Nová verze vademca (ZAO, Litoměřice, NA)

Kdo byl v jakém archivu, a jaké jsou Vaše zkušenosti? Jak jste byli spokojeni?

Re: Nová verze vademca (ZAO, Litoměřice, NA)

Příspěvekod pavel.m » pon kvě 12, 2025 5:30

11. 5. 2025
Uvádíme NOVOU FUNKCI: dig. přílohy s plně prohledatelným STROJOVĚ PŘEVEDENÝM TEXTEM (OCR)!
Od dnešního dne můžete v Digitální badatelně prohledávat i OBSAH některých archiválií! Začínáme strojově překládat digitalizované přílohy: pro začátek je vám k dispozici více než 600 kronik (!), v jejichž textu můžete snadno fulltextově vyhledávat a strojový přepis si dokonce uložit ve formátu pdf nebo txt!

PERMALINKY na konkrétní dig. přílohu jsou OPRAVENY a FUNKČNÍ!
Původní permalinky, které směřovaly na konkrétní digitalizovanou přílohu, by měly od dnešního dne fungovat naprosto bez problému. Pokud se přesto ještě setkáte s nějakým permalinkem na obrázek, který funkční nebude - zašlete nám prosím zprávu na adresu technické podpory (digitalni.badatelna@zao.archives.cz). Děkujeme za vaši trpělivost.
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod Sil » pon kvě 12, 2025 8:43

To vypadá kvalitně - zajímalo by mě co za systém používají (např. s kurentem co je v tom jediném OCR urbáři si to poradilo). Hadám, že je otázkou času než to použijí např. na sčítací operáty (i když ty částečně přepisovali manuálně), a jednou matriky...
Naposledy upravil Sil dne pon kvě 12, 2025 8:45, celkově upraveno 1
Sil

Oblast pátrání: Rodinný vývod - převážně Jižní Morava. Rody panských úředníků cca 1780-1850 - primárně Morava, ale sbírám všechny. Rody příjmení "Kutal" - celé Česko.
Rodokmen online: myheritage.cz/site-family-tree-227163221/kutal

Příspěvekod pavel.m » pon kvě 12, 2025 8:45

No psali, že to OCR načte a archivář to projde a opraví a tím se to OCR učí. Umí to i kurent.
PaM
pavel.m

Příspěvekod pavel.m » pon kvě 12, 2025 10:10

PaM
pavel.m

Příspěvekod Sil » pon kvě 12, 2025 11:55

Kolik toho museli manuálně opravit aby to vypadalo takhle :) Každopádně super, vůbec jsem netušil, že na tom pracují. Trochu škoda, že v tom OCR nejde vyhledávat full-textově v celém archivu ale zatím jen v tom otevřeném jednom dokumentu.
Sil

Oblast pátrání: Rodinný vývod - převážně Jižní Morava. Rody panských úředníků cca 1780-1850 - primárně Morava, ale sbírám všechny. Rody příjmení "Kutal" - celé Česko.

Příspěvekod pavel.m » pon kvě 12, 2025 12:22

Mají v plánu full text, co vim
PaM
pavel.m

Příspěvekod mix59 » ned kvě 18, 2025 10:19

Tak permalinky sice fungují, ale nějak divně.... Mně se neotevře konkrétní stránka matriky, na kterou se odkazuji, ale náhled 2x5 snímků (pěkně doprostřed obrazovky, po stranách nic). Ano, jeden z nich má aktivní číslo stránky v oranžovém kroužku a když na něj kliknu, tak se na tu stránku dostanu. Ale proboha, proč to nejde rovnou? Proč musím klikat 2x? Permalink, který neotevře přímo danou stránku, ale výběr náhledů je tedy unikum... :roll: Zkoušel jsem to jak s původními, tak upravenými permalinky. Výsledek je stejný. Někdy se to chytne, když opakovaně mnohokrát za sebou dám CTRL+F5. Ale příště to opět vleze do toho 2x5 náhledu... Chová se to stejně v různých prohlížečích. I v těch, kde jsem ty stránky předtím neprohlížel.
Dělá vám to taky? Třeba jen nejsem 100% SW a HW kompatibilní...

Pak mi tam vadí to náhledové okénko, které mi je tam "dobré" akorát na zakrytí levého horního roku matriky, kde se často nachází stránkování nebo rok. Abych se ho zbavil, musím myší vyskočit ze stránky ven. Už jsem se na to myslím kdysi ptal v souvislosti s litoměřickým archivem - opravdu se to nedá nějak vypnout?
mix59

Oblast pátrání: Velká Losenice a okolí (Rosecký, Uttendorfský, Vlček, Částečka)
Světnov a okolí (Jelínek)
Libín a okolí (Kaška, Bažil, Hadrávek, Mácha, Vyhnánek)
Červený Kostelec a okolí (Vacek, Střihavka)

Příspěvekod pavel.m » ned kvě 18, 2025 10:37

To se rozbilo teď, předtím to šlo dobře. :D Snad to opraví zase, aby to odkazovalo jak má
PaM
pavel.m

Příspěvekod zburget » ned kvě 18, 2025 11:07

Ona tam dokonce i někdy problikne ta správná stránka a pak zmizí a zůstane tam jen ten pásek s náhledy. Hlavně - když si všimnete, tak u nového permalinku je URL stejná i když se zobrazí jen pásek z náledy, i když se zobrazí celý sken. Už jsem jim to hlásil, tak to snat opraví.
Co mi ale vadí extrémně - a taky jsem to už hlásil - když si otevřete stránku přes permalink, tak NIKDE není napsáno, o jakou matriku se jedná. A neexistuje ani způsob, jak se na nějaký popis matriky dostat. Člověk "něco" vidí, ale vlastně vůbec nemá tušení, co to je. Kvůli tomuhle zatím reálně používám starou verzi. I když permalinky si už ukládám ty nové. Taková trochu schizofrenie :-(
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod pavel.m » ned kvě 18, 2025 11:46

Jenom pro jistotu, jestli nejsem úplný ocas. V tom novém prostředí není tlačítko na skok na další stranu? To co dřív chodilo po jednom, tak mi skáče po 10
PaM
pavel.m

Příspěvekod zburget » ned kvě 18, 2025 12:20

To nové prostředí má dvě verze (nechápu proč). Tam, kam se člověk dostane nejdřív, opravdu není listování snímky. To, co tam je, tak je listování stránkama těch náhledů (podle mě úplně dementní design). Ááááále - když tam člověk klikne na "otevřít obrázek v novém okně" (upřímně nechápu, k čemu to vůbec je), tak se najednou otevře druhá verze stránky a - světe div se - najednou tam listování mezi snímky je.
Takovou dobu to vyvíjí a tak to zprasí…
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Sil » ned kvě 18, 2025 12:31

Jak to tak čtu tak narážíme na stejné problémy, taky jsem některý z nich reportoval. Tak snad to ještě budou vylepšovat.

zburget píše:Co mi ale vadí extrémně - a taky jsem to už hlásil - když si otevřete stránku přes permalink, tak NIKDE není napsáno, o jakou matriku se jedná. A neexistuje ani způsob, jak se na nějaký popis matriky dostat.

Na toto jsem našel workaround - když už jste na konkrétním skenu tak je vpravo nahoře tlačítko křížku (zavřít), no ono to funguje jako překlik na popis té knihy :D

Mimo to co tady bylo zmíněný tak jsem si ještě všiml, že pokud se člověk rozhodne jít z toho základního vyhledávání na pokročilé, tak ztratí všechny ty parametry a musí je vyplňovat znovu (třeba kdybyste nedejbože chtěli k daném filtru přidat jen rozsah let).

Jo a když se skáče po těch 10 stranách a nebo klikáním na náhledy vlevo, tak se při tom neaktualizuje číslo konkrétního skenu nahoře (v tom dropdown menu) - na to pozor, už jsem si párkrát díky tomu myslel, že jsem jinde než byla skutečnost...
Sil

Příspěvekod zburget » ned kvě 18, 2025 14:39

Sil píše:…když už jste na konkrétním skenu tak je vpravo nahoře tlačítko křížku (zavřít), no ono to funguje jako překlik na popis té knihy :D
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
To už začíná být, jako když kdysi někdo srovnával, jak by vypadalo ovládání auta, kdyby se mělo ovládat, jako Windows: "Když chcete vypnout motor, stisknete tlačítkko Start."

Mimo to co tady bylo zmíněný tak jsem si ještě všiml, že pokud se člověk rozhodne jít z toho základního vyhledávání na pokročilé, tak ztratí všechny ty parametry a musí je vyplňovat znovu (třeba kdybyste nedejbože chtěli k daném filtru přidat jen rozsah let).
Jo, tohle je taky opruz. Já to dělám tak, že jako první klikám na rozšířené vyhledávání (teda za předpokladu, že jsem z nějakého důvodu v nové verzi. Jinak zatím radši používám tu verzi starou)

Jo a když se skáče po těch 10 stranách a nebo klikáním na náhledy vlevo, tak se při tom neaktualizuje číslo konkrétního skenu nahoře (v tom dropdown menu) - na to pozor, už jsem si párkrát díky tomu myslel, že jsem jinde než byla skutečnost...
To je taky dobrý. Toho jsem si ještě nevšiml. Asi proto, že tuhle verzi fakt používám hodně málo.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod pavel.m » ned kvě 18, 2025 14:41

A další věc je. Že odkaz na uložení je jenom v tom náhledu, kde nejde skákat po jedné stránce. :D :D To je zas komedie, jak kdyby se české archivy nemohli spolu nějak domluvit a udělat společně prostředí za peníze daňových poplatníků
PaM
pavel.m

Příspěvekod zburget » ned kvě 18, 2025 15:11

pavel.m píše:…jak kdyby se české archivy nemohli spolu nějak domluvit a udělat společně prostředí za peníze daňových poplatníků
Jo, to se domluvily. A vznil ArOn. To radši ať v Opavě doladí tuhle verzi.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

PředchozíDalší

Zpět na O archivech