vzpomínka na Lidice

Úplně volně, ale prosím slušně. Než něco napíšete, rozmyslete si, jestli tím někoho nenaštvete.

Re: vzpomínka na Lidice

Příspěvekod zburget » sob pro 06, 2025 15:09

martin.foto píše:Sice jsme se od Lidic dostali úplně někam jinam ale existuje i seznam omluv za to koho všeho postnacistické Německo odmítlo po roce 1965 vydat k trestnímu stíhání?
Spousta lidí nebyla stíhána zcela úmyslně, protože bylo vhodnější využít jejich schopnosti proti nastupujícímu režimu v SSSR. Tím nijak neomlouvám zločiny, které spáchali, jen si jak západní spojenci, tak vznikající německé vedení vyhodnotili, že bude menší zlo některé lidi nepotrestat, než je složitě nahrazovat ve složité době.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » sob pro 06, 2025 15:31

Moc prosím, mějme úctu k zemřelým a nerozpitvávejme dějiny pochybnými odůvodněními...

Obyvatelé Lidic, Ležáků a dalších obcí byli obyčejní lidé, se svými starostmi, radostmi a ...najednou nebyli. Zbyla jen spáleniště...

Je mně zcela jedno, kdo potřeboval a proč pomoci válečným zločincům, zkáza Lidic a dalších je neomluvitelná. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod martin.foto » sob pro 06, 2025 23:40

zburget píše:
martin.foto píše:Sice jsme se od Lidic dostali úplně někam jinam ale existuje i seznam omluv za to koho všeho postnacistické Německo odmítlo po roce 1965 vydat k trestnímu stíhání?
Spousta lidí nebyla stíhána zcela úmyslně, protože bylo vhodnější využít jejich schopnosti proti nastupujícímu režimu v SSSR. Tím nijak neomlouvám zločiny, které spáchali, jen si jak západní spojenci, tak vznikající německé vedení vyhodnotili, že bude menší zlo některé lidi nepotrestat, než je složitě nahrazovat ve složité době.

To bych chápal (sice nerad) po roce 1945 ale nikoliv po roce 1965 kdy slo o systematicke kryti vlastnich obyvatel pred stihanim prakticky az do doby cca pred 20 lety kdy se postoj zmenil ale uz neni moc koho stihat… A za toto se nikdo nikdy neomluvil!
TY Martin
martin.foto

Oblast pátrání: Popravení nacisty a komunisty, bojovníci z barikád.

Příspěvekod zburget » ned pro 07, 2025 9:01

Zora píše:pochybnými odůvodněními...
To je oficiální zdůvodnění od historiků, nikoli pochybné.
Je mně zcela jedno, kdo potřeboval a proč pomoci válečným zločincům, zkáza Lidic a dalších je neomluvitelná. Z
S tím souhlasím. O je to cynické skrytí válečných zločinců horší.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Zora » ned pro 07, 2025 11:13

Pochybné je proto, že se tím řešil stav až po zklidnění, ne těsně po konci války a z hlediska dat je to tedy irelevantní.
Pochybné je proto, že se velká část zločinců "nepodařila" najít,
Pochybné je proto, že hned po konci války vedly cesty zločinců jinam, především do Jižní Ameriky. Krysí stezky, spolupráce s Vatikánem a další.
Nad těmi oficiálními zdůvodněními by se každý slušný člověk měl přinejmenším stydět...

Pokud to chceš nějak přesně rozepisovat, Ok, ale po Vánocích...Dělám to krajně nerada, každým zveřejněním jména se vlastně historie dostává do absurdit...
Známe ty, co škodili, ubližovali, spáchali ty nejhorší zločiny, neustále si je připomínáme, ale skoro není slyšet o obětech...
Ti první jsou pořád "negativně" zajímaví, nakonec - stačí se podívat na YT, záplava děl o nacistech, skoro nic o obětech Lidic , natož třeba Ležácích a dalších...

Nebo se sám podívej, kolik zločinců, odpovědných za Lidice i další obce, bylo odsouzeno, popraveno nebo zemřelo na území ČR po roce 1945, kolik zmizelo na Krysích stezkách, kolik jich spokojeně žilo pod jinou identitou...

edit - Fakt si myslíš, že po válce by měli, mohli. museli z nedostatku lidí pracovat i váleční zločinci ve službách státu?
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » ned pro 07, 2025 13:30

Poslední příspěvek ode mě na tohle téma - nechci to už dál rozebírat:
Neřeším ty, co udekli do Jižní Ameriky, ani cesty kudy se jim to podařilo (Jen bych nepsal ve spolupráci s Vatikánem, prokázané je zapojení jednotlivých kněží, případně klášterů, ví se jmenovitě kterých. Jestli to bylo s vědomím Vatikánu nebo bez jeho vědomí se neví a asi nikdy nezjistí.). Šlo mi o ty, kteří byť byli v Německu zadržení, se nikdy nedostali před soud. Pokud to byli vědci, byli dovezení do USA a SSSR (viz jejich následné raketové a jaderné programy). Pokud to byli vojáci nebo gestapáci na těch "správných" postech a s těmi "správnými" kontakty, byli uklizení do tajných služeb. To není ani tak pochybné vysvětlení, jako prokázaný fakt.
Já to neospravedlňuju, vadí mi to jako jakékoli jiné nepotrestané bezpráví, jen konstatuju, co se stalo. Z pohledu nově vznikajících hrozeb ze strany SSSR - a naopak z pohledu SSSR nové hrozby ze strany kapitalistického zápdu - nebylo v zámu mocností zlikvidovat ty lidi, které šlo efektivně využít proti nepříteli. Bohužel, byť to byli váleční zločinci, kteří měli skončit na šibenici a i to by pro ně bylo milosrdné.

Zora píše:…každým zveřejněním jména se vlastně historie dostává do absurdit...
Známe ty, co škodili, ubližovali, spáchali ty nejhorší zločiny, neustále si je připomínáme, ale skoro není slyšet o obětech...
Ti první jsou pořád "negativně" zajímaví, nakonec - stačí se podívat na YT, záplava děl o nacistech, skoro nic o obětech Lidic, natož třeba Ležácích a dalších...
Netřeba rozepisovat, netřeba připomínat jména vrahů a zločinců. To, kolik je dnes děl o nacistickém Německu v mediálním prostoru vadí i mně. Když pustím TV a chci se podívat na nějaký historický dokument, tak se tam nedá skoro nic najít, protože je tam jen II. sv. v. v tisíci variantách, většina o německé armádě, Hitlerovi, jeho spolupracovnících, jeho životě, jeho kariéře. Dělá se mi z toho zle.
Můj starší syn je německou armádou skoro fascinovaný. Nejsem schopen mu vysvětlit, že to bylo to nejhorší zlo, které v té době mohlo být. Argumentuje, že wermacht byla "jen armáda", má pravdu v tom, že většina vojáků tam byla jen proto, že musela a to skutečné zlo byly jednotky SS a gestapo. Jeho zajímá technika a organizace, které byly na špičkové úrovni. Bohužel dnešní generace je asi už hodně vzdálená válce. My ji ještě vnímali jinak.
A v TV bohužel pouští to, co lidi chtějí vidět. Opakuju, dělá se mi z toho zle.

edit - Fakt si myslíš, že po válce by měli, mohli. museli z nedostatku lidí pracovat i váleční zločinci ve službách státu?
Ano, jsem o tom přesvědčený. A ne ani tak z nedostatku lidí obecně - ale z nedostatku lidí s potřebnými zkušenostmi a kontakty. Ani u nás po '89 nevyházeli všechny StBáky a zpravodajce. Kdyby to udělali, zlikvidovali by kompletně rozvědku i kontrarozvědku. Naopak, po těchhle lidech okamžitě skočili úplně všichni, i ze zahraničí. To byl zlatý důl. Je to hrozné, je to nespravedlivé, je to kruté a hnusné vůči všem, kterým tihle lidi škodili nebo zničili životy. Ale zpravodajské služby je ta jehorší žumpa, která může existovat a "zájem státu" je nad všechny ostatní zájmy.

Neobhajuju, pouze konstatuju.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Zora » ned pro 07, 2025 16:27

Máme rozdílné názory, zkušenosti, prožitky.
Spolupráce Vatikánu - to je formulace historiků, ne moje osobní.
Všichni, kteří se nějak podíleli na umožnění útěků, s centrem ve Vatikánu souviseli, sorry.
Z

edit - moc díky za vstřícnost, že nemusím nic vypisovat, mrtvým to život nevrátí. Z
Zora

Příspěvekod Mistr Jan » ned pro 07, 2025 19:27

zburget píše:Bohužel dnešní generace je asi už hodně vzdálená válce. My ji ještě vnímali jinak.

Zcela bez pochyb. Naši prarodiče se narodili až po válce, jen výjimečně, pokud někteří byli starší, měli možnost zažít válku jako malé děti (jednomu mému dědovi bylo v době konce války osm let, ten druhý se narodil až čtyři roky po ní). Znamená to, že jen malé množství z nás mělo možnost potkat pamětníky, kteří to zažili, a dozvědět se od nich informace z první ruky. Z druhé světové války tak není naprosto reálná událost, jejíž důsledky dosud ovlivňují světové dění, ale jakási historická zóna, asi tak nějak hned vedle Bílé Hory a národního obrození. Trochu to zveličuji, ale stačí se podívat, jak extrémně vzrůstá především v posledních dvou letech antisemitismus – a mladí se s tím vezou. A řekl bych, že i vzhledem k výše popsanému jsou k tomu náchylnější. Vtípky o nacismu mi mezi vrstevníky přijdou častější. Pak občas také zjistím, že si dělají srandu jen tak "napůl" – a dále se už raději vyptávat nechci. Paralely můžeme vidět i v současné politice. Čest těm, kteří se takovou cestou vydat nechtějí.

Asi bych to viděl stejně vzdáleně, nebýt zájmu o genealogii a o vyprávění starších rodinných příslušníků. Můj dědeček rozebíral s otcem na konci války pražské barikády, jeho bratranec byl jako dvanáctiletý hoch sám doma, když bombardování Prahy zasáhlo jeho dům. Jeho otec byl totiž totálně nasazený a matka musela pracovat. Jiní příbuzní prošli koncentračními tábory. Přitom bych neřekl, že byla moje rodina celkově poznamenaná válkou nějak více než ostatní, tedy o to více je ignorantské přehlížet ty, kteří zaplatili životem.

Bydlím asi 10 km od Lidic, moje prababička, která zde bydlela a kterou jsem měl to štěstí zažít a vyzpovídat, chodila v roce 1942 do školy na Kladno. Přidám jednu vzpomínku, kterou mi vyprávěla. Po škole si přivydělávala roznášením novin a někdy je nosila i na kladenské gestapo. Vícekrát tak potkala jeho šéfa, osobu, která byla přímo zodpovědná za vyhlazení Lidic. Jméno lze dohledat na internetu. Měl tou dobou s ženou malé dítě, které spolu všem na očích vozili ve velmi drahém kočárku – kočárku, který známí lidických občanů identifikovali jako ukradený z Lidic. Ti zodpovědní za akci tedy ještě měli takovou drzost některé domy před likvidací okrást.

Moje škola pořádala vícero exkurzí na místa spojená s holokaustem, navštívil jsem v jejich rámci jak Lidice, tak Terezín nebo např. Dachau, soukromě jsem byl v Osvětimi. Doufám, že to tak chodí i jinde, je důležité si tyto události a jejich oběti (či snad jejich pravý počet) připomínat. Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat.

J.
Mistr Jan

Oblast pátrání: okresy Kladno, Rakovník, Beroun, Kutná Hora, Opava, Tábor, Písek, ale i jiné
Rodokmen online: https://www.myheritage.com/site-OYYV77D ... QLZWJBILY/

Příspěvekod luko » pon pro 08, 2025 13:38

A ještě ten skvělý nápad, uspořádat sjezd Landsmanschaftu v Brně. Židi tomu říkají chucpe.
Ty LuKo
˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
luko

Oblast pátrání: Oslavany,Ivančice,Rosice,Křižanov,Vysoké Popovice,Čučice,Mohelno,Troubsko,Dolní Kounice,Neslovice,Budišov,Tasov,Velké Meziříčí,Netín
Bystřice n. Pernštejnem, Boskovice, Olešnice, Štěpánov n. Svratkou, Kunštát, Sulkovec, Prosetín, Doubravník, Nedvědice, Sebranice, Strážek, Zábrdovice, Svratka, Dolní Loučky, Lysice, Kuřim

Předchozí

Zpět na Úplně volně - ale slušně