Kromě samotných matričních údajů bych rád rozluštil i později dopsaný černý text.
Moje snaha o rozluštění - kurzívou (jsem začátečník a navíc nejsem němčinář, proto pravděpodobně dosti nepřesné - za což se předem omlouvám):
///edit 11. 7. 2020 - děkuji všem za pomoc (zejména zburget) - pro přehlednost jsem aktualizoval doplněná slova v prvním příspěvku. Červeně vyznačeno značně nejisté nebo dosud nepřečtené. S dovolením označuji jako LEŽÁK. /padris
datum: Mai 5. / 8.
křtil: P. Martin Salač, Condt Francis Zasm Guardianus.
křtěný: Hugo Franc Joan Nep.
otec: Herr Görlich (Edler [rytíř] von) Adolf Karl, Wundarzt sub N. 92 von Zasmuk, katholisch und ein ehelicher Sohn des Herrn Johann Edler von Görlich k. k. Zolleinnehmer sub N. 7 in Smolkau im k.k. Antheile Schlesiens und dessen Ehegattin Amalia gebornen Schwarz auch von Smolkau
matka: Frau Hruschka Karolina, katholisch und eine eheliche Tochter des Herrn Franz Hruschka beeideten(?) Landes advokaten S. apostolisch-Majstat(?) Ferdinand Erstem - Rechts consulent(?) sub N. 105 von Kauřim und dessen Ehegattin Anna gebornen Hladky sub N _ von der Kleinseite Prags
dům: Zasmuk sub N 92 ehedem derselben Herrschaft und des k. Bezirksgerichtes in Kauřim der k. Bezirkshauptmannschaft in Kolin im Pardubitzer Kreise
kmotrové:Franz Hruschka beeideter Landes advokat und S. k.k. Majstat Ferdinand des Erstem Rechts consulent und dessen Ehegattin
Frantisska Hrusska beide von Kauřim
bába: Hokinář Alžběta ze Zásmuk, zkaumaná
černě psaný dodatek:
sloupec: Laut eines nom.(?) h.(?) k.k. Ministerium des Innern ?nhar(?) gelangten feldeßes(?) von 17. Juli 1855 Z 10.352 enscheins(?) gen??end nachgewiesen daß Ernst Görlich zü Goldenstein in Mähren u(nd) Adolf Görlich Arzt in Zásmuk in Böhmen von dem mit di?tom(?) vom 28. Juni 1755 in den Ritterstand vohobenen(?) Franz Ignaz Görlich abst???; abwerde(?) dasen nach ihrem ??? destattes(?) bedienen und als Ritterstands
vodorovný text: daß die erwähnten Nachbemen des Ritterstandes-bewerbers sich dieses standeschrades(?) geesdnen(?) behandelt wor dem:
k.k. Bezirksamt in Kauřím 10. August 1855 Nro Er? 1635 Bezirksvorstand Vilavský.
Zároveň přikládám odkaz na související dotaz týkající se užitého jazyka a titulu Edler, který jsem umístil do sekce Otázky a odpovědi - viewtopic.php?f=16&t=51532.
Předem děkuji za jakoukoliv pomoc ať již se samotným přečtením, nebo i překladem.