Dvoupísmenná příjmení

Pokec o genealogii jen tak - prostě volně.

Dvoupísmenná příjmení

Příspěvekod greghouse » sob lis 15, 2025 17:11

Zdravím všechny,

asi to není úplná zajímavost, ale přesto, narazil jsem poprvé v matrice na někoho s příjmením na 2 písmena:
Martin Ot (vlevo dole)
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -01840.jp2

a tak mě zajímalo jestli jste na někoho podobného narazili i vy. Přijde mi, že taková přijmení asi rozšířená moc nebudou.
Převodník starých odkazů Acta Publica - pro převod starých odkazů jednotlivě, hromadně i v souborech.
greghouse

Oblast pátrání: Tukleky a okolí (okres Písek), Telč, Dačice a okolí, Derfle a okolní obce

Re: Dvoupísmenná příjmení

Příspěvekod Radix » sob lis 15, 2025 17:50

Radix

Příspěvekod Zora » sob lis 15, 2025 19:29

Já si myslím, že u tohoto zápisu, bylo příjmení počeštěno, Místo Ott, bylo zapsáno jen Ot. Víz svědek, který se podepsal Ott.
Příjmení Ott se objevuje celkem běžně... , příjmení Ot ale také existuje. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod greghouse » sob lis 15, 2025 22:04

Zora píše:Já si myslím, že u tohoto zápisu, bylo příjmení počeštěno, Místo Ott, bylo zapsáno jen Ot. Víz svědek, který se podepsal Ott.
Příjmení Ott se objevuje celkem běžně... , příjmení Ot ale také existuje. Z

Asi podle hesla "Škoda, že se pán nepsal s jedním "T", hned by to bylo o 5 korun levnější."
Převodník starých odkazů Acta Publica - pro převod starých odkazů jednotlivě, hromadně i v souborech.
greghouse

Oblast pátrání: Tukleky a okolí (okres Písek), Telč, Dačice a okolí, Derfle a okolní obce

Příspěvekod Zora » sob lis 15, 2025 22:16

Legrácky, legrácky :-)

můj pradědeček a jeho bratr (stejný otec a stejná matka) měli příjmení zapsané každý jinak. Jeden německy, druhý počeštěle... Bylo to zhruba ve stejné době... Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Radix » ned lis 16, 2025 14:41

Radix

Příspěvekod Radix » ned lis 16, 2025 16:19

Radix

Zpět na Povídání volně na genealogické téma