Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Nevíte si s vaším programem rady? Napište sem, a jistě Vám někdo rád poradí.

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod Slim » pát črc 25, 2014 12:11

Makro režim se používá pro focení hodně z blízka, typicky pro focení různých detailů, květin, hmyzu. Vzdálenost foceného objektu od čipu (nikoliv objektivu, i když u kompaktu to je téměř to samé), kdy je nutno použít režim makro, je daná daným typem fotoaparátu a měla by být uvedena v parametrech (u LX7 můžete fotit v makro režimu i centimetr od objektivu). To byste musel chtít mapu skládat z hodně malých čtverečků. Jinak výhoda toho LX7 je, že se může nastavit fotografovaný formát 1:1, 4:3, 3:2, 16:9 a to přepínačem na objektivu, objektiv skvělé světelnosti f/1,4 – 2,3, kompaktní velikost, jednoznačně pro fotografování dokumentů doporučuji, akorát cena je trošku vyšší. http://www.megapixel.cz/panasonic-lumix-dmc-lx7
Slim
 
Příspěvky: 2566
Registrován: čtv úno 14, 2013 14:01
Bydliště: Ostrava - Hrabová
Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod lerak » pát črc 25, 2014 16:49

Já mám Olympus VR-340 a v badatelně jsem vždy fotil archiválie ze vzdálenosti 30-40cm v režimu super makro a vždy to bylo velmi dobré. Režim makro nebo super makro udělá to, že snímaný objekt přitáhne. To neznamená, že musíte fotit ze dvou centimetrů. Rozsah je dost velký.
lerak
 
Příspěvky: 481
Registrován: čtv led 19, 2012 10:09

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod Slim » pát črc 25, 2014 18:49

No oni dneska výrobci makrem nazývají kde co. U té Vaší VR-340 je problém, že není v normálním režimu pod 60cm/100cm (záleží na zoomu) vůbec schopna zaostřit, takže makro je u Vás jediná šance jak něco z dané vzdálenosti vyfotit. Režim makro s sebou přináší, z principu a určení, menší hloubku ostrosti a je tedy pro focení dokumentů nevhodný. U dokumentů potřebujeme hloubku ostrosti naopak větší, aby byla ostrost celého dokumentu co největší a byly kompenzovány kupříkladu různé nerovnosti a ohyby u hřbetů knih.

Takže zobecním, pokud budete fotit ze vzdálenosti pod ostřící vzdálenost Vašeho fotoaparátu, použijte makro, jinak se mu vyhněte. Mějte na paměti, že ostřící vzdálenost je ovlivněna použitým optickým zoomem.
Slim
 
Příspěvky: 2566
Registrován: čtv úno 14, 2013 14:01
Bydliště: Ostrava - Hrabová
Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod lerak » pát črc 25, 2014 19:33

To máte naprosto pravdu. Hloubka ostrosti to je právě problém při špatných světelných podmínkách v badatelnách kdy se pak snímá s nižší clonou. Jinak u kompaktu je ale výhoda, že má při makru větší hloubku ostrosti než zrcadlovka.
lerak
 
Příspěvky: 481
Registrován: čtv led 19, 2012 10:09

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod Slim » pát črc 25, 2014 20:01

No výhoda, jak se to vezme. Je to dáno velikostí čipu, čim menší čip, tim větší hloubka ostrosti. Nejlevnější foťáky vyfotí ostře cokoliv od metru dvacet a hloubka ostrosti u nich prakticky není. Větší čip znamená při stejné světelnosti objektivu a rozlišení čipu větší citlivost (jedna buňka obdrží vzhledem k větší ploše více světla) a můžete tedy trochu více přiclonit a hloubku ostrosti si zvětšit. Do zrcadlovek se dávají větší a kvalitnější čipy a proto je hloubka ostrosti patrnější, ale dá se to kompenzovat clonou při stejném či lepším výsledku než u kompaktu. Každopádně zrcadlovka pro focení dokumentů není to pravé ořechové. Proto jsem si pro archívy a takové to "domácí focení" pořídil onu LX7, přestože vlastním Minoltu Dynax 7D se sadou dobrých objektivů. Ono u zrcadlovek může být neustálé cvakání závěrky i rozptylující pro ostatní badatele.

Zde bych rád upozornil na pověru, že čím více megapixelů, tím lepší foťák a fotky. Čím více megapixelů při stejné velikosti čipu, tím horší výsledky za špatných světelných podmínek (zejména kresba a šum). Nehledě na to, že levnější objektivy nemají vůbec šanci kupříkladu takových 20MPx na malém čipu prokreslit. Takže při výběru foťáku pro archívy ignorovat megapixely, ale hledět na světelnost objektivu.
Slim
 
Příspěvky: 2566
Registrován: čtv úno 14, 2013 14:01
Bydliště: Ostrava - Hrabová
Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod Zdenek » pát črc 25, 2014 20:47

Jejda, teď jsem se v tom zamotal. Já vždy fotil staré dokumenty na automat a kvalita, sice nic moc, ale pro běžné domácí prohlížení to dokonale stačilo.

Teď jsem prohlížel na netu ty fotolampy a vzhledem k tomu, že bych potřeboval minimálně dvě, tak by to byl docela balík.
Co bych měl tedy nejlépe nastavit u toho Nikonu
mám možnosti:
snadný autorežim
inteligentní portrét
režim auto
makro
muzeum
a ještě pár dalších hloupostí

Je to opravdu hodně jednoduchý foťák, nějaké velké nastavování tam není. Holt foťák pro blbce, akorát pro mě. :D
Zdenek
 
Příspěvky: 1262
Registrován: ned bře 29, 2009 19:58
Bydliště: Olomouc

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod Zdenek » pát črc 25, 2014 20:53

NIKCOOLPIXL30B - Fotoaparát Nikon Coolpix L30, černý

Typ fotoaparátu : kompakt
Druh snímače: CCD
Počet bodů celkově (Mpix): 20
Počet bodů efektivně (Mpix): 20
Optický zoom (x): 10
Digitální zoom (x): 20
Min. ohnisková vzdálenost (ekv. 35mm kinofilmu) (mm): 26
Max. ohnisková vzdálenost (ekv. 35mm kinofilmu) (mm): 130
Světelnost objektivu (f/): 3,2 - 6,5
Typ hledáčku: bez hledáčku
Polohovatelný displej: ne
Podporované paměťové karty / typ karty: SD Card; SDHC (SD High-Capacity); SDXC (SD Extended-capacity)
Konektory: USB konektor
Typ baterií: AA
Barva: černá

Provedení výrobku: černá barva

Snadno použitelný fotoaparát COOLPIX L30 s 20 miliony pixelů vám umožní soustředit se na důležité věci v životě.

Snadný auto režim a záznam videosekvencí jedním stisknutím tlačítka zaručují brilantní snímky a videosekvence. Velký počet pixelů a ostrý objektiv NIKKOR s 5násobným optickým zoomem poskytují perfektní snímky za všech okolností, bez ohledu na to, jestli pořizujete snímky dětí ve velkém měřítku nebo videosekvence hrající si rodiny.

Pořízené snímky vypadají skvěle na velkém 7,5cm/3“ monitoru LCD, stejně jako když je zvětšíte. Relaxujte a nechte fotoaparát pracovat za vás pomocí funkce automatické volby motivových programů, která optimalizuje nastavení přístroje podle snímacích podmínek, takže stačí jen zaměřit a stisknout.

COOLPIX L30 – zaostřen na důležité věci v životě.

Hlavní rysy

Jednoduché ovládání
Užívejte si bezproblémové fotografování pomocí snadno dosažitelných ovládacích prvků a zjednodušeného automatického režimu (Snadný auto režim), který optimalizuje všechna nastavení podle světelných podmínek na libovolném místě.

Objektiv NIKKOR s 5× optickým zoomem
Širokoúhlý objektiv s rozsahem ohniskových vzdáleností 26–130 mm umožňuje fotografovat vše od skupinových snímků po snímky ve velkém měřítku a snadno zachytit důležité okamžiky a výrazy ve tvářích.

7,5cm/3“ monitor LCD
Vytvářejte snadno kompozice snímků a bavte se jejich prohlížením při přehrávání na velkém monitoru LCD, který poskytuje brilantní obraz i za jasného slunečního světla.

Obrazový snímač CCD s 20 miliony pixelů
Působivý obrazový snímač s 20 miliony pixelů umožňuje pořizovat krásné brilantní snímky, vytvářet výřezy podle vašich představ a tisknout skvělé zvětšeniny ve velikosti plakátů.

Záznam brilantních videosekvencí HD 720p
Zaznamenejte prožité okamžiky v pohybu za pomoci samostatného tlačítka záznamu videosekvence, které umožňuje snadné spuštění a ukončení záznamu.

Zábavné filtrové efekty
Filtrový efekt nastavte před fotografováním; k dispozici jsou efekty živé barvy, sépie, kontrastní monochromatický efekt a mnoho dalších stylových efektů

Redukce pohybové neostrosti: S funkcí redukce pohybové neostrosti získáte vždy ostré snímky s minimalizovanými účinky chvění fotoaparátu a korigovaným pohybem fotoaparátu nebo objektu, a to i v případě rychle se pohybujících objektů.

Inteligentní portrét: Zaručuje perfektní portrétní snímky za všech okolností. Samospoušť detekující úsměv automaticky pořídí snímek v okamžiku, kdy se vybraný objekt usměje, Kontrola mrknutí varuje v případě, že detekuje mrknutí fotografované osoby v okamžiku expozice snímku, a Redukce efektu červených očí koriguje chybné zbarvení očí vzniklé v důsledku použití blesku.

Baterie velikosti AA: Fotoaparát je napájen pomocí dvou tužkových baterií AA, které jsou snadno dostupné všude na světě.

18 motivových programů: Motivové programy automaticky optimalizují nastavení fotoaparátu pro oblíbené fotografované motivy, efekty a místa. Vynikajících výsledků lze dosáhnout pouhým výběrem motivového programu odpovídajícího aktuálním snímacím podmínkám.

EXPEED C2: Rychlý a výkonný systém zpracování obrazu Nikon, který poskytuje vylepšený záznam videosekvencí, vysokou citlivost a maximální kvalitu obrazu.

Nikon Image Space: Při použití cloudové služby Nikon pro sdílení a archivaci snímků Nikon Image Space mají všichni uživatelé výrobků Nikon k dispozici zdarma úložný prostor online o kapacitě 20 GB. Další informace naleznete na stránce NIKON IMAGE SPACE.

Specifikace

Název výrobku COOLPIX L30
Typ Kompaktní digitální fotoaparát
Počet efektivních pixelů 20,1 milionu
Obrazový snímač 11mm (1/2,3“) obrazový snímač CCD; celkem cca 20,48 milionu pixelů
Objektiv Objektiv NIKKOR s 5× optickým zoomem
Ohnisková vzdálenost 4,6–23 mm (obrazový úhel je ekvivalentní objektivu s ohniskovou vzdáleností 26–130 mm na kinofilmovém fotoaparátu nebo digitálním fotoaparátu formátu FX)
Světelnost f/3,2–6,5
Konstrukce objektivu 6 čoček/5 členů
Zvětšení digitálního zoomu Max. 4× (obrazový úhel je ekvivalentní objektivu s ohniskovou vzdáleností 520 mm na kinofilmovém fotoaparátu nebo digitálním fotoaparátu formátu FX)
Redukce pohybové neostrosti Elektronická redukce vibrací (statické snímky), detekce pohybu (statické snímky)
Automatické zaostřování (AF) Automatické zaostřování s detekcí kontrastu
Rozsah zaostření [W]: Cca 50 cm až nekonečno, [T]: Cca 80 cm až nekonečno. Režim Makro: Cca 10 cm až nekonečno (při nastavení širokoúhlé ohniskové vzdálenosti vymezené trojúhelníkovou značkou). (Všechny vzdálenosti měřeny od vrcholu přední čočky objektivu)
Volba zaostřovacích polí Střední zaostřovací pole, detekce tváří
Monitor 7,5cm (3“) monitor TFT LCD s cca 230 000 pixely, antireflexní vrstvou a pětistupňovou regulací jasu
Obrazové pole (režim fotografování) Cca 98 % obrazu horizontálně a 98 % obrazu vertikálně (v porovnání s výsledným snímkem)
Obrazové pole (režim přehrávání) Cca 98 % obrazu horizontálně a 98 % obrazu vertikálně (v porovnání s výsledným snímkem)
Paměťová média Interní paměť (cca 25 MB), paměťové karty SD/SDHC/SDXC
Systém souborů Kompatibilní se standardy DCF, Exif 2.3 a DPOF
Formáty souborů Statické snímky: JPEG. Videosekvence: AVI (kompatibilní s Motion JPEG)
Velikost obrazu (v pixelech) 20M (Vysoká) [5152 × 3864 (jemná kvalita)]. 20M [5152 × 3864]. 10M [3648 × 2736]. 4M [2272 × 1704]. 2M [1600 × 1200]. VGA [640 × 480]. 16 : 9 [5120 × 2880]
Provozní režimy Snadný auto režim, Motivové programy (Portrét, Krajina, Sport, Noční portrét, Párty/interiér, Pláž, Sníh, Západ slunce, Úsvit/soumrak, Noční krajina, Makro, Jídlo, Muzeum, Ohňostroj, Černobílá reprodukce, Protisvětlo, Portrét domácích zvířat), Inteligentní portrét, Auto
Sériové snímání Jednotlivé snímky (výchozí nastavení), Sériové snímání (snímací frekvence sériového snímání je cca 1,1 obr./s a maximální počet snímků v sérii je cca 6), BSS (funkce výběru nejlepšího snímku), Mozaika 16 snímků
Videosekvence 720/30p (výchozí nastavení): 1280 × 720/16 : 9, 480/30p: 640 × 480/4 : 3, 240/30p: 320 × 240/4 : 3
Citlivost ISO (standardní výstupní citlivost) ISO 80–1600
Metody měření expozice Matrix, Integrální měření se zdůrazněným středem (při použití digitálního zoomu s faktorem menším než 2×), Bodové měření (při použití digitálního zoomu s faktorem větším než 2×)
Řízení expozice Programová automatika a korekce expozice (-2 až +2 EV v krocích po 1/3 EV)
Závěrka Kombinovaná mechanická a CCD závěrka
Časy závěrky 1/2000–1 s. 4 s (motivový program Ohňostroj)
Clona Elektronicky řízený filtr ND (-2,6 EV)
Rozsah clony 2 clony (f/3,2 a f/8 [W])
Samospoušť Cca 10 s
Pracovní rozsah blesku (přibližný) (Citlivost ISO: Automaticky) [W]: 0,5–4,3 m. [T]: 0,8–2,1 m
Řízení záblesku TTL řízení záblesku s měřicími předzáblesky
Rozhraní Hi-Speed USB
Komunikační protokoly pro přenos dat MTP, PTP
Videovýstup Volitelně NTSC a PAL
Vstupní/výstupní konektory A/V výstup, digitální vstup/výstup (USB)
Podporované jazyky Arabština, bengálština, čínština (zjednodušená a tradiční), čeština, dánština, holandština, angličtina, finština, francouzština, němčina, řečtina, hindština, maďarština, indonéština, italština, japonština, korejština, maráthština, norština, perština, polština, portugalština (evropská a brazilská), rumunština, ruština, španělština, švédština, tamilština, telugština, thajština, turečtina, ukrajinština, vietnamština
Zdroje energie Dvě tužkové alkalické baterie LR6/L40 (velikost AA). Dvě lithiové baterie FR6/L91 (velikost AA). Dvě dobíjecí nikl-metal hydridové baterie EN-MH2 (dostupné samostatně). Síťový zdroj EH-65A (prodávaný samostatně)
Výdrž baterií1 Cca 320 snímků při použití alkalických baterií. Cca 950 snímků při použití lithiových baterií. Cca 570 snímků při použití baterií EN-MH2
Záznam videosekvencí (aktuální výdrž baterií pro záznam)2 Cca 1 h 5 min při použití alkalických baterií. Cca 2 h 45 min při použití lithiových baterií. Cca 1 h 40 min při použití baterií EN-MH2
Stativový závit 1/4“ (ISO 1222)
Rozměry (Š × V × H) Cca 95,4 × 60,3 × 29 mm (bez výstupků)
Hmotnost Cca 164 g (včetně baterií a paměťové karty SD)
Teplota 0 °C–40 °C
Vlhkost 85 % nebo méně (bez kondenzace)
Dodávané příslušenství Poutko, alkalické tužkové baterie LR6/L40 (velikost AA) (2 ks)
Volitelné příslušenství (možnost dokoupit) Síťový zdroj EH-65A, kabel USB UC-E16, A/V kabel EG-CP14, nabíječka baterií MH-72 (včetně dvou dobíjecích nikl-metal hydridových baterií EN-MH2), nabíječka baterií MH-73 (včetně čtyř dobíjecích nikl-metal hydridových baterií EN-MH2), dobíjecí nikl-metal hydridové baterie EN-MH2-B2 (sada dvou baterií EN-MH2), dobíjecí nikl-metal hydridové baterie EN-MH2-B4 (sada čtyř baterií EN-MH2)


20Mpix CCD snímač, 10x optický zoom,světelnost objektivu f3,2 - 6,5, R6
Zdenek
 
Příspěvky: 1262
Registrován: ned bře 29, 2009 19:58
Bydliště: Olomouc

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod Zdenek » pát črc 25, 2014 20:59

Zdenek
 
Příspěvky: 1262
Registrován: ned bře 29, 2009 19:58
Bydliště: Olomouc

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod lerak » sob črc 26, 2014 11:13

U toho Nikon Coolpix L 30 nevidím, že má stabilizaci. Ta je důležitá aby byla zapnutá. Ten Váš starý Canon ji má a také lepší světelnost objektivu. Jinak by jste u toho Nikonu zřejmě musel použít makro jak jsem Vám psal. Důležité je zaostření. U mého Olympusu je to přes namáčknutí spouště, až se objeví zelený rámeček na objektu. Nafotil jsem více než 2000 fotek tak vím, že je dobré opakovat záběr třeba i vícekrát a pak si vybrat lepší. To zvláště používám při focení malých objektů. Ve Vašem případě kdy se jedná o velkou plochu je důležité neroztřást záběr, proto ta stabilizace. Když Vám to v badatelně dovolí a bude to možné jděte s mapou k oknu. Lampičky udělají žlutý nádech obrazu a moc nepomůžou. Světelnost objektivu není nic moc. Jak dobře se Vám to bude dařit poznáte podle toho když záběr hodně zvětšíte.
lerak
 
Příspěvky: 481
Registrován: čtv led 19, 2012 10:09

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod Peters » sob črc 26, 2014 15:21

Já bych si tedy rozhodně nechal mapu naskenovat. V ceníku je položka:

2.1.3. skenování velkých formátů do formátu A0+ včetně 75,- Kč

a to se rozhodně vyplatí.

Formát A0+ je 914mm × 1292mm, tedy 2320x1300 mm by se dalo naskenovat na 3x.

Podle mých zkušeností je největším nepřítelem focení v archivech špatné (nerovnoměrné) osvětlení a s tím se nic neudělá. Při focení map je to pak také rovnost povrchu předlohy a soudkové zkreslení fotoaparátu.
Peters
 
Příspěvky: 445
Registrován: ned lis 29, 2009 22:39

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod luvec » čtv črc 31, 2014 10:16

Tak pokud by byla možnost nechat si mapu po částech naskenovat přímo v archivu, tak je to asi ta nejlepší možnost.

K focení pomocí Nikonu Coolpix L30:
- pokud byste chtěl vyfotit celou mapu najednou, tak mi to pro nejširší ohnisko foťáku 4.6 mm vychází na vzdálenost foťáku od mapy 125 cm, což jestli mapa bude ležet na zemi, tak mi nepřipadá zas tak nereálné (navíc na zaostření nebudete potřebovat makro režim, foťák na nejširším ohnisku ostří už od 50 cm); při požadavku na 2 snímky na mapu stačí fotit ze vzdálenosti 91 cm (to si akorát sedne kratší strana mapy s kratší stranou snímku)
- co se světla týče, tak mám zkušenost, že v badatelnách pod lampičkou je tak 9-10 EV, což pro ISO 200 a clonu 3.2 dává čas něco kolem 1/120 s, to by šlo normálně udržet při focení z ruky. Ovšem mapa na zemi bude mít světlo o dost horší, tipuju až o dvě EV nižší, pak vychází čas 1/30 s, což bych na zrcadlovce u obdobného ohniska v pohodě udržel, ale u kompaktu (navíc drženém v kdoví jak krkolomné poloze) si už tak jistý nejsem. Jak účinná je ta elektronická stabilizace obrazu vůbec nevím, taky byste mohl zkusit vyšší ISO (400), jestli je šum ve snímku stále ještě tolerovatelný
- určitě se potřebujete dobře seznámit s foťákem, zda se dá napevno nastavit clona 3.2 a ISO 200 (či 400); případně najít scénický režim, který by k tomuto měl nejblíže
- hodilo by se domluvit s dozorem v badatelně, aby se mapa dala natáhnout na zem mezi stoly (případně použít židle, ty jsou ale nižší), osobně bych pak asi vzal stativ, roztáhl mu nohy do horizontální polohy, přehodil hlavu na spodní focení, dal na ty dva stoly a s pomocí vodováhy (do kolejniček blesku) seřídil foťák na horizontální focení, fotil pak s drátovou spouští či samospouští; ve vašem případě by se hodila aspoň nějaká lišta na ty dva stoly s úchytem pro foťák, ale to je výzva pro kutily ;)

Ještě k té mapě, mohl byste mi o ní prosím napsat víc (když tak jako SZ), z jakého je to fondu a v jaké příložitosti ji někdo vytvořil, případně zda je šance na obdobné mapy i pro okolní obce (mám předky z Trojanovic, Čeladné, Kunčic, Ostravice, ...).
luvec
 
Příspěvky: 88
Registrován: sob pro 11, 2010 14:46
Bydliště: Praha
Oblast pátrání: Morávka, Ostravice, Beskydy

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod Peters » čtv črc 31, 2014 10:25

Bude záležet na archivu. Já jsem z jednoho SOkA dostal od ředitele pouze odpověď: "Badatelna není fotostudio."
Peters
 
Příspěvky: 445
Registrován: ned lis 29, 2009 22:39

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod Karolina Vernerova » čtv črc 31, 2014 12:03

:-) To Peters: asi je to jeden z těch ředitelů, co nechce svoje "data" ukázat, aby se nepoškodila....

fotím ručně dělané výrobky na neutrálním pozadí a je to dost makačka- každý záběr aspoň dvakrát, světlo pouze denní, makro a ideálně foťák na ministativu nebo na knihách- pakárna :-): když nejsem profík, ale jen začínající amatér.
naprosto souhlasím s Petersem, že tu mapu asi nebudete mít nikdy tak rovnou jako uvnitř skeneru (i když tady nastává otázka, zda ji "nepoškozuje" skenování jasem lampy ve skeneru....)
a ještě jedna věc: u mapy dojde vyfocením k mírné deformaci (takové ty kulové vady, soudkovité zkreslení- na okrajích) a to pak asi pokazí dojem- tedy náročným badatelům a průzkumníkům- tato zkreslení by ve skeneru nenastala.....

promiňte, že se Vám pletu do odborné debaty, chtěla jsem jen přispět laickým přitakáním :-)
TY Karolina
Uživatelský avatar
Karolina Vernerova
 
Příspěvky: 7387
Registrován: pát lis 02, 2012 21:47
Bydliště: Praha
Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod IvoD » čtv črc 31, 2014 12:26

Pokud to bude možné jedině vlastnoručně vyfotit, tak bych to fotil jako panorama - čas, clonu, iso nastavit ručně, aby se mezi snímky neměnily a dělat překryty mezi vedlejšími snímky aspoň 30%. Pak to všechno poskládat v Huginu - tam je možné definovat horizontální i vertikální linie (tzn co má být ve výsledku vodorovné a co svislé) - tím by se měl dostat opravdu pravidelný tvar. Hugin je schopen redukovat i soudkovité zkreslení. Na nastavení parametrů převodu bude obrovsky záležet, bude to chtít si s tím pohrát, ale výsledek bude dobrý.
IvoD
 
Příspěvky: 127
Registrován: čtv lis 29, 2012 10:04

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod Zdenek » čtv črc 31, 2014 12:36

Ale ne, každý názor je vítaný. :D

Ty mapy jsem si v Olomouci už prohlížel a nechal odložit, až budu mít to povolení. Včera mi dorazilo domů, tak příští týden se do toho pustím. Beru sebou oba dva foťáky a věřte tomu, že to nafotím několikrát a pokusím se měnit i nastavení. Žádné speciální vybavení nakonec neberu. Nafotím to tím co mám. Pokusím se dopředu domluvit s obsluhou badatelny, že pokud to nevyjde, tak jak si představuji, tak to zkusím znovu.
Posledně když jsem si mapy prohlížel jsem se s nimi bavil o jejich digitalizaci. Prý to mají do budoucna v plánu a o nějakém jejich vybavení na skenování nic neříkala, no můžu se zeptat, ale myslím, že se to vozí na speciální pracoviště, vždyť severní morava má snad 10 archivů a kdyby měli všechny vybavit takovou technikou.... :D
Zdenek
 
Příspěvky: 1262
Registrován: ned bře 29, 2009 19:58
Bydliště: Olomouc

Předchozí

Zpět na Dotazy a rady

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků