Středočeský kraj :: SOA Praha

Kdo byl v jakém archivu, a jaké jsou Vaše zkušenosti? Jak jste byli spokojeni?

Re: Středočeský kraj :: SOA Praha

Příspěvekod janek950 » ned srp 27, 2023 14:08

Digitalizované matriční přírůstky
26.srpna 2023
V období od ledna 2022 do srpna 2023 jsme digitalizovali a zveřejnili více než 200 nově převzatých matrik. Rozsah sbírky matrik tak díky tomu již překročil 11 tisíc svazků. Konkrétně se jedná o tyto matriční přírůstky:
Bakov nad Jizerou 20-21, Bakov nad Jizerou-čs 03, Benešov-oú 06, Beroun 57-58, Beroun-čs 05, Beroun-oú 01-02, Beroun-Standesamt 01-02, Běrunice 14, Bohutín 19-20, Borek 20, Brandýs nad Labem 59-61, Brandýs nad Labem-oú 10, Březnice 32-33, Březnice-Standesamt 01-03, Březové Hory-čs 01, Čáslav 63-64, Čáslav-čs 04, Čáslav-oú 04, Čelákovice 33-34, Čerčany-čs 01-02, Český Brod-oú 09-10, Dobřichovice 24, Dolní Bousov-čs 01, Dolní Hbity 20-21, Dolní Kralovice 52-58, Dolní Krupá 12-13, Hluboš 22, Hobšovice 13, Hořelice 26, Hostouň 30, Hřiměždice 18, Kamýk nad Vltavou 26, Kladno 99-105, Kladno-čs 04-05, Kladno-ev 03-04, Kladno-oú 12-15, Kladno-Standesamt 03-05, Klecany 42, Klobuky 19-20, Kluky 18-20, Kněžice 25, Kojetice 10, Koleč 22, Kolín 88, Kolín-čs 08, Kolín-oú 11, Kondrac 26-27, Kovanec-ev 10, Kralupy nad Vltavou-oú 05, Kralupy nad Vltavou-Standesamt 01, Krásná Hora nad Vltavou 29, Kvílice 29, Libenice-ev 14, Líbeznice 25, Lidice 33, Líšnice 27, Lobkovice 13, Lochovice 30-31, Lochovice 31, Mělník 52, Mělník-ev 04, Mělník-oú 10-11, Minice 35, Mladá Boleslav 94, Mladá Boleslav-ev 03, Mladá Boleslav-oú 11, Mníšek pod Brdy 33-34, Nechvalice 20, Obecnice 08-09, Odolena Voda 21, Olešná 11-12, Opolany-ev 04, Ovčáry 28, Pertoltice 24, Pičín 21-22, Plazy 20, Poděbrady-čs 01, Potěhy 44-52, Předměřice nad Jizerou 52, Příbram 114-115, Příbram-oú 06, Příbram-Standesamt 01-04, Pyšely 23, Rakovník 40-41, Rakovník-čs 05-07, Rakovník-oú 15-16, Rakovník-Standesamt 01-02, Říčany 32-33, Semtěš-ev 15-22, Skramníky 32, Slaný 67-70, Slaný-čs 06-07, Slaný-oú 12-16, Sluštice 38, Solopysky 35, Starý Knín 66-69, Starý Rožmitál 46-49, Strenice 41, Svárov 12, Svatá Dobrotivá 25, Svatý Jan pod Skalou 28, Svémyslice 12-13, Šlapánov 24, Třebsko 25, Tuchlovice 40, Tursko 14, Tuřany 17, Týnec nad Labem 49, Uhlířské Janovice-čs 03, Úhonice 20, Úmyslovice 15, Unhošť 40-42, Veltrusy 23-24, Višňová 23-25, Votice 37-38, Vraný 22, Vrapice 50-51, Vrbno 32, Všejany 28, Vyšehořovice 27, Zlaté Hory-Kamberk 13-15, Zlonice 46, Zvoleněves 42-44
janek950

Oblast pátrání: Praha, Český ráj, Mladoboleslavsko, Berounsko, Uherskohradišťsko, Vizovicko, Černohorsko.

Příspěvekod mix59 » čtv pro 12, 2024 21:55

SOA něco chystá, na jejich webu se objevila tato informace:

Vážení badatelé,
od 11.12.2024 probíhá zkušební provoz v novém virtualizačním prostředí a na novém místě.
Zipované soubory budou dostupné později.
O pomalejším načítání skenů víme a budeme v nejbližší době řešit.

Neví někdo, jestli to pak pojede na aplikaci typu ARON nebo snad dokonce v novém VADEMECU dle Litoměřic?
To zas bude teda něco... :roll:
mix59

Oblast pátrání: Velká Losenice a okolí (Rosecký, Uttendorfský, Vlček, Částečka)
Světnov a okolí (Jelínek)
Libín a okolí (Kaška, Bažil, Hadrávek, Mácha, Vyhnánek)
Červený Kostelec a okolí (Vacek, Střihavka)

Příspěvekod Zora » čtv pro 12, 2024 22:25

Molitor Jižní čechy, Praha, Podkrkonoší 6.prosince 2024 12:41:46
Odstávka ebadatelny 10.12. - 11.12.
Vážení badatelé, dovolujeme si upozornit na plánovanou odstávku aplikace eBadatelna. V termínu od 10.12.2024 08:00 do 11.12.2024 18:00 bude probíhat přesun serveru do nového prostředí. Po tuto dobu bude aplikace nepřístupná.
Po znovuspuštění se pro uživatele nic nezmění.
Děkujeme za pochopení.

https://www.okoun.cz/boards/ebadatelna_soa_praha
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Mistr Jan » čtv pro 12, 2024 22:54

mix59 píše:Neví někdo, jestli to pak pojede na aplikaci typu ARON nebo snad dokonce v novém VADEMECU dle Litoměřic?
To zas bude teda něco... :roll:

Na Facebooku jsem viděl tento černý scénář podávaný se stoprocentní jistotou (p. Uhlář), snad na základě položeného dotazu při návštěvě na Chodovci. Že prý je přesun do prostředí ARON plánován na příští rok.
Tak snad budou v takovém případě ochotní odpovídat na dotazy a na základě dotazů opravovat nedostatky (+ že budou mít normálně běžící server), jinak se středočeskou genealogií asi na čas seknu, ARON jako web opravdu silně nemusím a rozhodí mi to všechny uložené odkazy.
J
Mistr Jan

Oblast pátrání: okresy Kladno, Rakovník, Beroun, Kutná Hora, Opava, Tábor, Písek, ale i jiné
Rodokmen online: https://www.myheritage.com/site-OYYV77D ... QLZWJBILY/

Příspěvekod pavel.m » pát pro 13, 2024 6:55

Jako aron není výhra, ale já osobně nejvíc trpím v portafontium, to mi přijde uplně tragické. Já už jsem si na ten aron zvykl a když běží na pořádném stroji a ne jak v Hradci, tak to jde.
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod zburget » pát pro 13, 2024 16:55

Já osobně se těším na nové Vademecum. To staré je poměrně solidní aplikace a nové bude mít pár užitečných vychytávek navíc. Hlavně aby to neuspěchali, pořádně odladili a až potom nasadili.
Aron je katastrofa, kéžby v MZA nechali stávající AP. To je teď odladěné a funguje k mojí nejvyšší spokojenosti. Za mě je AP momentálně nejlepší aplikace pro matriky. A Vademecum je výborné na jakékoli obecné archiválie.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod kolsi » sob pro 14, 2024 11:28

Vademecum je snad nejdebilnější software, co kdy kdo vymyslel. To, co nyní prezentují jako novou verzi, je ještě větší katastrofa a doufám, že ostatní archivy na něj nikdy nepřejdou.
kolsi

Oblast pátrání: Teplicko, sev. Plzeňsko, Rokycansko, Podřipsko
Rodokmen online: https://www.myheritage.cz/site-55200902 ... amily-tree

Příspěvekod Zora » sob pro 14, 2024 11:58

na MZA napíšu název obce. Nabídne mně to obce, vyberu tu správnou a pak mám nabídku všech matrik k dané obci .- třeba i více farností. Vyberu tu potřebnou.
rozsahem, typem, vyznáním)
Na opavském vademecu se velmi často potýkám s tím neustálým zadáváním, pořád zadávat druh matriky , typ matriky, mnohdy i název obce nezadám přesně, roky... moje překlepy... Děs, hrůza. (na nové jsem nepřešla)
Líbí se mně Třeboň, opět jednou zadám název obce a pak už jen vyhledávám z nabídky...Mohu nemusím zadávat typ matriky, časový rozsah...
Ani ta Plzeň není špatná, vybírám, nezadávám stále dokola.

Matriky na ARONU jsou pro mě docela dobré, rozhodně lepší, než původní načítání do PC. Je tam dobře vidět nabídka, ale samo vyhledávání potřebného listu v matrice trvá většinou dlouho a to i v noci...

Ebadatelna - také je tam nabídka, ze které vyhledávám a vlastně zadávám pouze název obce...

Vademecum Litoměřice - používám naprosto výjimečně.

Rakouská matricula je také velice přívětivá k uživateli... Zadám obec, vyberu z možností a pak mohu - nemusím zúžit časový rozsah...

Ovšem hledat na Aronu gruntovnice, registra, to je mnohdy nad mé chápání...

Velmi špatně se hledá v židovských matrikách, tam je systém tak "dokonalý", že snad vyhovuje pouze těm, kteří tam hledají denodenně. Já se to pokaždé musím užit znovu... Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Mistr Jan » sob pro 14, 2024 12:20

Odstávka ebadatelny SOA Praha 14.12. dopoledne
Dnes dopoledne budou probíhat práce na silnoproudém rozvodu a proto ebadatelna nebude dostupná. Bohužel dříve jsme informaci neměli.

...stále nejede

J
Mistr Jan

Oblast pátrání: okresy Kladno, Rakovník, Beroun, Kutná Hora, Opava, Tábor, Písek, ale i jiné

Příspěvekod kolsi » sob pro 14, 2024 12:21

Plzeň mi přijde fajn, byť od určité doby se dost spomalilo načítání skenů.

Ve Vademecu je prostě všechno špatně, ať už ohledně rychlosti, stability, tak ergonomie práce.
Server error 500 je tam na denním pořádku, po několika stovkách skenů to sežere veškerou paměť a často sestřelí celý prohlížeč.
Při procházení často zapomíná nastavený filtr vyhledávání - stačí vybrat farnost a ve výsledcích skočit na další stránku a polovina filtru je hned vymazaná.
Hledání podle let funguje pouze na matriky, u ostatních archiválií zcela náhodně, např. sčítání to při zadání časového období nenajde vůbec nic.
To, že nemohu procházet více matrik najednou, např. matriku a index, je snad vtip. V průběhu pátrání nemohu ani nikam odběhnout, protože session stránky vyprší po relativně krátké době a web přestane fungovat (Platnost stránky vypršela) a já musím vše vyhledané hledat znovu od začátku.
V některých verzích, např. AHMP, nelze ani používat tlačítko Zpět v prohlížeči.
Velmi častou a v podstatě jedinou novinkou na portálu je "Z důvodu technických problémů se nezobrazují některé skeny ve zdigitalizovaných archiváliích". V jiných systémech vidím, jaké nové archiválie byly zpřístupněny, ve Vademecu nic.

Smutné na tom, že spousta těch nefunkčních věcí, před pár lety fungovala, ale každá nová verze funkce pouze zhoršovala. Když se jim člověk snažil nějaký problém nahlásit, tak odpověď byla "nikdo jiný si nestěžuje" nebo "nikdo jiný tuto funkcionalitu nežádal". Ale kdo žádal, aby ta funkční věc byla vůbec odstraněna? Kdo žádal, aby nešlo otevřít dvě matriky zároveň?
kolsi

Oblast pátrání: Teplicko, sev. Plzeňsko, Rokycansko, Podřipsko
Rodokmen online: https://www.myheritage.cz/site-55200902 ... amily-tree

Příspěvekod Zora » sob pro 14, 2024 12:57

Proč musí mít každý archiv své... Nechápu. Kdysi byla "polovina Česka na MZA spolu s Rakouskem...
Nestálo by to stát mnohem méně financí?

u Opavy souhlas s mnohým, hlavně:

"To, že nemohu procházet více matrik najednou, např. matriku a index, je snad vtip."

To časové ohraničení jsem se musela naučit překonávat tím, že vše nalezené ukládám. Ovšem, nesmím zapomenout...
MZA - mám otevřeno třeba 20 oken a potřebuji je. (mám dva monitory)
Zora

Příspěvekod mix59 » sob pro 14, 2024 19:41

Mistr Jan píše:Odstávka ebadatelny SOA Praha 14.12. dopoledne
Dnes dopoledne budou probíhat práce na silnoproudém rozvodu a proto ebadatelna nebude dostupná. Bohužel dříve jsme informaci neměli.
...stále nejede
J

Tak už to běží, zkusil jsem se podívat do jedné berounské matriky a natahuje se to neobyčejně svižně!

Já se ve středočeském kraji pohybuju pouze zřídka, nejčastěji hledám zápisy v jižních a východních Čechách a na Vysočině.
Nejvíce mi vyhovuje aplikace MZA Brno, která je rychlá, s ergonometriky uspořádanými ovládacími prvky (které umožňují badatelům prakticky vše, co potřebují). A s praktickým vyhledáváním, jak zde již vyzdvihla paní Zora. A já bych ještě dodal, že v rámci ČR je MZA Brno asi nejlepší v doplňování nových matrik, které zařazují průběžně a ve velkém počtu. Který další archiv to tak dělá?

Třeboňská aplikace také není špatná, navíc umožňuje i vkládání poznámek, je tam i vlastní diskuzní fórum, celá řada matrik i sčítání je zaindexována, ale ovládání mi proti MZA přijde méně přívětivé. A docela mne zklamalo, že matriky, které by bylo možno zveřejnit v roce 2024, začnou přebírat až v roce 2025 (což ale dle jejich vyjádření ještě neznamená, že budou hned digitalizovány).

Na ten hradecký ARON bych si i zvykl, ale vyhledávání nepatří k jeho silným stránkám (tedy aspoň pro mne). Asi i proto vydávají seznam matrik v PDF. Ovšem zdaleka nejhorší je ta neskutečná pomalost, to se zde asi shodneme všichni...
mix59

Oblast pátrání: Velká Losenice a okolí (Rosecký, Uttendorfský, Vlček, Částečka)
Světnov a okolí (Jelínek)
Libín a okolí (Kaška, Bažil, Hadrávek, Mácha, Vyhnánek)
Červený Kostelec a okolí (Vacek, Střihavka)

Příspěvekod zburget » ned pro 15, 2024 11:02

kolsi píše:Plzeň mi přijde fajn, byť od určité doby se dost spomalilo načítání skenů.

Plzeň moc neznám, nepotřeboval jsem tam nikdy nic hledat

Ve Vademecu je prostě všechno špatně, ať už ohledně rychlosti, stability, tak ergonomie práce.
Server error 500 je tam na denním pořádku, po několika stovkách skenů to sežere veškerou paměť a často sestřelí celý prohlížeč.
Při procházení často zapomíná nastavený filtr vyhledávání - stačí vybrat farnost a ve výsledcích skočit na další stránku a polovina filtru je hned vymazaná.
Hledání podle let funguje pouze na matriky, u ostatních archiválií zcela náhodně, např. sčítání to při zadání časového období nenajde vůbec nic.
To, že nemohu procházet více matrik najednou, např. matriku a index, je snad vtip. V průběhu pátrání nemohu ani nikam odběhnout, protože session stránky vyprší po relativně krátké době a web přestane fungovat (Platnost stránky vypršela) a já musím vše vyhledané hledat znovu od začátku.

U Vademeca (používám jen na ZAO) je u mě rychlost naprosto perferktní, stabilita nemá chybu. Server error si neuvědomuju, že bych někdy viděl. Prohlížeč s tím nemá nejmenší problém.
Vadí mi tam dvě věci. Jedna je, že nepočítali s tím, že bych mohl prohlížet víc matrik, než jednu. Ale to se do "oblafnout", jen na to člověk musí myslet. A ta druhá je to neustálé odhlašování. To je opravdu hodně debilní. Ale když máte otevřený sken, opět se to dá "oblafnout" a znovu rozjet původní session. Jo, tohle je fakt dementní a doufám, že to v nové verzi bude o/upraveno. Filtry mi fungují naprosto spolehlivě. Jak jsem se zmínil na začátku, mluvím o ZAO. Jestli to v Litoměřicích dělá problémy, to nevím.

Velmi častou a v podstatě jedinou novinkou na portálu je "Z důvodu technických problémů se nezobrazují některé skeny ve zdigitalizovaných archiváliích".
V ZAO jsem nezaznamenal. Třeba jsem měl jen štěstí.

V jiných systémech vidím, jaké nové archiválie byly zpřístupněny, ve Vademecu nic.
V ZAO zveřejňují přehledy toho, jaké úpravy provedli. V Litoměřicích nevím. Pokud ne, není to problém Vademeca, ale archívu.

Smutné na tom, že spousta těch nefunkčních věcí, před pár lety fungovala, ale každá nová verze funkce pouze zhoršovala. Když se jim člověk snažil nějaký problém nahlásit, tak odpověď byla "nikdo jiný si nestěžuje" nebo "nikdo jiný tuto funkcionalitu nežádal". Ale kdo žádal, aby ta funkční věc byla vůbec odstraněna? Kdo žádal, aby nešlo otevřít dvě matriky zároveň?
Já hlásil nějaké požadavky a postřehy do ZAO. Odpověď poslední dobou byla - "ano víme o tom…" nebo "děkujeme za nápad…" a pokračovalo to "…bude opraveno / budeme se snažit, aby bylo doplněno v nové verzi aplikace. Ve staré se to už opravovat / doplňovat nebude". Proto celkem dlouho čekám na tu novou verzi a doufám, že zase bude funkčnější a přívětivější.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod zburget » ned pro 15, 2024 11:07

Jinak taky nechápu, proč se archívy nedomluví a nebo jim to prostě ministerstvo nenařídí / nezařídí, aby všichni používali jeden systém. Takhle se zbytečně mrhá už tak malými prostředky, které archívy dostávají, zbytečně se vyvíjí několikrát totéž. A badatelé se musí zbytečně učit několik různých systémů. Tohle je asi věc, která mně osobně na tom celém vadí nejvíc. Jeden systém, se kterým se nauřím dělat, zvyknu si i na jeho nedokonalosti a naučím se je obcházet. A budu spokojený.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Mistr Jan » ned pro 15, 2024 13:47

Mistr Jan píše:Na Facebooku jsem viděl tento černý scénář podávaný se stoprocentní jistotou (p. Uhlář), snad na základě položeného dotazu při návštěvě na Chodovci. Že prý je přesun do prostředí ARON plánován na příští rok.
Tak snad budou v takovém případě ochotní odpovídat na dotazy a na základě dotazů opravovat nedostatky (+ že budou mít normálně běžící server), jinak se středočeskou genealogií asi na čas seknu, ARON jako web opravdu silně nemusím a rozhodí mi to všechny uložené odkazy.

Tak se nám to zase komplikuje.
Pod příspěvek pana Uhláře přišla odpověď pana Zbyňka Knopa, správce ebadatelny:
"Martine, nestraš lidi. Zatím nic takového není rozhodnuto."
:-D

J.
Mistr Jan

PředchozíDalší

Zpět na O archivech