1828 svatba Praha sv.Tomáš - Vyřešeno.

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

1828 svatba Praha sv.Tomáš - Vyřešeno.

Příspěvekod máculka » čtv kvě 29, 2014 16:40

Dobrý den, potřebovala bych ověřit správnost přečtení zápisu.
http://amp.bach.cz/pragapublica/permali ... 8&scan=161 První zápis.
11.11.1828 si v č.p.76 bere Václav Růžička Annu Šeblovou. Vím, že rodiče Václava by měli být Jan Růžička a Magdalena roz.Dvořáková a rodiče Anny jsou František Šebl a Františka Podhůrská. Tyto info mám z objednaného pátrání, chtěla jsem to vidět na vlastní oči v matrice ale bohužel nedokážu žádné jiné informace ze zápisu vyčíst. Ta němčina ni vůbec nejde... U Václava přečtu akorát na konci Magdalena.....Růžička a u Anny na konci Podhůrský. Svědky jsou Josef ? a Jakub?

Hledám totiž Václavovo narození a nějak se mi nevede, proto bych chtěla ověřit info z jeho svatby. Děkuji
Naposledy upravil máculka dne pát kvě 30, 2014 13:03, celkově upraveno 2
máculka

Oblast pátrání: Průhonice, Praha Smíchov, Staré město, Dunice okr.Humpolec, Vráž u Berouna, Pěnčín u Turnova a okolí

Re: 1828 svatba Praha sv.Tomáš

Příspěvekod Kašpar » čtv kvě 29, 2014 16:59

Wenzel Ruschiska bürgelicher Sp?ring?lermeister in Praag gebürtig aus Pruhonitz Kauřimer Kreises gebürtig ?nach?: Sohn der Maria Magdalena Ružjcžkin recte Ružička
Anna Schiebel gebürtig aus Klattau ehelich Tochter des Franz Schiebel Klem?me?rmeister in Klattau und dessen Ehegattin Franziska Podhursky
Josef Schedlbauer
Jakub Fleisching
Kašpar

Příspěvekod máculka » čtv kvě 29, 2014 17:27

Chápu to tak, že o otci Václava tam není ani slovo, o tom že je matka Dvořáková taky ne? Škoda že nerozluštíme čeho mistři byli :-) Asi je ten překladač na nic, protože mi to vychází, že jsou průhonice v okrese Kouřim a to je asi špatně
máculka

Oblast pátrání: Průhonice, Praha Smíchov, Staré město, Dunice okr.Humpolec, Vráž u Berouna, Pěnčín u Turnova a okolí

Příspěvekod Kašpar » čtv kvě 29, 2014 17:38

máculka píše:Chápu to tak, že o otci Václava tam není ani slovo, o tom že je matka Dvořáková taky ne? Škoda že nerozluštíme čeho mistři byli :-) Asi je ten překladač na nic, protože mi to vychází, že jsou průhonice v okrese Kouřim a to je asi špatně

třeba dříve byly Průhonice v Kouřimském okrese, soudním či politickém ... na to by odpověděli zdejší znalci
u otce Václava bych jen tipoval, poněvadž to plně nepřečtu, že vyráběl lampy či svítilny
u druhého otce též jen tipuji - snad vyráběl skřipce ( patrně ty nechvalně známé natahovácí)
příjmení Dvořáková tam vůbec není, možná byla za svobodna, není ale uvedeno
Kašpar

Příspěvekod Zora » čtv kvě 29, 2014 17:49

http://www.ahmp.cz/page/docs/prehled-pi ... spravy.pdf
str. 48 Průhonice, kouřimský kraj
Wenzel Ruschiska bürgelicher Sp?ring?lermeister in Praag gebürtig aus Pruhonitz Kauřimer Kreises gebürtig ?nach?: Sohn der Maria Magdalena Ružjcžkin recte Ružička

W.R městský ???mistr v Praze, rodilý z Průhonic Kouř. kraj .... syn Marie Mag. Ružičkin, - Růžička.

W.R podle tohoto zápisu byl nemanželským synem.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod alenas » čtv kvě 29, 2014 18:06

máculka píše:Dobrý den, potřebovala bych ověřit správnost přečtení zápisu.
http://amp.bach.cz/pragapublica/permali ... 8&scan=161 První zápis.
11.11.1828 si v č.p.76 bere Václav Růžička Annu Šeblovou. Vím, že rodiče Václava by měli být Jan Růžička a Magdalena roz.Dvořáková a rodiče Anny jsou František Šebl a Františka Podhůrská. Tyto info mám z objednaného pátrání, chtěla jsem to vidět na vlastní oči v matrice ale bohužel nedokážu žádné jiné informace ze zápisu vyčíst. Ta němčina ni vůbec nejde... U Václava přečtu akorát na konci Magdalena.....Růžička a u Anny na konci Podhůrský. Svědky jsou Josef ? a Jakub?

Hledám totiž Václavovo narození a nějak se mi nevede, proto bych chtěla ověřit info z jeho svatby. Děkuji

Zdravím-
drobný příspěvek - Jan Růžička byl klempířský mistr - Klempermeister (taky se používá výraz Klempner nebo Klemperer), otec Anny "Spenglermeister" - tedy soustružník
Aš.
alenas

Příspěvekod máculka » čtv kvě 29, 2014 18:58

Děkuji za odpovědi. Ženich Václav byl také klempířský mistr, to vím ale až ze záznamu narození jeho dcery Anny, která se jim narodila až v r. 1845 už na Malé straně v Praze.
http://amp.bach.cz/pragapublica/permali ... 8&scan=201 Tady už je jako Václavův otec uveden Jan. I jeho Matka je už Dvořáková. Zajímavé je, že jsem zatím žádné jiné dítě před Annou nenašla.
Možná že u svatby Václavův otec není zapsaný protože byl mrtvý?
Takže v matrice pro Průhonice patřící k Praze hledám Václavovo narození správně?
máculka

Příspěvekod Karolina Vernerova » čtv kvě 29, 2014 19:17

koukala jsem do té průhonické matriky, ale nic jsem na první rychlý pohled neviděla... navíc nikoho nemanželského (je to kolem strany 133), chce to asi pátrat v širším časovém úseku

http://actapublica.eu/matriky/praha/pro ... strana=133
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Karolina Vernerova » čtv kvě 29, 2014 19:20

jen ten první zápis na straně 133 je malinko zajímavý- matkou narozené kateřiny je Kateřina, rozená Růžičková ze Šeberova

edit: aha! na straně 134 je dítě Barbora, narozená Wáclawu Růžičkovi a Alžbětě Drásowy?, dům 28

tím chci říct, že je aspoň naděje, že Růžičkovi tam jsou...
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník

Příspěvekod máculka » čtv kvě 29, 2014 19:31

A na straně 132 je jako otec Jan růžička ale má syna Matěje a manželku Kateřinu. Tak jsem z toho zmatená. Celou Průhonickou část jsem prohledala a žádný Václav se žádnému Růžičkovi nenarodil. Tak nevím. Podívám se do okolních obcí ale spíš jen pro jistotu než že bych čekal, že ho tam najdu.
máculka

Příspěvekod Karolina Vernerova » čtv kvě 29, 2014 19:33

já našla další dítě tohoto Jana, Josefa- na straně 129

(možná by stálo za to rodinu tohoto Jana časově zmapovat, tj. najít všechny děti a časové mezery mezi nimi- zda se později znovu neženil, věk ženicha mohli upravit nebo tak...)
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod máculka » čtv kvě 29, 2014 19:42

Jo toho Josefa jsem našla taky. Chvilku mě i napadlo jestli ten Josef není Václav :-) Myslíte věk ženicha Václava nebo případnou svatbu tohoto Jana?
Tímhle Vaškem se zabývám už cca dva měsíce,vždycky to bezradně odložím a hledám další dvě větve kde celkem pěkně postupuji. Akorát že Růžičkovi beru jako hlavní :-) Dědeček je Růžička, potomek těchto tak bych to chtěla dotáhnout co nejdál dokud mu to můžu ještě vyprávět :-)
máculka

Příspěvekod Karolina Vernerova » čtv kvě 29, 2014 19:45

věk Václava

našla jsem ještě v č. 33 Jakuba Růžičku a Rosalii (na začátku, v roce 1785), ti mají Wátslawa :-), 10 let mi přijde jako snadný počítací omyl, ale to by se rodiče museli jmenovat jinak....
http://actapublica.eu/matriky/praha/pro ... strana=119

edit: omyl- Mathiase :-), nešlo mi to do hlavy
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod máculka » čtv kvě 29, 2014 19:53

Jakuba jsem také viděla. A pod Jakubem je asi ještě Václav R. co má syna Josefa ... z čísla 28. Ale beru to tak, jak tady pořád všichni říkají, že věk u oddavků je nejpřesnější. Evidentně tam Růžičkovi žili ale kde je ten můj? :-D Napadlo mě i jestli nejsou nějaké jiné Průhonice ale jiné jsem nenašla. Je to záhada..
máculka

Příspěvekod Kašpar » čtv kvě 29, 2014 20:18

máculka píše:Jakuba jsem také viděla. A pod Jakubem je asi ještě Václav R. co má syna Josefa ... z čísla 28. Ale beru to tak, jak tady pořád všichni říkají, že věk u oddavků je nejpřesnější. Evidentně tam Růžičkovi žili ale kde je ten můj? :-D Napadlo mě i jestli nejsou nějaké jiné Průhonice ale jiné jsem nenašla. Je to záhada..

http://mapy.vugtk.cz/kreibich/sheets.php?rs=2&lg=cze&maplayout=kourim&name=Kou%C5%99imsk%C3%BD&year=1824
Průhonice v Kouřimském kraji
http://img24.eu/images/25776151821417751830.jpg
Obrázek
Kašpar

Další

Zpět na VYŘEŠENO