Nesetkal se někdo s tímto příjmením?
Mám svatbu vdovce Jiřího v Dolní Dobrouči v r. 1726, následuje narození 2 dcery a syn, poslední 1730. Mám doložené minimálně 2 dcery z prvního manželství (první se vdala 1728, druhá 1735 - už po smrti otce)
Bohužel matriky Z pro tuto obec a dobu nejsou, tak nevím ani kdy zemřel (1730-35), ani jeho první žena. Každopádně před druhou svatbou se v tom místě neoženil, ani se tam nenarodily ty dvě dcery.
Tudíž odněkud přišel. Ale odkud? V BR se takové jméno nevyskytuje (nejblíže německé Hermert), taktéž ani v dnešní době v žádné blízké podobě. Dvakrát nebo třikrát je uváděno místo Scheiba, nebo
Šejva, ale co jsem dohledal se jedná o název samoty pár set metrů od vesnice, takže stále dnešní Dolní Dobrouč. (ale dnes už neexistující)
V roce 1752 jsem ještě našel dvě svatby, konané jen týden po sobě, a to Anny Hormuth a Judity Hormut. Takové jméno se tam jinak nevyskytuje, takže zjevně zkomolené přímení jeho dcer z druhého
manželstní. Syn asi zemřel jako dítě (nedoloženo), takže žádné další stopy po daném příjmení jsem nenašel.
Kdyby se s tímto příjmením někdo setkal kdekoliv, tak dejte vědět.
Tomáš Sagitarius