Výraz "in exemptione"

Zdy by se měl postupně vytvořit slovník pojmů jak v češtině, tak i v jiných jazycích často užívaných jazycích, jako je němčina a latina.

Výraz "in exemptione"

Příspěvekod Tomáš Tichý » pon čer 29, 2026 15:29

Dobrý den,
opakovaně v matrikách (polovina 18. století) narážím na konstrukci "JMÉNO in exemptione VESNICE" (např. https://digi.archives.cz/da/permalink/b ... c6abbb3b2e , druhý zápis vpravo nahoře). Podle slovníků by to mohla být nějaká výjimka, ale nenapadá mě jaká. Jestli mě poučíte, budu rád.
Tomáš Tichý

Re: Výraz "in exemptione"

Příspěvekod Zora » pon čer 29, 2026 16:33

Přehled od AI
Výraz „in exemptione“ (v latině „ve vyjmutí“ či „v exempci“) znamená, že určitá osoba, panství nebo instituce byla vyňata z pravomoci místních světských či církevních autorit. V kontextu genealogického bádání v Česku to nejčastěji odkazuje na privilegované církevní statky (tzv. exempce), jako byly kláštery či farnosti podřízené přímo papeži. Pokud vaši předkové žili na takovém panství, znamená to, že se zcela vymykali běžné správní a soudní moci.
Z
Nemusí to správně, asi by bylo třeba ověřit, komu vesnice patřila, či komu byl -nebyl otec poddaný. Jen mě to taky zajímá. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Zpět na Výklad pojmů