubkov 160.riditel mluvil nemecky byl to technicky riditel a predal cele imperium Antoninovi Andelovi,ja jsem dasel ze ho pomunisti zlikvidovali.cela rodina po x generaci zila ve Lhote pod Radcem je to blizko Holoubkova 160.mam trhove smlouvy po tri generace a umrtni list josefy Andelove maminka Jana Andela.byl jsem v Rokycanech v Archivu.katastr rokycany.tam se obevuji zajimave informace.urednice vidi ze me to zajima jsou fajn.
MARTIN
jakeSTEED

Příspěvekod Zora » pon dub 13, 2026 19:00

Mohu Vám pouze navrhnout - začněte od matrik

https://digi.ceskearchivy.cz/8290/57

Zde je narození Franze Waldeka - 2. záznam.

Zkuste si záznam přečíst, pokud zcela nezvládáte, tak:

tabulka na převod - kurent - latinka https://genealogie.nka.cz/?page_id=177

Pokud Vám to třeba nepůjde, pak použijte sekci "Čtení" . Přečtěte si tam pravidla a vložte, co jste sám přečetl. KOlegové Vám pak pomohou... Z

https://www.geni.com/people/Franz-Freih ... 2793829328

tady je rodokmen včetně rodičů onoho Franze.

Pozn. Tento Franz *1833 opravdu nemohl zahynout v KT. bylo by mu přes sto let. Nikde tam ovšem nevidím souvislost s rodem Anděl. To už je na Vás. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » stř dub 15, 2026 5:51

Snažila jsem se Vám pomoci. Poslala jsem odkaz z Wiki na (později zrušenu) nobilitaci , vysvětlení, jak to bylo s tituly "Franze" .
Vy totiž nevkládáte k příspěvkům žádné odkazy na zdroje, takže skoro nikdo neví, koho přesně hledáte, jak se osoba správně jmenovala.
Vzápětí mně pošlete SZ, kde se odvoláváte na jakýsi překlad jiného vysvětlení šlechtického titulu. Hm.
Proč to nevložíte k příspěvku?

Bádání je samozřejmě jen a jen na Vás. Vy musíte najít souvislosti, jasné a neměnné, musíte si být naprosto vším jistý. Musíte hledat (nejen) na netu, objasňovat si názvosloví a vše dělat s rozvahou.
Nemá smysl posílat mně SZ, já tenhle rod nebudu velmi pravděpodobně zkoumat, je třeba, aby správné výsledky Vašeho bádání vidělo co nejvíce badatelů a orientovalo se v něm. . Třeba se mezi nimi najde někdo, kdo bude mít stejný názor nebo dokonce stejný předmět bádání.

Z
Zora

Zpět na Otázky a odpovědi