Mlynářský rod Petráňů, Chrudim, 1800

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Mlynářský rod Petráňů, Chrudim, 1800

Příspěvekod lucieG. » úte úno 03, 2026 10:42

Dobrý den,
dostala jsem se svém pátrání do slepé uličky, ale mám jedno vodítko které by mi mohlo pomoci s dalším pátráním. Nejsem příliš zkušená v hledání v archivech ( kromě matrik a sčítacích operátů ) a protože vím, že zde je mnoho zkušenějších než jsem já, mám prosbu o pomoc.
Hledám pro známého rodinu Petráň/Petrán v oblasti na Pardubicku ... Chrudim - Vysoké Mýto - Skuteč. Byl to rod mlynářů a posledního předka jsem lokalizovala v Chrástu/Řestoku roku 1800, kdy se zde oženil a vedl místní mlýn. Bohužel u jeho svatby je uveden pouze jeho otec Jan Petráň mlynář na choceňském panství.
Při pátrání po okolí jsem narazila na mlynářský klan Petráňů, který provozoval několik mlýnů .... zatím jsem nenašla spojitost, ale na stránkách www.vodnimlyny.cz je u mlýna ve Vinarech v popisu historie uvedeno, že si tato rodina vedla od roku 1708 rodinnou kroniku https://www.vodnimlyny.cz/no/mlyny/estates/detail/3431-mlyn-vinary
A teď následuje ten slíbený dotaz. Mohl by mi někdo poradit, kde tuto kroniku najít ?
Děkuji
lucieG.

Re: Mlynářský rod Petráňů, Chrudim, 1800

Příspěvekod Zora » úte úno 03, 2026 11:49

Zeptám se, zda jste hledala stopy po rodu na MH?
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod acim » úte úno 03, 2026 12:03

Zkusila jste se zeptat těch, kdo informace o mlýnu vkládal? V popisu mlýna na záložce "O autorech" je uvedeno pět autorů, někteří i s e-mailovou adresou.
acim

Oblast pátrání: Těšínsko, Valašsko, Slovácko, východní Čechy, Rakousko, Slovinsko, jižní Čechy

Příspěvekod lucieG. » úte úno 03, 2026 12:30

Na MH jsem nehledala, nemám placené členství a to co mi MH dává jako shodu je sice platné, ale bohužel už jsem v rodokmenu dál v minulosti.
A když Vás tady Zoro vidím :-) musím Vám moc poděkovat za pomoc s mým starým tématem, když jsem hledala svého dědu Vlastimila Guldu ... tenkrát jste mi velmi dobře radila. Nakonec jsem našla složku v Archivech bezpečnostních složek ... jeho otec Ondřej byl četníkem a narodil se na Moravě v Mělčanech. Zatím jsem se zasekla ve Velkých Němčicích 1726 a hledám dál, jen mi do toho teď skočila ta prosba známého o zpracování "jednoduchého" rodokmenu .... prý jen hlavní linie .... no a šup mlynáři.

Acim .... máte pravdu .... asi bude nejjednodušší ze zeptat přímo někoho z autorů. Nechtěla jsem je obtěžovat, přece jenom ta karta mlýna vznikla před 10 lety, ale budu muset sebrat odvahu a napsat přímo jim. Zkusím to, jsou to nadšenci snad budou mít pochopení pro otravnou osobu.
lucieG.

Příspěvekod Zora » úte úno 03, 2026 12:40

Klidně mně pošlete o Guldovi, co jste našla, podívám se na to, třeba mně to pomůže i v mých Guldech - Kuldech.

Na MH vídím příjmení - obec Polánka
https://mapy.com/cs/zakladni?planovani- ... 77488&z=12

Žil tam Jan, měl syna Jana
Ovšem nemám další indicie

Jan Petráň
Narození Před rokem 1750
Polánka 11
Úmrtí Před rokem 1821
Členové rodiny
Manželka
Kateřina Petráňová (rozená Sobková)
1749 - ?
Děti
Jan Petráň
1777 - ?
František Petráň
1783 - 1852
Marie Holá (rozená Petráňová)
1789 - ?
Anna Maryšková (rozená Petráňová)
1781 - ?
Kateřina Borkovcová (rozená Petráňová)
1789 - 1861

Jestli jste našla nějaké další indicie, ráda se na MyHritage podívám. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Zpět na Otázky a odpovědi