VYŘEŠENO nemanželský syn

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Re: nemanželský syn

Příspěvekod pohanka » ned led 31, 2021 22:31

Dobrý večer všem! Teprve dnes jsem zjistila, že jste mi tu odpovídali. Omlouvám se, jsem tu krátce a teprve se orientuju :-/. Takže moc děkuju! Zjistila jsem, že Václav Beránek se hlásil za otce i u jiného dítěte, narozeného rok předtím a také byl nemanželský. Jenže to dítě zemřelo. Matka tatáž. Zjevně se vzali až po narození Josefa, tedy druhého jejich dítěte. Z toho bych i dedukovala, že Josefův otec mohl být ten Václav ?
Hezký zbytek večera a ještě jednou se omlouvám, že reaguji až teď :-)
pohanka

Oblast pátrání: okres Louny

Příspěvekod Zora » pon úno 01, 2021 8:20

Očima klasické genealogie.
Žádné dítě se nenarodilo v manželství. Obě děti porodila svobodná matka.

Po porodu druhého dítěte, (nevím jaká doba od porodu uplynula), se matka provdala za Beránka a ten její dvě děti legitimizoval.
Bývalo to časté, že manžel děti své manželky přijal tímto způsobem za vlastní.

Na to, abychom objektivně posoudili, zda některé nebo obě z dětí by mohly mít beránka jako otce, by
bylo třeba vložit odkazy na narození dětí a na svatbu Beránka s matkou.
Všeobecné posouzení říká, že an i jedno z dětí nemělo biol. otce Beránka. Mohly ale nastat některé z příčin, kdy otcovství manžela se dá připustit, třeba otec na vojně, nemohl se oženit, nedostal povolení... , kmotři dětí, zda se tam třeba neobjevují rodiče Beránka - jakýsi náznak toho, že se rodina budoucího manžela k dětem hlásila... a další. Záleží také na tom, co bylovepsáno do kolonky otec -
otec zapsán na základě legitimizace, předcházelo tedy manželství, nebo snad - třeba u prvního dítěte byl otec zapsán na základě vlastní žádosti - dítě by bylo dál nemanželské, ale byla by to indície, že je jeho biol. otcem.

Podle indícií, které jste zatím zveřejnila, se jednalo podle mého názoru o dvě nemanželské děti s neznámým biol. otcem a Beránek byl opravdu jen manžel jejich matky, který následně děti legitimizoval.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » pon úno 01, 2021 10:55

Pozor - důležitá informace - první dítě zemřelo kdy? Před a nebo po svatbě Beránka s matkou?

Ten sken, který jste poslala je dost malý a je na něm houby vidět - ale řekl bych, že zatímco záznam v kolonce otce je psán stejným rukopisem, jako záznam v kolonce matky, tak legitimizace je zapsána rukopisem jiným. To by spíš naznačovalo, že Beránek biologickým otcem dítěte být mohl. Ale jak psala zora, bylo by potřeba posbírat víc indicií, na základě kterých by se dalo líp hádat. Bohužel, vždycky tohle zůstane jen v rovině dohadů. Někdy přesnějších, někdy míň přesných.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » pon úno 01, 2021 13:04

no právě....
já tam totiž vidím, (spíš tuším), že Beránek jako otec žádal zapsán býti...
dítě tedy bylo stále nemanželské, ale
mělo zapsaného velmi pravděpodobně biol. otce,
rodiče se brali později, po narození - a teprve potom mohl Beránek dítě legitimizovat.
Zdá se, že se Beránek nechal zapsat jako otec na vlastní žádost.
Neznám data narození prvního dítětě, neznám datum svatby.

Bohužel na tyhle skeny s jistotou nevidím, bylo by třeba použít nějaký, v pravidlech doporučený hosting.
Bylo by zajímavé vidět, jak a co je zapsané u prvního dítěte, problém by se mohl vyřešit, přesně jak jsem psala už dříve.
Z
edit
- otec žádal být zapsán - pravděpodobně se jednalo o biologického otce (dítě mělo dál status nemanželské a příjmení po matce.

- manžel matky se se souhlasem matky dítěte a před svědky prohlásil za otce
dítě pak bylo legitimizováno a získalo status manželské legitimizované a příjmení po manželovi matky,
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod pohanka » pát úno 05, 2021 14:27

Zdravím a děkuji za reakce. Věc se má takto:
matriky v Zámrsku fungují podivně, musí se stáhnout každá určitá kniha, takže nevím, jak bych ji sem celou vložila, tedy pouze odkaz na seznamy matrik:
https://stare.vychodoceskearchivy.cz/za ... -08-18.pdf
Nicméně sama jsem si ji do pc samozřejmě stáhla, ale záznam o sňatku jsem nenašla.

Na FamilySearch jsou alespoň pouze 2 odkazy na záznamy o křtech, takže odkaz na narozené děti posílám:

František nar. 1864 nemanželský viz: https://www.familysearch.org/records/im ... eView=true

Josef nar. 1865 nemanželský viz: https://www.familysearch.org/records/im ... eView=true

opět František nar. 1868 již manželský, ovšem zde už otec Václav Beránek, podruh je zemřelý
svatba nikde, matka stále tatáž Kateřina roz. Černíková z Litětin 48, jejich rodina tam bydlela od 18.st.
viz: https://www.familysearch.org/records/im ... eView=true
pohanka

Příspěvekod Boza » pát úno 05, 2021 14:49

Dobrý den,
matriky v Zámrsku fungují tak jak fungují. Odkazovat na zámrský seznam matrik je zbytečné, šance že by jej někdo kvůli dotazu procházel, stahoval matriku a pak ještě hledal ten správný obrázek je nulová.

Proces je takový, že obrázek na kterém se záznam nachází nahrajete na veřejné stránky pro hostování obrázků, např. https://cs.imgbb.com/, https://2i.cz/

Po nahrání typicky dostanete sadu odkazů, z nich si vyberete nejlépe ten pro phpBB fóra, zkopírujete a vložíte jej do vašeho příspěvku.

Jinak to až do změny publikace v Zámrsku nejde.
Naposledy upravil Boza dne pát úno 05, 2021 14:56, celkově upraveno 1
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Příspěvekod Zora » pát úno 05, 2021 14:54

U Josefa máte info o svatbě.
Děti se narodily jako nemanželské a Beránek se přihlásil za otce u mladšího, toto dítě tak bylo legitimizováno.
Starší zemřelo před svatbou své matky.

Je dobré si nechávat zápisy číst - tam kde nepřečtete, nebo neporozumíte textu, rádi pomůžeme.

není vhodné vkládat odkazy na FS, ne všichni jsme přihlášeni, takže ne všichni na záznam vidí .
U Zámrsku - nalistujte příslušnou stránku a celou ji uložte na nějaké úložiště, sem pak vložte jen odkaz na zvolené úložiště - je to popsáno v pravidlech.

Z
edit
Když na tím ale přemýšlím, tak se zase vracím k původní myšlence. Beránek se dobrovolně nechal u obou dětí zapsat za otce, (snad hned při narození, rukopisy, jak psal kolega, jsou u otce i matky stejné) , mladší dítě pak bylo následně legitimizováno svatbou. Zdá se tedy, že Beráneki byl opravdu biolog. otcem.
Z
Zora

Příspěvekod Boza » pát úno 05, 2021 15:15

Ještě jsem se díval pořádně, a přípisek je o svatbě uvedené v knize VIII. Ta byla / je naprosto jistě pro Litětiny a v Zámrsku ke stažení není - bude ještě na místně příslušném úřadě. Pro Litětiny je poslední kniha O jen do 1820.
Díky, Zámrsk mně dělá velké problémy, stáhnu a nevím, co jsme stáhla, a kam jsem to uložila, ... myslím, že podobně dopadnu i s actapublica, otvírám, nevím co, a než se to otevře, tak zapomenu, co jsem hledala ....
Z
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Příspěvekod pohanka » pát úno 05, 2021 15:50

Děkuji všem.
Vím, že u Josefa je napsáno, že ke sňatku došlo, jen jsem si chtěla o něm najít i záznam.
Chápu, že vám musím připadat neschopná, ale matriky jsem poprvé viděla v prosinci, takže se pořád učím :-). Mějte se mnou trpělivost :-).
Hezký den.
pohanka

Příspěvekod Zora » pát úno 05, 2021 15:57

Naprosto v pohodě, neberte nic jako výtku, ale jako snahu o pomoc (někdy Vám, jindy přehlednosti fóra).
Z
Zora

Příspěvekod pohanka » pát úno 05, 2021 16:00

Boza píše:Ještě jsem se díval pořádně, a přípisek je o svatbě uvedené v knize VIII. Ta byla / je naprosto jistě pro Litětiny a v Zámrsku ke stažení není - bude ještě na místně příslušném úřadě. Pro Litětiny je poslední kniha O jen do 1820.
Díky, Zámrsk mně dělá velké problémy, stáhnu a nevím, co jsme stáhla, a kam jsem to uložila, ... myslím, že podobně dopadnu i s actapublica, otvírám, nevím co, a než se to otevře, tak zapomenu, co jsem hledala ....
Z

actapublica fungují dobře jen pozdě v noci :-), jinak se to načítá strašně pomalu ... také mi vadí, že když to člověk otevře, tak vidí jen název knihy a ne dataci ....
pohanka

Příspěvekod pohanka » pát úno 05, 2021 16:02

Zora píše:Naprosto v pohodě, neberte nic jako výtku, ale jako snahu o pomoc (někdy Vám, jindy přehlednosti fóra).
Z

Tak to se mi ulevilo ... :-)
pohanka

Příspěvekod Zora » pát úno 05, 2021 16:09

pohanka píše:actapublica fungují dobře jen pozdě v noci :-), jinak se to načítá strašně pomalu ... také mi vadí, že když to člověk otevře, tak vidí jen název knihy a ne dataci ....

Když se podíváte na záhlaví, tak je tam např. :

Matrika :?: Číslo knihy 15374 Původce Bohdalov

Mezi slovem matrika a slovy číslo knihy je "trojnítko" - tři vodorovné čárky, (nahradila jsem je otazníkem).
Když na to trojnítko kliknete, tak se otevře trochu víc údajů, včetně datace.

Sorry, určitě se nějak dá zapsat ten znak "trojnítko" , ale netuším jak :oops:
Z
Zora

Příspěvekod zburget » pát úno 05, 2021 16:56

O hodně problémech na ActaPublica víme. Je zde i jednpo speciální vlákno viewtopic.php?f=7&t=53313 kde sbíráme náměty na opravy/úpravy. Zkuste si pročíst, co tam už bylo napsáno a pokud máte nějaký další nápad, tak to tam připište. Já to pak posbírám a pošlu jim to hezky v dárkovém balení :-)
Zatím se tam ale věci mají tak, že ještě nedokončili přechod ze staré na novou verzi, ještě jim chybí poopravovat spousta matrik (Já mám v současné době poznačeno 440 matrik, ve kterých je nějaká chyba). Bohužel mi psali, že lidi, kteří to mají na starosti, teď byli převeleni na jiné práce, takže opravy a úpravy na AP stojí :-( Nicméně prý pracují na reskonstrukci a restrukturalizaci komunikační sítě v MZA, tak tak trochu doufám, že výsledkem bude svižněj fungující AP.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod zburget » pát úno 05, 2021 16:58

Trojnítko :mrgreen: to je krásné slovo! To si musím zapamatovat! Pořád říkámn, že čeština je geniální jazyk. Člověk může vymyslet jakýkoli patvar, a ono je tomu normálně rozumět!
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

PředchozíDalší

Zpět na Otázky a odpovědi