od zedir » pon čer 16, 2014 19:27
Na několika místech mám také takové problémy, kdy zčistajasna zmizí nejen předci, ale i všichni nositelé téhož jména a nikde v okolí také nejsou nebo třeba jen o rok o dva neexistují matriky. Stalo se mi například, že v jednom období bylo v jediné vesnici mých předků asi 40 narozených jednotlivců hledaného příjmení za zhruba 40 let a ve starší matrice přímo navazující na tu mladší nebyl v šesti okolních vsích ani jeden. Také netuším, odkud přišli... Zde je určitě možné, že by se narodil jako nemanželské dítě, ale pokud by spadal pod stejnou faru, není tu ani jeden vyhovující záznam ze šesti Václavů, které jsem našel (pokud jsem některého omylem nepřehlédl) a pokud by se narodil v jiné vesnici a v jiné farnosti, opravdu se mi při znalosti zvyklostí farářů nezdá, že by byl ten, který zapisoval úmrtí, natolik "aktivní" a horko těžko si sháněl prameny z vedlejší (ne-li ještě vzdálenější) fary a je také třeba brát v úvahu, že v tuto dobu byla minimální migrace (četl jsem výpovědi sedláků ze 60. let 18. století, kteří měli udávat své sousedy za to, že měli doma "kacířské" luteránské bible a jeden z nich říká, že nebyl u zpovědi, protože to má kvůli práci na gruntu příliš daleko, přičemž kostel ležel dva kilometry od něj).
V matrice, na kterou jsem odkazoval výše, jsem našel tyto záznamy:
26. 9. 1655, Václav, syn Matěje Kočího a Alžběty ze Záboříčka
19. 8. 1658, Václav, matka Maryana, dcera Markova z Jeníčkovy Lhoty
15. 9. 1658, Václav, syn Martina Cibulky a Doroty z Jedlan
21. 9. 1659, Václav, syn Václava a Voršily Mojžíšové z Moravče
26. 9. 1666, Václav, syn Štěpána Veb? a Mariany z Moravče
23. 1. 1667, Václav, syn Adama Šišky a Doroty z Jamolice (?) a Sedlečka
Abych to shrnul, za sebe se domnívám, že pokud se nenarodil v dané farnosti, kde i zemřel, není moc velká pravděpodobnost, že farář údaje skutečně jinde ověřoval, protože pokud se vžijeme do jeho situace, asi ani nevěděl, kde by měl začít, odkud Václav Krejčí pocházel, protože jeho příchod nemohl nikdo pamatovat a kdoví, zda byl v takovém věku "při smyslech," aby to mohl před smrtí sám povědět a také pokud by se narodil jinde, mohli se na faru, kde zemřel, přestěhovat jeho rodiče, když byl v útlém věku a on ani nemusel vědět, kde má své původní kořeny atd.