SOA Zámrsk - aktualizace

Kdo byl v jakém archivu, a jaké jsou Vaše zkušenosti? Jak jste byli spokojeni?

Re: SOA Zámrsk - aktualizace

Příspěvekod jindriskova » úte srp 05, 2014 9:20

Ohledně Jilemnicka a Semilska, na jehož digitalizaci taky čekám, zatím můžete alespoň použít informace v naskenovaných formulářích sčítání lidu z února 1921 na stránce familysearch.org (Nalezla jsem tam např. i lidi narozené kolem r.1840, kteří se sčítání dožili.) Czech Republic, Censuses, 1800-1945 https://familysearch.org/search/collection/1930345
jindriskova

Oblast pátrání: Litomyšlsko, Hřebečsko, Semilsko

Příspěvekod Jirig » úte srp 05, 2014 14:02

Díky za tip, sčítací operáty jsem procházel, nicméně u 3 ze 4 uvedených adres vůbec neseděly, původně jsem zvažoval přečíslování domů, ale rozmezí svatby a sčítání lidu bylo 4 roky a na sčítacích operátech nic o starém číslování nebylo. V domě ženicha i něvěsty v době sčítání žil někdo jiný (úplně jiná příjmení, ani rodiče ženicha ani rodiče nevěsty v daných domech nebydleli), v domě porodní báby taky někdo jiný, jen u svědka jsem našel shodu mezi bydlištěm na oddacím listu a sčítacím operátem. Zvláštní to neshody...
ty, Giržik
Jirig

Oblast pátrání: Slezsko - Slatina, Stará Ves, Výškovice, Josefovice, Klimkovice, Ostrava, Bílovec
Morava - Bohuňovice, Lašťany, Trusovice
Polsko - Sobolów

Příspěvekod jarda51 » stř srp 06, 2014 6:35

Zabýval jsem se sčítacími listy trutnovska (Úpice, Havlovice, Radeč...) z let 1870-1921 a zjistil jsem, že si sčítací komisaři vůbec nelámali hlavu s přesností zapisovaných dat, hlavně narození. Prostě co jim kdo nadiktoval, to zapsali, asi bez jakékoliv kontroly. Pokud nebyl někdo zrovna doma, nahlásili údaje příbuzní, kteří to brali dost "od oka". Porovnával jsem údaje z operátů s údaji matrik - no hrůza. Takže sčítací listy pouze pro hrubou informaci, která je třeba vždy ověřovat s matrikou.
jarda51

Re:

Příspěvekod Appian » pát srp 08, 2014 20:33

:)
Naposledy upravil Appian dne stř kvě 18, 2016 5:42, celkově upraveno 1
Appian

Příspěvekod powery » pát srp 15, 2014 14:19

ODSTÁVKA MATRIK
Z DŮVODU ÚDRŽBY SERVERU
NEBUDE MOŽNÉ STAHOVAT MATRIČNÍ KNIHY
OD PÁTKU 15. SRPNA 2014 OD 7:00 DO PONDĚLÍ 18. SRPNA 2014 DO 8:00.
Po stejnou dobu nebudou k dispozici ani webové stránky archivu.
Děkujeme za pochopení a omlouváme se za způsobené nepříjemnosti.

Zdroj: http://vychodoceskearchivy.cz/zamrsk/aktuality
powery

Oblast pátrání: Pelhřimov, Louka, Ostojkovice, Lažínky, Lhotice, Mladoňovice, Stračovská Lhota, Jackov, Podolí - Jemnice, Moravské Budějovice, Slavíkovice, Ilnice (Il'nycja), Počátky, Kdousov, Vranín

Příspěvekod starosta33 » stř srp 20, 2014 12:37

Z facebooku Zámrsku:

Pro ty, kteří chtěli znát stav digitalizace matrik, přikládáme kolegovu "pracovní mapku".
Červeně ohraničené "ostrůvky" jsou farnosti digitalizované v 1. etapě před pauzou, což se vztahuje i na červeně ohraničené zelené "ostrůvky".
Žluté, zelené a růžové "ostrůvky" jsou farnosti zpracovávané po pauze.
Žlutý (nebo růžový či zelený) "ostrůvek" se zeleně zvýrazněným názvem jsou farnosti, které již byly fyzicky digitalizovány a nyní jsou buď už přístupné ke stažení či při dalších aktualizacích budou, nebo ještě čekáme na data z USA.
Žluté (nebo růžové) "ostrůvky" bez zvýraznění se pro fyzickou digitalizaci právě připravují, případně čekáme na ukončení restaurátorských zásahů před digitalizací.
Zcela bílé "ostrůvky" nás ještě zpracovat čekají.

mapka - Zamrsk srpen 2014.jpg
starosta33

Příspěvekod Kašpar » stř srp 20, 2014 15:47

starosta33 píše:Z facebooku Zámrsku:

Pro ty, kteří chtěli znát stav digitalizace matrik, přikládáme kolegovu "pracovní mapku".
Červeně ohraničené "ostrůvky" jsou farnosti digitalizované v 1. etapě před pauzou, což se vztahuje i na červeně ohraničené zelené "ostrůvky".
Žluté, zelené a růžové "ostrůvky" jsou farnosti zpracovávané po pauze.
Žlutý (nebo růžový či zelený) "ostrůvek" se zeleně zvýrazněným názvem jsou farnosti, které již byly fyzicky digitalizovány a nyní jsou buď už přístupné ke stažení či při dalších aktualizacích budou, nebo ještě čekáme na data z USA.
Žluté (nebo růžové) "ostrůvky" bez zvýraznění se pro fyzickou digitalizaci právě připravují, případně čekáme na ukončení restaurátorských zásahů před digitalizací.
Zcela bílé "ostrůvky" nás ještě zpracovat čekají.

mapka - Zamrsk srpen 2014.jpg

Nu, hlavně aby ty žluté atd. se zvýrazněným názvem byly co nejdříve možné stáhnout, z nouze prohížet přes FSC ( mormoni). Je jich tam dost takových na které,
a nejen já, čekám.
Kašpar

Příspěvekod Ewka » čtv srp 21, 2014 11:05

Byla zveřejněna aktualizovaná verze Prozatímního inventárního seznamu Sbírky matrik Východočeského kraje (stav k 25. 8. 2014). Ke stažení jsou tak přístupné matriční knihy dalších římsko-katolických farních úřadů, a to:
Hořičky,
Javorník,
Kunčina,
Rychnov nad Moravě,
Vernéřovice,
Zálesní Lhota,
Městečko Trnávka,
Jaroměřice,
Vranova Lhota,
Staré Buky,
Dolní Kalná,
Dolní Branná.
Jednotlivé matriky z již digitalizovaných farností, které nemají odkaz ke stažení a nespadají do ochranné lhůty podle matričního zákona, budou zpřístupněny ke stažení při některé z dalších aktualizací. V případě potíží se stahováním digitalizátů matrik nás neváhejte kontaktovat.
Ewka

Oblast pátrání: Broumovsko, Policko, Náchodsko, Dobrušsko, Podřipsko

Příspěvekod Kašpar » čtv srp 21, 2014 14:28

Ewka píše:Byla zveřejněna aktualizovaná verze Prozatímního inventárního seznamu Sbírky matrik Východočeského kraje (stav k 25. 8. 2014). Ke stažení jsou tak přístupné matriční knihy dalších římsko-katolických farních úřadů, a to:
Hořičky,
Javorník,
Kunčina,
Rychnov nad Moravě,
Vernéřovice,
Zálesní Lhota,
Městečko Trnávka,
Jaroměřice,
Vranova Lhota,
Staré Buky,
Dolní Kalná,
Dolní Branná.
Jednotlivé matriky z již digitalizovaných farností, které nemají odkaz ke stažení a nespadají do ochranné lhůty podle matričního zákona, budou zpřístupněny ke stažení při některé z dalších aktualizací. V případě potíží se stahováním digitalizátů matrik nás neváhejte kontaktovat.

Díky za upozornění. Jsem zvědav, které z Verneřovic to budou. i Staré Buky mě potěšily, stejně tak Javorník a Hořičky. Tak jak jsem se poněkud obával, Verneřovice jsou Mezáku, neboli poblíž Meziměstí. Nikoli ty druhé - České a Německé. Tak zase čekat :-((((
Kašpar

Příspěvekod Ewka » čtv srp 21, 2014 14:51

Jsou to Vernéřovice u Broumova, německy Deutsch Wernersdorf, tedy německé ;) :)

edit: omlouvám se, pozdě jsem si všimla, že už to víte :D :)
Ewka

Příspěvekod Kašpar » čtv srp 21, 2014 14:57

Ewka píše:Jsou to Vernéřovice u Broumova, německy Deutsch Wernersdorf, tedy německé ;) :)

edit: omlouvám se, pozdě jsem si všimla, že už to víte :D :)

v pohodě
byl jsem tak natěšený, že jsem byl o něco rychlejší
no, a zase jsem vychladl
:( ((((
Kašpar

Příspěvekod Ewka » čtv srp 21, 2014 15:01

A na které Vernéřovice tedy čekáte? :) Znám jen Horní a tyhle německé :)
Ewka

Příspěvekod Kašpar » čtv srp 21, 2014 15:06

Ewka píše:A na které Vernéřovice tedy čekáte? :) Znám jen Horní a tyhle německé :)

Na Deutsch - Nieder a České - Ober, Wernersdorf. Správně bych měl napsat ne Nieder, ale Unter. Tak byly psány v matričních zápisech.
Dnes je to obec Jívka. V Českých Verneřovcích je kostel sv. Maří Magdaleny se hřbitovem, kde má, mimo jiné, hrobku Kaulich.
Kašpar

Příspěvekod Ewka » čtv srp 21, 2014 15:09

Kašpar píše:
Ewka píše:A na které Vernéřovice tedy čekáte? :) Znám jen Horní a tyhle německé :)

Na Deutsch - Nieder a České - Ober, Wernersdorf. Správně bych měl napsat ne Nieder, ale Unter. Tak byly psány v matričních zápisech.
Dnes je to obec Jívka. V Českých Verneřovcích je kostel sv. Maří Magdaleny se hřbitovem, kde má, mimo jiné, hrobku Kaulich.

Děkuji, zase vím něco nového - tohle další dělení mi unikalo :). Tak Vám přeji ať se brzy dočkáte!
Ewka

Příspěvekod Kašpar » čtv srp 21, 2014 15:15

Ewka píše:
Kašpar píše:

Děkuji, zase vím něco nového - tohle další dělení mi unikalo :). Tak Vám přeji ať se brzy dočkáte!

Snad se dočkám
Kašpar

PředchozíDalší

Zpět na O archivech