SOkA Třebíč

Kdo byl v jakém archivu, a jaké jsou Vaše zkušenosti? Jak jste byli spokojeni?

SOkA Třebíč

Příspěvekod Kulik » pát led 19, 2007 12:22

Vcelku v pohodě, fotit se dá bez problémů po vyplnění formuláře. Materiál nosí ihned na požádání, množství neomezeno. Ředitel velice vstřícný. Jediné, co mne totálně zarazilo, bylo zatajení sčítacích operátů z let 1857 a 1869 (doufám, že nepletu roky). Sčítací operáty jsou zde rozděleny na dvě části z geografického hlediska - v podstatě na východní a západní část - přesně si to nepamatuji, jak přesně je to děleno. Zatímco v inventáři tyto staré sčítací operáty mají uvedeny, tak v západní části se už nevyskytují. Říkala jsem si dobrá, nedochovaly se, nejsou. Objednala jsem si asi dvoje z části východní a k mému úžasu mi paní archivářka pravila, že mi zapomněla říct, že je nepůjčují, protože jsou v katastrofálním stavu, v podstatě zapomněla vytisknout inventář, kde by nebyly uvedeny, tak jako je tomu již v části západní(něco v tomto smyslu pronesla), a že když mi to zapomněla říct, tak mi je tedy půjčí. K mému ještě většímu úžasu donesla nádherně dochované materiály, které se s těmi mladšími co do dochovanosti nedaly srovnat. Mám takové podezření, že paní archivářka do nich nikdy nenehlédla a usoudila, že když jsou starší, musí být zákonitě v horším stavu. Nicméně nechápu, jak může archiv zatajovat inventář - to je něco tak neskutečného a neuvěřitelného, že mám na jazyku otázku, kolik takových klenotů před námi páni archiváři tají a navíc z evidentní hlouposti. Navíc pokud je něco ve špatném stavu, má se z toho pořídit kopie a půjčovat tato kopie, dle sdělení jiné neméně překvapené archivářky.
Uživatelský avatar
Kulik
 
Příspěvky: 37
Registrován: stř říj 25, 2006 13:25
Bydliště: Brno

Re: SOkA Třebíč

Příspěvekod Jakez » pon led 22, 2007 17:13

Ohledně sčítacích operátů z roku 1857 a 1869 v SOkA Třebíč. Ano taková je situace, ale musím se zastat paní archivářky, určitě to není tím, že by je nikdy neviděla, ale dostala to nařízeno od svého, jak píšeš vstřícného ředitele. Ten to osobně zakázal pro již zmíněný "špatný stav archiválie". Vím o čem mluvím, byl jsem toho svědkem.
Jakez
 
Příspěvky: 9
Registrován: pát lis 17, 2006 1:19
Bydliště: bytem Třebíč, srdcem Cidlina
Oblast pátrání: Cidlina, Martínkov, Čáslavice.

Příspěvekod Kulik » pon led 22, 2007 20:12

Tak to nevím. Já jsem se s ní o tom již nestihla pobavit, neboť odjela někam v dál (chvíli mi trvalo než jsem se z toho šoku vzpamatovala apak už tam nebyla). Když jsem se o tom následně bavila s panem ředitelem, tak naopak říkal, že jsou ve velmi dobrém stavu, protože jsou na ručním papíře na rozdíl od těch z roku 1880, které běžně půjčují a již se rozpadají. Ať je to tak, či onak, zarážející je hlavně fakt, že je prostě neuvádí, jako by nebyly. Chtěla jsem, aby badatelé věděli, že jsou a že mají nárok je vidět. Je to asi tak, jako by zatloukli v archivech matriky, protože jsou ve špatném stavu místo, aby je zpřístupnili na kopiích.
Uživatelský avatar
Kulik
 
Příspěvky: 37
Registrován: stř říj 25, 2006 13:25
Bydliště: Brno


Zpět na O archivech

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 27 návštevníků