VYŘEŠENO / hledáním.

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

VYŘEŠENO / hledáním.

Příspěvekod Habarta » sob srp 01, 2020 13:35

Dobrý den,hledám někoho kdo by mě trochu pomohl s hledáním jednoho přímého předka který se jmenoval Jan Habarta a narodil se někdy kolem roku 1829 až 14. Červena 1874 kdy zemřel na Souchotiny / Tuberkulózu v Kunovice č.p 586 ve svých 45 letech http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=89 jeho rodiče byly Tomáš Habarta a Barbora Habartová (rozená Konečná) které jsem už asi našel ale bez potvrzení u narození Jana Habarty se dál asi nedostanu v kurentu ještě dost plavu tak bych chtěl zde požádat o menší pomoc.

Podařilo se mě najít pár záznamů jako třeba tenhle kde by mohl být nějaký jeho příbuzný který se narodil v domě číslo 466 http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=387 pak se mě podařilo najít ještě jeden záznam bohužel je dost pro mě škaredě napsané tak toho moc nepřečtu ale zdá se mě že jsou tam naprosti jiní lidé nebo to se mě jen zdá pod číslem 466 http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=21

Předem děkuji každé ochotné duši která by byla ochotná mě s tímhle předkem jakkoliv pomoci...
Naposledy upravil Habarta dne ned led 10, 2021 8:49, celkově upraveno 1
Habarta
 
Příspěvky: 17
Registrován: ned bře 01, 2015 9:39
Bydliště: Kunovice u Uherského Hradiště
Oblast pátrání: Kunovice,Hluk,Ostrožská Nová Ves,Uherský Ostroh,Moravany,Lelekovice,Kuřim,Hartinkov,Brno,Uherské hradiště,Míkovice,Znojmo,Dyjákovice

Re: Prosím o pomoc s hledáním.

Příspěvekod zburget » sob srp 01, 2020 14:07

Tak ten "nějaký příbuzný" je Kateřina, Janova sestra (sedí rodiče). Jestli o ten záznam stojíte, nechejte si ho ve čtení přečíst (za dodržení tamních pravidel). Kdybyste z toho přečetl málo nebo i téměř nic, napište to tam a nějak to společnými silami dáme dohromady. Pro hledání Jana tam ale žádné vodítko nevidím.

Druhý záznam je pak někdo úplně jiný. Bylo běžné, že v jednom domě bydlelo i více rodin, zde jsou ale oba otcové zapsáni, jako domkáři. Buď tedy došlo mezi lety 1827 a 1829 k prodeji domku (měla by pomoct gruntvovnice, ale ty se v MZA už několik let skenují a výsledek zatím není nikde žádný) a nebo je někde chyba v čísle domu.
Je pravda, že Janovi rodiče mohli prodat domek a odstěhovat se někam jinam. A Jan se mohl později zase do Kunovic vrátit. Viděl bych to spíš ale jako méně pravděpodobné.

Věk u úmrtí neberte, jako směrodatný. Může se dost lišit. Víc by pomohlo, kdybyste měl jeho svatbu. Tam bude věk daloko přesnější (měl by být úplně přesně).

Kurentu se nebojte, s tím vám tady rádi pomůžeme - tedy primárně vám pomůžeme se ho naučit číst. To musíte zvládnout, protože jinak budete ve strých textech totálně ztracen.
Zbyněk Burget
zburget
 
Příspěvky: 12579
Registrován: pon dub 30, 2018 17:15
Bydliště: Nezamyslice [okr. Prostějov]
Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov)
Boskovicko

Re: Prosím o pomoc s hledáním.

Příspěvekod Zora » čtv zář 03, 2020 18:33

http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=34
narození JOhann

http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=80
svatba Johann

čísla domů nejsou jednoznačným identifikátorem, při svatbě třeba ženich bydlel u rodičů, po svatbě hledal vhodný domek ke koupi.... je třeba vždycky mít jistotu.

Jenže - vycházela jsem z toho, mže znáte rodiče - Tomáš a Barbora. Neuvádíte, odkud je znáte. (asi od vnoučat, dětí Johanna?) Je třeba si to zkontrolovat.

Z
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 29118
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části


Zpět na Hledám pomoc

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 návštevníků