Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Nevíte si s vaším programem rady? Napište sem, a jistě Vám někdo rád poradí.

Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod Zdenek » čtv črc 24, 2014 13:17

Podařilo se mi v archivu najít mapu z roku 1770, dlouho jsem něco podobného hledal a nyní čekám na povolení, abych si mohl udělat její kopii. (Je to církevní fond a na pořízení kopie veškerého jejich archivního musíte mít písemné povolení)
Archivářka mě již předem upozornila, že musím použít bezkontaktní způsob kopírování.
Jedná se o jednu velkou mapu 2320x1300 mm a tři její výřezy podobných rozměrů. Mapa je velice podrobná a jsou na ní zakresleny i jednotlivá stavení. Zapomněl jsem uvézt, jedná se o obec Trojanovice.
Je velice zachovalá, nalepená na pevném plátně, tam kde je přeložená je trochu zkrabatěná a poškozená.
Bohužel pro mě je bez textových informací, ale s čísly domů a katastrálními čísly. Něco jako indikační skici, jen starší.

O co mi jde?
Již několik dnů přemýšlím jak to provézt.
Klasický skener je k ničemu je ,,kontaktní,, a stejně bych tam takový formát nedal

Ruční skener (takový váleček s kolečky, kterém se po skenovaném listu přejíždí a tím skenuje) je také ,,kontaktní,, a navíc nejde použít v těch zkrabatěných místech.

Údajně existuje nějaký skener, vypadá jako velký foťák, nebo kamera. Tím se postupně celá mapa z určité vzdálenosti naskenuje. Bohužel ten nemám, a pořizovat si ho asi nebudu.

Tak zbývá je foťák.
Mluvil jsem s profesionálním fotografem a šlo by to tzv. studiovým foťákem. Bohužel mapa nesmí opustit archiv a tak by se tam musela položit asi na zem, foťák nasadit na speciální stojan, a pořádně nasvítit. Zabral bych asi větší část badatelny a práce tak na 2-3hod + cesta. Moc se mu do toho nechce a také, stálo by to nehoráznou částku.

Tak jsem na to zase zůstal sám se svým stařičkým digitálním foťákem. :lol:

Mám v úmyslu celou mapu postupně nafotit ve čtvercích asi A3. To by neměl být problém.
Stabilní vzdálenost bych se pokusil udržet malým stojanem.
Pokusil bych se, aby se snímky trochu překrývaly
Nevím přesně, jak to nasvítit
Jak to ale potom zpracoval, s programy na úpravu fotek nejsem zrovna kamarád
Problém asi bude s tzv. soudkovitostí a nejspíš asi i s nejednotnou velikostí
V neposlední řadě jak to vůbec do sebe poskládám a bude to na sebe pasovat?



To je asi vše co jsem vymyslel, pak už asi zbývá jen zmiňované mapy ukrást , ale to bych také nezvládl. :lol:

Budu rád za Vaše názory a nápady.
Zdenek
 
Příspěvky: 1139
Registrován: ned bře 29, 2009 20:58
Bydliště: Olomouc

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod PomněnkaPrvní » čtv črc 24, 2014 13:28

Nevím zda Váš, ale můj foťák umí fotit panorama. Držíte se pevného bodu a fotíte po kouscích. Jak píšete, vždy místo překryjete. Mám Zoner Photo studio a to umí panorama zpracovat, samo takto panoramaticky vyfocené fotky naskládá a překryje, že z toho vznikne jedna velká fotografie.
Nevím, zda Vám k něčemu taková rada bude, ale zkusila jsem to ;)
PomněnkaPrvní
 
Příspěvky: 553
Registrován: ned pro 15, 2013 19:22

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod Slim » čtv črc 24, 2014 13:55

Spojení výřezů je nejmenší problém, největší problém bude zajistit světelné podmínky, fajn by byl fofoaparát s kruhovým bleskem kolem objektivu. Také je nutné fotit kolmo a v ose k dokumentu. Dobré je fotit fotoaparátem, který ukládá ve formátu RAW, kde lze doladit světelné rozdíly při pozdějším zpracování.
Slim
 
Příspěvky: 2565
Registrován: čtv úno 14, 2013 15:01
Bydliště: Ostrava - Hrabová
Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod Zdenek » čtv črc 24, 2014 16:27

Pohledám návod k foťáku a podívám se jestli tam ty panoramata jsou. Stejně tak ten formát RAW.
S tím bleskem to bude horší. Je přísně zakázáno používat v archivu jakýkoliv blesk. Takže musím použít k nasvícení něco jiného. Nějaké lampičky, nebo tak něco.
Zdenek
 
Příspěvky: 1139
Registrován: ned bře 29, 2009 20:58
Bydliště: Olomouc

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod Kašpar » čtv črc 24, 2014 16:31

bezkontaktní skener na vlastní skenování archiválií v archivu nemají ?
pokud ano, nebyly by ochotni, třeba za úplatu, pomoci s naskenováním ?
Uživatelský avatar
Kašpar
 
Příspěvky: 6141
Registrován: sob bře 09, 2013 16:32

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod lerak » čtv črc 24, 2014 20:57

Měl by jste mít novější digitální fotoaparát asi tak dva tři roky starý kompakt. Nastavíte program na makro nebo možná i super makro a podle zvoleného postupu na dobrém světle(v badatelnách příliš dobré světlo není) ofotografujete s přesahy. Zpracování by neměl být problém např. v Zoneru 13, který je zdarma. Fotku nejprve oříznete a pak v Zoneru 13 v editaci použijete volby Ctrl+Shift+B a Ctrl+Shift+T . Tedy nejprve přidáte ke kterékoliv straně fotky bílý pruh do kterého pak vložíte druhou fotku a tak postupujete stále dokola dokud všechny fotky nespojíte.
lerak
 
Příspěvky: 481
Registrován: čtv led 19, 2012 11:09

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod Zdenek » pát črc 25, 2014 8:02

Tak ten foťák co používám je starý minimálně 4-5 let. Tenkrát byl docela slušný, ale dnes asi nic moc.

Minulý týden jsem koupil na dovolenou takový obyčejný foťák, Nikon coolpix L30

Ještě ho nemám ani vyzkoušený. Tím by to asi nešlo?

(ten starý je Canon SX10IS)
Zdenek
 
Příspěvky: 1139
Registrován: ned bře 29, 2009 20:58
Bydliště: Olomouc

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod Slim » pát črc 25, 2014 8:39

Kde to budete fotit? Vlastním Panasonic Lumix DMC-LX7, ten se na focení dokumentů osvědčuje prozatím více než dobře.
Slim
 
Příspěvky: 2565
Registrován: čtv úno 14, 2013 15:01
Bydliště: Ostrava - Hrabová
Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod lerak » pát črc 25, 2014 8:43

Digitální foťáky jsou teď na dobré úrovni, firmy si tam hrají jen se zoomem a funkcemi. Myslím, že by to s tím Nikonem mělo jít. Zkuste si na stavit režim makro a ofotit nějakou stránku A4 nebo větší a uvidíte jak to vypadá.
lerak
 
Příspěvky: 481
Registrován: čtv led 19, 2012 11:09

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod lerak » pát črc 25, 2014 8:46

Ještě jsem zapomněl, že důležité je držet foťák pevně bez třesení, chvíli nedýchat když mačkáte spoušť.
lerak
 
Příspěvky: 481
Registrován: čtv led 19, 2012 11:09

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod PomněnkaPrvní » pát črc 25, 2014 10:38

Nebo stativ ;)
PomněnkaPrvní
 
Příspěvky: 553
Registrován: ned pro 15, 2013 19:22

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod Slim » pát črc 25, 2014 11:45

stativ je u tak velké mapy vcelku problém, musíte mít fotoaparát kolmo k ose. Musela by být možnost ji pověsit na zeď. Chvíli nedýchat úplně postačí - zamířit, zklidnit, zmáčknout.
Slim
 
Příspěvky: 2565
Registrován: čtv úno 14, 2013 15:01
Bydliště: Ostrava - Hrabová
Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod Zdenek » pát črc 25, 2014 12:38

Položím si ji na zem, jiná možnost není, dělat díry do zdi a do mapy by mi určitě nedovolili. Ještě musím vymyslet nějaké lampičky, abych to aspoň trochu nasvítil. Tam kde mají na zemi volné místo není moc světla.

Takže abych to shrnul

mapa na zemi
nasvícená
zkusím ten obyčejný Nikon
fotit z ruky
čtverce asi o velikosti A3 a musí se trochu překrývat
foťák kolmo
co ta vzdálenost? když budu fotit z ruky nebude vždy úplně stejná dokáže si s tím potom ten program poradit?
nastavení foťáku, stačí jen to makro? co ty další nápady, panoramata, formát RAW

Všem moc děkuji za nápady a rady
Zdenek
 
Příspěvky: 1139
Registrován: ned bře 29, 2009 20:58
Bydliště: Olomouc

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod Slim » pát črc 25, 2014 12:54

Makro je pro velikost A3 nesmysl, panoramata udělá lépe program při následném zpracování, formát RAW je dobrý pro to, aby se dalo doladit následně EV (hodnota expozice, kdy některé snímky budou sejmuty světlejší a jiné tmavší, lze toto udělat ale i ztrátově na jiných formátech, ale použít pokuď možno formát s bezeztrátovou kompresí, pokud to RAW neumí. např TIFF). Na druhou stranu, primárně se jedná o informace na mapě uložené, ne o nějakou grafickou přesnost, tak bych to nějak nehrotil. Každopádně mapu vyfotit několikrát postupně za sebou a opakovat i jednotlivé snímky.
Slim
 
Příspěvky: 2565
Registrován: čtv úno 14, 2013 15:01
Bydliště: Ostrava - Hrabová
Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Re: Jak vytvořit kopii staré mapy z roku 1770?

Příspěvekod Zdenek » pát črc 25, 2014 12:59

Slim píše:Makro je pro velikost A3 nesmysl


Aha já myslel, že mám vytvářet přibližně stejné čtverce, postupně za sebou a ten formát jsem zvolil jako přibližný mustr.
Zdenek
 
Příspěvky: 1139
Registrován: ned bře 29, 2009 20:58
Bydliště: Olomouc

Další

Zpět na Dotazy a rady

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků