Archivy far

Co vás při bádání překvapilo, co jste objevili, o co byste se rádi podělili?

Archivy far

Příspěvekod Kirvin » čtv říj 17, 2013 18:38

Řada z nás se časem dostane i do farních archivů.. Další řada kolegů badatelů ještě neměla možnost archivní fondy katolických far prohlédnout a tak často neví, co od nich očekávat.. Jak víme, je to vždy o veliké náhodě co vše se ve farním archivu dochovalo a je-li přístupný badatelské veřejnosti. Většinou zůstaly dochovány velice torzovitě a tak je velké štěstí nelézt zde něco konkrétního o vlastních předcích. Rád bych se podělil s pár zajímavostmi, se kterými jsem se v archivech far setkal a přiblížil tak tyto fondy širší badatelské veřejnosti.. Rád bych tím i otevřel diskuzi o konkrétních poznatcích s bádáním ve fondech konkrétních far (přístupnost, zachování fondu, zajímavosti...).

Svazek písemností k zápisu v matrice oddaných (v mladších matrikách bývá odkaz na uložení písemností ve farním archivu). Obsahuje písemnosti, jimiž se snoubenci prokazovali - rodné listy, úmrtní listy předchozích partnerů, dispens - politické správy, vrchnosti, zpráva z armády o plnění odvodní povinnosti, zplnoletnění atd. Bohužel často si snoubenci pro další účely jednotlivé písemnosti vyžadovali zpět a tak pokud se dochoval zrovna ten ročník, který potřebujeme, tak se může stát, že najdeme jen prázdné desky...

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Další zajímavé písemnosti jsou zkušební protokoly (tabela) snoubenců. Bývají dochovány buď ve formátu knih a nebo takovýchto dvoulistů. Ve dvoulistech může být občas vložen nějaký doklad. Jsou zajímavým doplňkem matriky, neboť se tam uvádělo například i jak dlouho se snoubenci zdržují ve farnosti, podrobnosti k povolání atd.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Evidence hrobových míst a pohřbených, často včetně ceny za pohřeb a evidencí plateb za hrobové místo..

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Křestní záznamy... Zřejmě pomůcka při evidenci pokřtěných - pro první záznam před přepisem do matriční knihy. Je to poměrně mladé, chtěl bych vidět starší..

Obrázek

Obrázek

Ohledací list - velice zajímavá dokumentace tam, kde jsou matriky zemřelých ještě na úřadě. Starší jsem neviděl, pouze 20. století, ale zato až do 60. let 20. století...

Obrázek

A něco málo z farní agendy... Mimo hospodářské záležitosti mohou být dochovány i osobní věci zde působících duchovních správců...

Obrázek

Vše SOkA Rokycany, fond. FÚ Stupno.
Každý život má svou velikost. (Gorkij)

Ty Tomáš
Uživatelský avatar
Kirvin
 
Příspěvky: 173
Registrován: úte čer 04, 2013 16:35
Bydliště: Plzeňský kraj
Oblast pátrání: panství Šťáhlavy, Plasy, Radnice, Vsetínsko, Pardubicko, Klatovsko, Ostravsko.

Re: Archivy far

Příspěvekod stanley4 » pát říj 18, 2013 7:03

veľká vďaka za cenné informácie ;)
Uživatelský avatar
stanley4
 
Příspěvky: 4679
Registrován: ned bře 06, 2011 20:53
Bydliště: Slovensko
Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Re: Archivy far

Příspěvekod Kirvin » ned říj 20, 2013 11:19

Stanley 4 - není za co. Jen je třeba mít stále na vědomí, že archivy far se dochovaly ve většině případů opravdu jen torzovitě a co farní archiv - to jiné "poklady". Mým dalším poznatkem je to, že se dochovaly písemnosti pocházející z mladšího období - dle mého cca 1850 - 1950, ale ani to není na škodu. Vyjímkou mohou být farní počty, soupisy duší, atd. Ale s tím jsem se zatím nesetkal. Za sebe uvádím, že pokud se předkové v dané oblasti zdržovali více jak jednu generaci, tak má smysl se seznámit alespoň s tím, co farní archiv obsahuje.


Další zajímavosti, či spíše věci, se kterými se lze v archivech far setkat, tentokrát je původcem římskokatolická fara Planá nade Mží, okr. Plzeň - sever, deponováno v SOkA PS se sídlem v Plasích.

Něco z hospodářské správy záduší:

Farář pronajímal pozemky patřící k záduší, ale ty, které byly od fary vzdálenější. Kniha obsahuje smluvní podmínky nájmu a dále přehled plateb od nájemců. Zde jsem našel svého předka, který byl jinak ve vsi podruhem. Najatý pozemek tak využíval zřejmě k zajištění nějaké skrovné obživy ve vlastní režii.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek


Již zpět k agendě správy náboženské. Zejména po roce 1921 aktuální seznamy osob, které se rozhodli vystoupit z řk církve. Z druhé strany byla vedena i agenda "duší navrátivších se". Zajímavý fond, který často překrývá nejmladší matriky - a pokud (tak jako moji předkové) jsou ti Vaši proletáři, usnadní to další hledání, např. sňatku či zápisu o úmrtí (dále v matrice Okresního úřadu), pokud záznam o vystoupení aktivní farář nezapsal k zápisu o narození předka, jak se s tím lze občas setkat.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

A nakonec asi nejzajímavější agenda - oddaných. Různé formy zápisů o zkouškách snoubenců či záznamy o prohláškách. Z různého období - myslím, že není třeba blíže popisovat, z náhledu je zřejmé, o jaká období jde.

U těchto nejmladších, které se v případě této konkrétní fary dochovaly až do 50. let 20. století, je velká výhoda, že často nahrazují matriky, které jsou ještě "živé".

Obrázek

Obrázek

Obrázek

U těchto nejstarších zase doplňují často strohé zápisy v matričních knihách. Zde například i záznam o tom, jak dlouho se ve farnosti zdržují (1,5 roku, od narození atd.), u ženicha je záznam o poručenství atd.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Tyto tabela nám asi nic nového neřeknou, ale je třeba i zajímavé vědět, jak prospěli předkové ze zkoušky z náboženství atd.... V jednom případě mi byla tímto zápisem nahrazena matrika malé vesničky, kde se zapisovalo téměř sto let a které je dosud na úřadě.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Každý život má svou velikost. (Gorkij)

Ty Tomáš
Uživatelský avatar
Kirvin
 
Příspěvky: 173
Registrován: úte čer 04, 2013 16:35
Bydliště: Plzeňský kraj
Oblast pátrání: panství Šťáhlavy, Plasy, Radnice, Vsetínsko, Pardubicko, Klatovsko, Ostravsko.


Zpět na Vlastní poznatky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků