Narození předka v Německu - Lipsko

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Narození předka v Německu - Lipsko

Příspěvekod Filip97 » pát bře 06, 2026 8:47

Zdravím, obracím se na Vás s prosou o radu/pomoc při pátrání po mém předkovi, který se měl dle dohledaných informací narodit 16.09.1902 v Lipsku - Německo.
Jeho jméno je Bedřich Josef Vojtíšek. Chtěl bych poprosit o radu ohledně pátrání v Německých matrikách jestli je to jako v ČR, tedy jestli jsou jejich matriky již online a dá se v nich pátrat obdobně jako u nás. A případně odkaz na web kde bych své pátrání mohl začít. Děkuji za všechny Vaše zkušené rady. A jsem s pozdravem.
Filip97

Re: Narození předka v Německu - Lipsko

Příspěvekod Zora » pát bře 06, 2026 9:34

https://data.matricula-online.eu/cs/suc ... 500%2C2000

Já si ale myslím, že matriky mají delší dobu než v Česku , po kterou nejsou přístupné
Protože jste neudal vyznání, pak přidávám ještě
https://www.archion.de/de/

S tím nemám žádnou zkušenost, snad je to placené. Jde o evang. vyznání. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Filip97 » sob bře 07, 2026 7:34

Děkuji, zkusím pátrat. K tomu vyznání jsem ano, zapomněl uvést, že u narození syna v Čechách tam měl uvedeno "gottgläubig".
Filip97

Příspěvekod Zora » sob bře 07, 2026 7:44

no jo, z toho nic o minulosti nepoznáte, to je vyznání, které se objevuje od r. 1936 v souvislosti s Německou říší. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Janík » sob bře 07, 2026 15:34

Kromě náboženské matriky musel být Váš předek v Německé říši zapsán také do knih tzv. civilního stavu (Zivilstandregister). Pokud chcete nahlédnout na konkrétní zápis, je třeba se obrátit na městský archiv Lipska a udat rok společně s číslem záznamu. Čísla jednotlivých záznamů lze najít v kartotéce či jmenných rejstřících, které jsou naštěstí digitalizovány:

https://recherche-stadtarchiv.leipzig.de/actaproweb/image.xhtml?id=172c92a5-692d-4c40-b8a6-e7afb9100748
Na výše uvedeném odkazu na stránce 299 naleznete kartotékový lístek pro narození Vašeho předka. Číslo záznamu je 1901 ve svazku narozených roku 1902. Narozen byl v Plagwitz, je třeba tedy žádat knihu narozených úřadu Leipzig IV.

https://recherche-stadtarchiv.leipzig.de/actaproweb/image.xhtml?id=609285f7-3bdc-45e3-8a53-ae0f65176037
Tento odkaz Vás zavede na rejstřík narozených stavovského úřadu Leipzig IV z roku 1902, Bedřicha Josefa naleznete na straně 83.
Janík

Oblast pátrání: Hlučínsko, Ostravsko, okolí Brna

Příspěvekod Filip97 » ned bře 08, 2026 11:56

Děkuji, za pomoc, tohle mi nesmírně pomohlo a jsem rád, že konečně vidím jméno svého předka na těchto archiváliích. Děkuji za vaše zkušenosti. Již jsem zaslal dotaz na onen archiv v Lipsku.
Filip97

Zpět na Hledám pomoc