od Zora » pát črc 24, 2020 4:45
Jak píše Monika, nehledala bych v tom žádnou senzaci, spíš nedostatky ve vedení matrik z oprávněných personálních důvodů.
Se stoprocentní jistotou vím alespoň o třech dětech z vážených rodů z Ivančic, které nejsou zapsány v matrice.
Píšu z vážených rodů proto, že rozhodně nebyl důvod, aby bylo dítě zapsané jinde. Šlo o obchodníka, primátora a punčochářského mistra.
(Další bych si asi vybavila později).
Nehledala jsem jen já, ale především další vážení genealogové (vím s jistotou o třech badatelích) a na dítě je v chronologickém sledu narozených dětí rodiny vždy "místo".
Bohužel, se soupisy poddaných nemám zkušenost.
Logicky uvažováno - Farář psal události na papírky, u dvojčat se mohl jeden ztratit, nebo být špatně opsán - opisoval kantor, který nebyl u matriční události přítomen ( nevěděl, kdo kdy koho křtil). Opisování byla práce navíc, na úkor času, a dalo se předpokládat, že to přepsané nikdo nebude kontrolovat. Už jsem se setkala i s tím, že v 17. st. byly zápisy opsány dvakrát, mám podezření, že to nebylo z nedbalosti, ale spíš proto, aby byly vidět popsané listy. (odvedená práce). Nenapadá mě, kdo - kromě faráře- by mohl jakkoliv zkontrolovat úplnost a správnost zápisů a vlastně jak...
K těm soupisům poddaných.
Netuším, jak se v praxi sepisovalo. Zda se objely vesnice a spočítaly děti, které jsou v rodinách, a následně se to porovnávalo s matrikami narozených a zemřelých a se stavem v předchozím roce? Zdá se mně to utopické...
Poddaní neměli žádné doklady, neuměli číst, a vlastně ani netuším, jak říkali dětem a jak moc při běžné styku používali příjmení... Uměla bych si také představit situaci, kdy dítě při křtu dostalo nějaké jméno a doma mu říkali jinak...
Pokud na vsi zemřeli rodiče, dítě velmi pravděpodobně vychovával někdo další. Takže k vlastnímu Janovi mohla přibýt stejně stará Dorota od sousedů...
Nevím, zda u takhle malých dětí se vedla naprosto přesná evidence (a jak se vedla) , kdo je koho dítě...
Sama za sebe počítám s tím, že v matrikách v 17. století jsou chyby, nedostatky, běžná je neúplnost zápisů či špatně zapsané (přepsané) detaily.
Z