krupař
je mně jasné, co se píše o této profesi - povolání na netu, je to všude stejně, snad jsou ta vysvětlení i navzájem opsané: např. zde
Krupařství byl v minulosti obchod s moukou. Prodejce zvaný krupař přijímal od mlynáře mouku, kterou v obchodě prodával. Dále se v obchodě prodávaly obilniny jako kroupy, jáhly nebo proso.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Krupa%C5%99stv%C3%ADMně ale vrtá hlavou, jestli je to správně. Kroupy se nevyráběly původně ve mlýně, ale doma...
např. zde:
Historie krup je prastará, dochovaly se záznamy o výrobě už v 10. století. Výroba krup byla namáhavá a těžká, dělali je na ručních mlýnech ženy a otroci. Vymlácené a očištěné zrní se upražilo a pak se prohánělo ručním mlýnem nebo se roztloukalo v dřevěném hmoždíři. Později se na statcích vyráběly tzv. stoupy, ve kterých se kroupy vyráběly pomocí kamenného tlouku ve válci. Ve stoupách se tloukl také mák a jiná olejnatá semena. Tyto nástroje na konci 18 století ustoupily velkovýrobě, díky které si můžeme běžně v potravinách koupit kroupy i dnes. Většinou slouží jako přísada do polévek nebo jako samostatné jídlo, o kterém byla řeč v pohádce - "staročeský kuba"... (upraveno, informace převzaté z článku Jany Čermákové "Staročeská kuchyně" web žena.cz)
https://junior.proglas.cz/pohadky/jak-k ... u-kuchyni/Naopak, v matrikách je i profese - obchodník s moukou - nakupoval mouku ve větším množství a pak ji prodával zákazníkům,
Nevím, čeho se v krámku nakupovalo více, zda krup nebo mouky..., podle čeho byl krámek, resp. majitel pojmenovaný... nějak mně to vysvětlení profese krupař už velmi dlouho tak nějak nesedí.
Navíc - dost často jsem se setkávala s tím, že někdo chudobný, nebo ten, kdo upadl do chudoby, třeba vdova s dětmi, nebo invalida, se stali krupařem-.... Vnímám tedy spíš výrobu krup (a třeba následný prodej).
Jak by se pak nazýval výrobce krup, tedy ten co vyráběl doma kroupy......
Z