VYŘEŠENO Obec Szsép - Kde to je?

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

VYŘEŠENO Obec Szsép - Kde to je?

Příspěvekod zdemi » ned pro 28, 2025 21:51

Dobrý den,
nevěděl by někdo z Vás o jakou obec se jedná, když je v knize psána jako Szsép?

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... d=M9S7-24Z

Předem moc děkuji za pomoc

Zdemi
Naposledy upravil zdemi dne úte pro 30, 2025 21:33, celkově upraveno 1
zdemi

Oblast pátrání: Brandýs nad Labem, Sedlec u Líbeznice, Čáslav, Kostelec nad Labem, Brázdim, Lázně Toušeň, Sluhy, Dolní Bousov...

Re: Obec Szsép - Kde to je?

Příspěvekod jana 21 » pon pro 29, 2025 9:04

Zdravím, když porovnám s ostatní zápisy v matrice, přijde mi, že není uvedeno Szsép, ale Izsép a to je slovenská obec Žipov. J
jana 21

Oblast pátrání: Sobotecko, Turnovsko -povodí Žehrovky, Libuňky

Příspěvekod zdemi » pon pro 29, 2025 21:45

Děkuji za Váš postřeh. První písmenko ale I určitě nebude protože je stejné jako začáteční písmeno osoby, které se zápis týká. Tím, že je místo psáno u více záznamů tak jsem neuváděla ale 4 záznam od vrchu je narození Anny jejíž matka je Maria Jencsa (Jenča). Také je vidět i u jména Jozsef že je počáteční písmenko stejné jako u mnou hledané obce.

Ještě jsem si všimla, že záznam je pouze výpis z jiné matriky a vložený do této z Bardejova. Pokud jsem dobře pochopila tak je to výňatek z obce bajori což se mi bohužel také nepovedlo vypátrat kde se nachází ale mohlo by to pomoci pro identifikování správné obce, kterou hledám.

zde ještě odkaz na úvod knihy: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... d=M9S7-24Z
zdemi

Oblast pátrání: Brandýs nad Labem, Sedlec u Líbeznice, Čáslav, Kostelec nad Labem, Brázdim, Lázně Toušeň, Sluhy, Dolní Bousov...

Příspěvekod mix59 » pon pro 29, 2025 23:14

První písmenko ale I určitě nebude protože je stejné jako začáteční písmeno osoby, které se zápis týká.

No právě. :wink:
Pokud jde o křestní jméno Jozef (zapsané evidentně jako Iózsef), tak to první písmeno v křestním jméně, které tam vidím, musí být "I". Je tam mj. i jméno Petko István, což je další důkaz. A když název obce začíná stejným písmenem, tak opravdu musí jít o Izsép, čili Žipov, jak zde již uvedla jana 21. Všimněte si, že ve jménech Šoltés (psáno Soltes) je tam písmeno "S" od toho "I" vizuálně opravdu odlišné.

Jinak ta pomůcka, kde jsou uvedeny ty staré názvy obcí, se nazývá Restrospektivní lexikon obcí na Slovensku a je k dispozici zde: https://www.cshak.cz/sites/default/files/inline-files/RETROSPEKTIVN%C3%8D%20LEXIKON%20OBC%C3%8D%20SLOVENSKA.pdf.
mix59

Oblast pátrání: Velká Losenice a okolí (Rosecký, Uttendorfský, Vlček, Částečka)
Světnov a okolí (Jelínek)
Libín a okolí (Kaška, Bažil, Hadrávek, Mácha, Vyhnánek)
Červený Kostelec a okolí (Vacek, Střihavka)

Příspěvekod zburget » úte pro 30, 2025 15:25

Písmena J a I jsou zde psány stejně (tak jako v latině zde mezi nimi písař nedělá rozdíl).
Písmeno S je možné vidět u porodní báby Soltép Zsuzsanna - je psáno jinak - jiný náběh.

Za mě je tam celkem jednoznačně Izsép.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod zdemi » úte pro 30, 2025 21:32

Moc všem děkuji za vysvětlení a za zaslání pomůcky pro staré názvy slovenských obcí.

Zdemi
zdemi

Zpět na Hledám pomoc