Obydlí našich předků

Máte nějaký nápad o kterýse chcete podělit, nebo radu kterou chcete přispět ostatním v jejich genealogickém úsilí? Můžete ji napsat sem.

Re: Obydlí našich předků

Příspěvekod Zora » ned říj 20, 2013 17:45

Pokud jsem na svých toulkách našla dům předků, slušně jsem se dovolila - majitelů, sousedů.... a vždy jsem dostala povolení,mnohdy i pozvání alespoň do zahrady, abych mohla fotit ze všech stran. Našly se skvosty, třeba mlýn, kde žila předkyně * cca 1780. Polovina domu byla přestavěna - malá vodní elektrárna , druhá zůstala v původním stavu.
Na dalším mlýně, kde je dnes rekreační středisko se mně nájemce věnoval asi tři hodiny včetně procházky k náhonu. Na vesnici, kde jsem se ptala na "naše" stavení mně dokonce provedli dovrem vedlejšího domu, abych mohla nafotit véminek ... a ještě mě nasměrovali na místního pamětníka a živou "kroniku" obce.... (bohužel nebyl doma)
Slušnost zmůže mnohé, alespoň u nás na Moravě, stejně jako třeba focení hřbitovů v Rakousku. Nemám žadnou negativní zkušenost. Zora
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28991
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Obydlí našich předků

Příspěvekod Semik » pon říj 21, 2013 13:23

Marcus píše:Chvilku jsem přemýšlel jak by to bylo asi optimální psát a napadlo mne, že by bylo dobré psát obec a okres, případně část obce, obec, okres. Okres pro snadnější vyhledávání v případě pomoci. Tedy třeba Radlice, Barchovice okr. Kolín. Každý kdo si zadá Kolín uvidí, kde by mohl, bude- li chtít, pomoci. Pokud někdo vyhoví, zadavatel by měl napsat "vyhověno". Obec zájmu v databázi zůstane. Pokud by byl nový zájemce o fotku obydlí ze stejné obce, koukne zda už tu obec není, pokud je, napíše jen "žádost" (např.), tím se obec posune opět nahoru a všichni uvidí, že jde o novou žádost. Detaily si pak domluví přes SZ. Chtělo by to ovšem nějaké reakce, ať kladné nebo záporné, aby bylo poznat, jestli o službu návštěvníci opravdu mají zájem.

Pro prvotní rozhlédnutí vystačíte pro ČR se StreetView, např. Radlice.
To může pomoct i případným ochotným fotografům, kteří budou fotit budovy a místa mimo silnici.
Já sám nabízím služby na severovýchodě Prahy až k řece Labe.
Semik
 
Příspěvky: 410
Registrován: ned říj 23, 2011 22:20
Oblast pátrání: Smrdov
Sázavka
Ovesná Lhota
Bačkov
Leština u Světlé

Re: Obydlí našich předků

Příspěvekod PomněnkaPrvní » sob led 25, 2014 20:48

Souhlasím, taky by mi to moc pomohlo. Psala jsem nové téma "Fotoprocházka na hřbitov", ale nijak systematicky se to neujalo. Kdyby to byla samostatná sekce /záložka/, bylo by to fajn. Nemuselo by se to jmenovat jen obydlí našich předků, ale třeba obecně "fotoprocházka...", protože když by byl někdo ochoten v pro mě vzdálené obci vyjít do ulic a vyfotit dům, třeba by už s tím foťákem zašel i na ten hřbitov.
Jak jsem psala, nabízím Brno, Bílovice nad Svitavou, Bučovice a okolí Pohořelic. Zrcadlovku mám a šikovné oko celkem taky :)

A ta funkce StreetView je určitě dobrá, pokud na Vámi hledaný dům kamera dosáhne. Stačí zadat google mapy, zadat hledané místo a pak na ně myší přetáhnout žlutého panáčka (v levém horním rohu mapy).

Hezký večer!
PomněnkaPrvní
 
Příspěvky: 562
Registrován: ned pro 15, 2013 18:22

Předchozí

Zpět na Nápady

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků