Středočeský kraj :: SOA Praha

Kdo byl v jakém archivu, a jaké jsou Vaše zkušenosti? Jak jste byli spokojeni?

Re: Středočeský kraj :: SOA Praha

Příspěvekod Zora » ned pro 15, 2024 14:49

Stejně si zvykneme na jakoukoliv eventualitu, bohužel, uživatelů se nikdo neptá a ani většinou nereaguje na jejich racionální připomínky. Tak se nestresuji... Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod kolsi » ned pro 15, 2024 16:14

zburget píše:U Vademeca (používám jen na ZAO) je u mě rychlost naprosto perferktní, stabilita nemá chybu. Server error si neuvědomuju, že bych někdy viděl. Prohlížeč s tím nemá nejmenší problém.
Vadí mi tam dvě věci. Jedna je, že nepočítali s tím, že bych mohl prohlížet víc matrik, než jednu. Ale to se do "oblafnout", jen na to člověk musí myslet. A ta druhá je to neustálé odhlašování. To je opravdu hodně debilní. Ale když máte otevřený sken, opět se to dá "oblafnout" a znovu rozjet původní session. Jo, tohle je fakt dementní a doufám, že to v nové verzi bude o/upraveno. Filtry mi fungují naprosto spolehlivě. Jak jsem se zmínil na začátku, mluvím o ZAO. Jestli to v Litoměřicích dělá problémy, to nevím.

Tak ZAO jsem nepotřeboval snad nikdy. Používám zejména Litoměřice a AHMP, a v obou se objevují stejné problémy (a to ještě nemluvím o tom, že např. AHMP ani neumožňuje filtr podle let). Spoustu chyb jsem jim hlásil nejen já, ale i další uživatelé, a kdykoli pak byla v těch archivech nasazená nová verze, tak nikdy nebyla opravena ani jedna, ale naopak spousta dalších problémů přibyla. V tom novém Vademecu jsem se pokusil stáhnout PDF přílohu a klikání na tlačítko nedělalo vůbec nic a asi na desátý pokus to hodilo "Chyba 500". Před 14 dny u výsledků hledání nebyla vidět ani datace či místo, kterého se výsledek týká. Sice to tam už dodělali, ale to jsou takové samozřejmosti, u kterých bych čekal, že se nebude potřeba čekat, až tu funkcionalitu někdo bude požadovat, a pak se to tam případně dodělá.

Teď jsem schválně zkusil v ZAO vyhledávání - dal jsem matriky, našel jsem původce, který má matriky přes více stránek, vyplnil filtr "Specifický výběr matrik" a ve výsledcích skočil na druhou stránku. A filtr byl v tu chvíli celý vymazán, takže pokud bych chtěl nyní výsledek hledání zúžit např. dle časového rozmezí, tak kromě dat musím vyplnit vše znovu. Vyhledání sčítacích operátů dle data tam funguje správně. Vyhledávání v kartotékách dle data tam také funguje.
kolsi

Oblast pátrání: Teplicko, sev. Plzeňsko, Rokycansko, Podřipsko
Rodokmen online: https://www.myheritage.cz/site-55200902 ... amily-tree

Příspěvekod zburget » ned pro 15, 2024 20:10

Ta nová verze je podle vyjádření všech, kteří mi k tomu něco psali, zatím jen tak alfa verze. Vůbec nechápu, proč to zveřejnili. Kdyý jsem jim cokoli hlásil, tak psali, že o tom ví, že mají další dlouhý seznam problémů a že se vše s programátory řeší.
Tak snad to při ostrém nasazení bude v pořádku.
Jen bych čekal, že to budou vyvíjet a dotesívat někde mimo veřejný prostor a je, že se budou všude chlubit tím, že spustili novou verzi, která zdaleka není ani betaverzí.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » stř pro 18, 2024 1:24

ne, že nemůžou, ale musí určit, jak má software vypadat. dělají se jiná rozhodnutí centrálně... a stojí mnohem více...

..řídí výkon státní správy v oblasti archivnictví, pro niž vykonává funkci správního úřadu,
..zpracovává koncepci rozvoje archivnictví

a další
https://mv.gov.cz/fondyeu/clanek/odbory ... luzby.aspx

rozvoj archivnictví , jeho koncept - je přece to, o čem se hovoří, ale už jsme to rozebírali mnohokrát... Každý archiv si dělá to, co uzná a vnitru je to asi jedno...
Pro mě jako laika je hrozné, že je tady spousta ajťáků, kteří na ten slepenec kouknou a ejhle hned dokážou opravit... a archiv to pak od nich přebere...
Z

edit . moje reakce je na smazaný příspěvek od kolegy Zatec.
"Když jim na to nedaj peníze, tak jim nemůžou určovat, co si mají pořídit."
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » stř pro 18, 2024 8:37

Ale i kdyby nakrásně platilo, že když jim na to ministerstvo nedá peníze, tak že si každý může dělat co chce, tak i tak by přece všem myslícím tvorům mělo dojít, že když se jich domluví 9 (nebo 10 i s Brnem nebo 11 i s VHA) a každý dá těch pár šestáků, co na to má, tak už z toho bude celkem zajímavý balík, za který se dá napsat velice solidní aplikace. Jenže když tam si to nechají vyvíjet dva, tam tři, ten si to dělá sám, tak z toho vyjde hromada různých, více či méně mizerných aplikací.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod zatec » stř pro 18, 2024 8:50

To jsou naivní představy, že se achivy domluví. Nic je k tomu nenutí, nemotivuje. Každý má své práce dost.
zatec

Oblast pátrání: Jindřichohradecko
Y-DNA: R1b-Z43

Příspěvekod Zora » stř pro 18, 2024 12:22

https://www.cesarch.cz/blog/2022/02/16/ ... l-dolezal/

Rozhovor a blog r. 2022- autor

Odbor archivní správy a spisové služby (Ministersta vnitra)
Ředitel: PhDr. Daniel Doležal, Ph.D.
Adresa: Ministerstvo vnitra, Milady Horákové 133, 166 21 Praha 6
Zora

Předchozí

Zpět na O archivech