František Kratochwil, Kinitz

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Re: František Kratochwil, Kinitz

Příspěvekod Fredericks » úte bře 18, 2025 11:59

pavel.m píše:https://www.mza.cz/actapublica/matrika/detail/3190?image=216000010-000253-003368-000000-000367-000000-00-B06682-00760.jp2

Skutečně to vypadá, že Josefa bude sestra Georgiuse, Jakobuse a Joannese Nepomuka. Ona má stejně jako Jakobus jednoho z kmotrů z Kynicz a dokonce i příjmení je Jarosch.
Fredericks

Příspěvekod Fredericks » úte bře 18, 2025 12:11

pavel.m píše:Aha. František je zapsán jako Lictor u narození syna. Už to chápu, proč se stěhoval.

K jeho manželce a její rodině najdete info zde pod Heniková Dorota:
http://vanek.free.fr/Resources/Pohodni%20Oxygen/

Děkuji za odkaz. Licitor = policista, je tomu tak? Jen ať si to upřesním.
Fredericks

Příspěvekod Zora » úte bře 18, 2025 12:18

https://genealogie.nka.cz/?page_id=216

Zde je uveden význam slova lictor. Jde o jedno z mnoha povolání, jejíchž nositelé se zahrnují pod rody snížené...
To souvisí také s odkazem, který poslal kolega Pavel.M

Neskloňujeme Georgiuse..., ale Georga, Jacoba ...
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » úte bře 18, 2025 14:03

Jakobuse, Georgiuse, Joannese - pánajána, kde na takové tvary chodíte?
PROSÍM, MOC PROSÍM - nepoužívejte latinské tvary jmen tam, kde to neumíte vyskloňovat. To, že je v latinsky psané matrice použitý latinský tvar jména vůbec nic neznamená. Já mám pár lidí, kteří mi prošli matrikama, které byly psané nejdřív česky (narození), potom latinksky (sňatek a narození dětí) a nakonec německy (úmrtí). Narodila se "Kacže", vdívala se a děti měla Catharina a umřela Katharina. Nebo, narodil se Jan, ženil se Ioannes a umřel Hans. Jak na něj volali doma, to nevím - nevím, jestli doma mluvili česky nebo německy. Určitě ale vím, že na ho neoslovovali Ioanne nebo dokonce Ioannesi.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod zburget » úte bře 18, 2025 14:04

Lictor, nikoli Licitor.

Lictor = kat, katův pacholek, dráb, soudní sluha
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Fredericks » úte bře 18, 2025 18:49

zburget píše:Jakobuse, Georgiuse, Joannese - pánajána, kde na takové tvary chodíte?
PROSÍM, MOC PROSÍM - nepoužívejte latinské tvary jmen tam, kde to neumíte vyskloňovat. To, že je v latinsky psané matrice použitý latinský tvar jména vůbec nic neznamená. Já mám pár lidí, kteří mi prošli matrikama, které byly psané nejdřív česky (narození), potom latinksky (sňatek a narození dětí) a nakonec německy (úmrtí). Narodila se "Kacže", vdívala se a děti měla Catharina a umřela Katharina. Nebo, narodil se Jan, ženil se Ioannes a umřel Hans. Jak na něj volali doma, to nevím - nevím, jestli doma mluvili česky nebo německy. Určitě ale vím, že na ho neoslovovali Ioanne nebo dokonce Ioannesi.

Omlouvám se za to. Příště budu už vědět. Děkuji za upozornění.
Fredericks

Příspěvekod Zora » úte bře 18, 2025 21:09

Pokud považujete příspěvek za vyřešený , označte ho podle pravidel.
Pokud ne, ptejte se. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Fredericks » stř bře 19, 2025 7:43

Pokud byl František Kratochwil v době sňatku z Kinitz (jak uvádí matrika), dá se vůbec nějak dohledat, kde se narodil? Protože obec Kinitz jeho rodištěm být nemusela.
První dítě Josefa se mu narodilo v Knínicích u Boskovic
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00760.jp2
Ale Františka jsem v Knínicích narozeného nenašel.
Jaká je tedy šance, že došlo k chybnému zápisu v matrice a ona obec Kinitz je ve skutečnosti zmiňovaná obec Konitz, kde je František k dohledání v roce 1697.
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -01070.jp2
A on by to být mohl, protože zemřel v Bučovicích v roce 1760 ve věku 60 let.
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00850.jp2
Fredericks

Příspěvekod Zora » stř bře 19, 2025 7:50

Je to tak, jak psal kolega PavelM

Sňatky v rodech snížených se konaly jen navzájem. Pokud si František bral s naprostou jistotou výše uvedenou Dorotu, musel být s nejvyšší pravděpodobností také z rodu sníženého...
Takže za mě ano, došlo k záměně dvou podobně znějících obcí.
Z
Zora

Příspěvekod pavel.m » stř bře 19, 2025 13:02

No mě to narození z Konic moc nesedí, protože otec tam má napsané syn Pana Vilíma Kratochvíle a jako kmotr je např. rektorka. Opravili by mě experti na snížený rod, ale většinou se to v tomto období přenášel v rodině a tady se evidentně snažil farář naznačit u narození nějakou vyšší vrstvu, jelikož u ostatních zápisů to slovo Pan není. Kratochvíl je poměrně běžné příjmení a taky je běžné u snížených rodů. Myslím, že to jeho narození bude v jiné obci a bude problematické ho dohledat.
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod zburget » stř bře 19, 2025 17:04

Já jen pro formu - nejsou to TY Konice, ale je to TA Konice.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod ZEL » čtv bře 20, 2025 10:06

Kmotři z vyšších vrstev nevadí, v některých oblastech a u některých rodů to bylo dokonce běžné (tuto oblast neznám). V Praze jsem dokonce u jednoho sníženého otce viděla i to označení Pan, ale to rozhodně běžné nebylo. Svatební zápis z Nového Města říká jen to, že ženich byl v době svatby z Kynic, o místě jeho narození neříká nic. Osobně bych se to konické narození neodvážila přiřadit a za sebe nevidím jediný důvod, proč to udělat.
ZEL

Oblast pátrání: Rody Zelinků a Zelingerů
http://zelinka.genebaze.cz/zelinka.html

Příspěvekod Fredericks » čtv bře 20, 2025 11:10

Zdá se, že dohledat Františka bude tedy nespíš nemožné, nebo dost složité.
V době sňatku s Dorotou byl z Kynic (nejspíš tedy Knínice u Boskovic) a tam se mu narodilo i první dítě Josefa https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00760.jp2
Ideálně tedy najít někde záznam, kdy do Kynic přišel. Ale jestli nějaký takový zápis existuje vůbec. Třeba by tam mohlo být i to, odkud se přistěhoval.
Fredericks

Příspěvekod Zora » čtv bře 20, 2025 11:16

U svatby je pouze napsáno, že je z Kynic. Není tam přece jednoznačně napsáno, že se tam narodil, to je velmi podstatný rozdíl. Z
Zora

Příspěvekod Fredericks » ned bře 23, 2025 19:34

Ano, to je podstatný rozdíl. O to víc bude obtížné vůbec zvolit lokaci, které matriky prohledávat. Prakticky se mohl František narodit kdekoliv, takže to bude hledáni jehly v kupce sena. S určitostí víme jen to, že v době sňatku byl z Kynic, jinak se není čeho chytit.
Fredericks

PředchozíDalší

Zpět na Hledá se!