Nemanželské dítě, sirotek

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Nemanželské dítě, sirotek

Příspěvekod janinax » pon říj 14, 2013 9:09

Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně jednoho nemanželského dítěte - sirotka. Jeho otec v matrice u narození není uveden, ale je známo kdo to byl – nějaký italský dělník, který tam budoval železniční tunel (v povědomí je i přibližná podoba jeho jména). Jeho matka zemřela dva roky po jeho narození, prý žalem z nešťastné lásky. Jedná se o 70.léta 19. stol. Jak byste postupovali? Dalo by se o tom otci ještě někde něco zjistit? Rozhodovala nějaká instituce o opatrovnictví sirotka? Jaká? Jaké záznamy a kde by se o tom mohli nalézt? Nevíte jestli existují bližší záznamy z budování železnice v Čechách? Předem Vám moc děkuji za rady a přeji příjemný den.
janinax

Oblast pátrání: Semilsko, Krkonoše, Turnovsko, Třebechovice p. O., Jablonecko, Jičínsko

Re: Nemanželské dítě, sirotek

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon říj 14, 2013 9:12

Víte, my jsme všichni hrozně zvědaví :-) a rádi pomůžeme. Ale nejvíc pomůžeme, když nám napíšete jméno :-) a data a místa, která znáte konkrétně- na to jsme právě zvědaví a s tím už umíme pracovat....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod janinax » pon říj 14, 2013 10:18

Dobře, tady je odkaz na narození dítěte - je to Jan.
http://matriky.soalitomerice.cz/matriky ... 7&scan=422
Je tu i nějaká poznámka tužkou, o které netuším, co znamená... Vystoupení z církve, úmrtí? To číslo vypadá i jako nějaká finanční částka...
janinax

Oblast pátrání: Semilsko, Krkonoše, Turnovsko, Třebechovice p. O., Jablonecko, Jičínsko

Příspěvekod Slim » pon říj 14, 2013 10:29

A co ten Domeniko Tamanini co je jako kmotr, dělník na dráze, ital z Trenta (Trident). Pokud to není samotný otec, tak to byl určitě jeho dobrý přítel. Od toho by se mělo dát odpíchnout.
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod Zora » pon říj 14, 2013 10:48

http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDelez ... _-_Tanvald

Jedná se pravděpodobně o stavbu této železniční trati. Zkuste hledat na netu, popř se spojit s nadšenci kolem historie železnic, v článku je uvedena společnost, která obdržela koncesi na stavbu, stejně jako je uveden název společnosti, která trať provozovala.
V jiném případě vím, že se dochovaly částečné seznamy příjmení (bohužel JIžní Morava).
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon říj 14, 2013 11:58

V rychlosti jsem prošla kousek matriky...
našla jsem, že Anna Černá pak měla další dítě v roce 1878.... s manželem, ale byl to Čech....Jestli už to dávno víte, tak se omlouvám.
Ale napadá mne najít ten její sňatek, zda u něj nebude nějaká poznámka....

http://matriky.soalitomerice.cz/matriky ... 7&scan=433

Ta poznámka mi přijde jako zápis o vystoupení z víry (bez vyznání), Semil. (Semily) a že 10.9., ale tu částku si vysvětlit neumím.... je tam slovo Pius???
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník

Příspěvekod Zora » pon říj 14, 2013 12:12

18. 10. 21
tedy 18. 10. 1921 a toto datum by se mohlo týkat vystoupení z církve, odpovídá době, kdy se to dělo ve velké míře - vliv 1. sv. války a vzniku ČR.

Číslo, které následuje, je č.jednací, pod kterým přišlo (nebo bylo uloženo) toto oznámení. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon říj 14, 2013 12:15

:roll: :D kde já jsem přišla na toho 10/9, když je tam 30/9? no nic... (myslím u Jana Křtitele)
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon říj 14, 2013 12:25

ještě mne napadly obecní kroniky... taková událost, jako stavba trati, tam asi zaznamenána bude....
a tady ještě něco o jejich životě...
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ajznbon%C5 ... ary%C5%A1i

a ta přilibližná podoba jeho jména?
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod janinax » pon říj 14, 2013 13:27

Karolina Vernerová: Díky, ale to je omyl, co píšete. Matka Jana byla Marie a navíc, jak jsem již psala, zemřela již roku 1877. I tak si ovšem vážím Vaší snahy pomoci!
janinax

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon říj 14, 2013 13:48

Já jsem se upsala, myslela jsem Marii a našla jsem Marii, bohužel jinou... samozřejmě je blbost ji hledat, když zemřela ve dvou letech Jana.... pardon

a její úmrtí jste zapsané našla?
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod janinax » pon říj 14, 2013 14:09

Úmrtí matky bylo poznamenáno u jejího narození. V matrikách SOA Litoměřice jsem jí původně nenašla - chyběla právě ta strana, kterou jsem potřebovala. Ale jednalo se o chybu při skenování matrik a na moji žádost mi danou stranu vyhledali, poslali a na internet doplnili.
janinax

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon říj 14, 2013 14:27

takže tam asi žádná návodná poznámka nebyla....
ještě k sirotkovi: myslím, že existovali sirotčí knihy, registry, soudy a seznamy, tam snad by se dalo něco najít... jen nevím, kde je hledat- asi bych začala v archvivu v Semilech.... mohlo by tam být, jak byl sirotek zaopatřen....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Zpět na Otázky a odpovědi