Filialhof Pavlovice (okr.Břeclav)

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Filialhof Pavlovice (okr.Břeclav)

Příspěvekod m.k.85 » čtv kvě 28, 2020 10:01

Dobrý den,
při pátrání po jedné větvi v mém rodokmenu (Josef Krems - Schaffmeisters) mě stopa zavedla, přibližně v polovině 19. st., z okresu Vyškov - Bučovické panství přes Ždánické panství do okresu Břeclav. Břeclavské panství patřilo také Lichtenštejnům.
Tato větev byla ovčáckého zaměstnání. Stěhovali se z obce do obce: např: Kobeřice, Bošovice, Želetice (zde se jim narodilo nejvíce dětí), Moravský Žižkov. Při Žižkově u Velkých Bílovic byl vrchnostenský dvůr Prechov, kde jsem je zaznamenal také: viewtopic.php?f=9&t=36323&p=166887&hilit=Prechov#p166887
Jak to tak u ovčáků bývá stopu jsem ztratil. Náhodně jsem poslední indicii našel v Bošovicích, kdy Josef Krems s manželkou Karolínou dělali kmotry asi v roce 1851, 1854 a naposledy v roce 1857. V r. 1857 mezi kmotry Josef Krems už nefiguruje, ale místo něj je uveden kmotrem jeho syn Karl Krems (také Schaffmeisters) s matkou Karolinou. Vždy jsou u těchto křtů uvedeni, že jsou z Pavlovického dvoru (Pawlowitzer Filialhof), čili indicie, kam by mohla směřovat stopa.
Zde je zmiňovaný zápis z r. 1857 (práva strana č.p.79, kmotr Karl Krems):
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=92
Už jsem to tu před lety řešil, ale to jsem ještě nevěděl, co znamená Filialhof a kolegyně mně radila mylně. To je v tomto vlákně, kde jsou i odkazy všech tří křtů, které uvádím výše a ve kterých jsou ty posl. stopy po Josefovi Krems:
viewtopic.php?f=9&t=28892&p=136046&hilit=Karl+krems#p136046
Jde mně o které Pavlovice se jedná. Tenkrát jsem prohledal matriky Pavlovic na okr.Vyškov (dnes Bohdalice-Pavlovice). Bez nálezu. Dnes se však domnívám, že vzhledem, ve kterých obcích se před tím vyskytovali (Mor.Žižkov, Vel.Bílovice, Želetice, Bošovice atd.), tak by se s největší pravděpodobností mělo jednat o Velké Pavlovice. Avšak poté, co byly zpřístupněny zdig. Sčítací operáty, tak jsem celou obec Vel.Pavlovic ve sčítaném r. 1857, prohledal. Připomínám, že také z r. 1857 byl zápis křtu, kde jsem Kremzovi našel. Mezi všemi obyvateli této obce jsem nikoho takového jména nenašel.
Nenašel by se mezi Vámi znalec Břeclavska, Vel. Pavlovic apod.
Hlavně jsem nikde nenašel ten dvůr ve Velkých Pavlovicích, že by někdy byl. Jestli si dobře pamatuji, tak Vel.Pavlovice ani nepatřily Lichtenštejnům. To však nic nemusí znamenat, hlavně po revolučním r. 1848.
Kde mohu dělat chybu...
Děkuji.
m.k.85
 
Příspěvky: 293
Registrován: pon srp 03, 2015 21:18
Oblast pátrání: jižní morava, okr vyškov

Re: Filialhof Pavlovice (okr.Břeclav)

Příspěvekod zburget » čtv kvě 28, 2020 11:20

Tohle je dotaz spíš do "Hledám pomoc" - přesouvám, nelekněte se.
Zbyněk Burget
zburget
 
Příspěvky: 12523
Registrován: pon dub 30, 2018 17:15
Bydliště: Nezamyslice [okr. Prostějov]
Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov)
Boskovicko

Re: Filialhof Pavlovice (okr.Břeclav)

Příspěvekod m.k.85 » čtv kvě 28, 2020 11:44

Ok. Děkuji.
m.k.85
 
Příspěvky: 293
Registrován: pon srp 03, 2015 21:18
Oblast pátrání: jižní morava, okr vyškov

Re: Filialhof Pavlovice (okr.Břeclav)

Příspěvekod Zora » čtv kvě 28, 2020 14:17

Večer se podívám , jen drobný postřeh
poslední dítě, kde byl kmotr syn, mělo křest 3.- den po narození,
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=92

ale zde Karolina
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=78
ta byla křtěná hned druhý den.
Pak je tedy otázkou, zda kmotři se zdržovali poblíž, nebo opravdu bydleli v blízkosti. (Museli dostat od někoho info o o porodu a dostavit se ke křtu)

Myslím, že pomůže metoda soustředných kruhů, jen je to časově náročné.
k tomu filiálnímu dvoru - řekla bych, že jde o dvůr pobočný, tedy vysvětluji si to tak, že hledáme název panství , statku který by oba tyto dvory, nebo statek a dvůr spojoval. předpokládala bych, že obě obce by měly spadat pod stejné panství, majitele...
místní název by také mohl být od názvu Pavlov.
Bohužel tedy dvorů jako takových bylo v krajině kolem Velkých pPavlovic opravdu hodně.

Možná hledat kolem Hodonína.
http://www.velke-pavlovice.cz/historie-17
http://www.soupispamatek.com/okres_hodo ... storie.htm

Z uvedených článků jsem vyrozuměla, že (Velké) Pavlovice patřily k panství Hodonín. - Pak by filiální pavlovický dvůr mohl pobočným dvorem k panství Hodonín.

ještě se ale v jednom z článků říká, že statek byl vzdálen asi 8 km od centra a v dané době k němu patřilo 8 ? okolních obcí...
Snad se tím myslel statek (Velké) Pavlovice?
Zmínku o ovčínech v okrese Vyškov jsem zatím našla v Otnicích
https://www.otnice.cz/resources/upload/ ... 054www.pdf
pak kousek od Vyškova
https://www.vyskov-mesto.cz/priroda-vyskovska/d-169945
(přírodní památka Pahorek)

Soustředila bych e asi nejprve na hledání jakékoliv svatby - ta by se měla odehrát v bydlišti a mělo by tam být více údajů (mohlo).
Podle svých chabých znalostí ovčáckého života mám předsatavu, že se pohybovali po kraji, na ovčín byli asi vázaní pouze v určitém období... Čili narození dětí a hlavně úmrtí by mohlo být kdekoliv. Narození mimo domov bylo asi běžné a smrt se mnohdy nedá naplánovat.

Zkusím cvičně projít indexy, ale... nejsem si tak zcela jistá, jestli právě toho příjmení stoprocentně identifikuji... Velké K a vlnovky, bez pro mě potřebného identifikačního markantu... to je děs... Ale zkusím...
Jen pro úplnost, lichtenštenské panství vlastně byly i Ivančice, Moravský Krumlov...
Fakt nevím, jestli měli ovčáci z konkretního statku vytýčenou nějakou oblast v rámci statku, nebo se pohybovali po celém území panství,... nebo si "chodili, kam chtěli".


Event odpovědi na moje otázky by mně velice pomohly...
Z
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28991
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Filialhof Pavlovice (okr.Břeclav)

Příspěvekod m.k.85 » čtv kvě 28, 2020 17:22

To je pravda, z Bošovic do velkých Pavlovic je to podle dnešního výpočtu asi 23 km. To by se možná dalo zvládnout za jeden den. Ale jak píšete, stihnout dát echo o zrození a dostavit se do 23 km vzdálené obce za jeden den, je docela blesková reakce, tak nevím..Ale zapisovatel psal, vždy celkem jistě, že jsou kmotři z Pavlovické filiálky. Jedině, že by nešlo o aktuální identifikaci kmotrů a ve skutečnosti bydleli blíže Bošovicím. To samozřejmě za předpokladu, že se jedná o velké Pavlovice.
Indexy NOZ Vel. Pavlovic jsem prohledával - bez nálezu.
K tomu jménu: někdy to jsou opravdu jen počáteční "K" a dále vlnky, na konci jména je pomůckou dobře rozpoznatelné "s" ("Krems").
Pavlov je také blízko od Vel. Pavlovic. Nicméně o to dál od Bošovic.
Podle těch článků Vel.Pavlovice patřily pod panství Hodonín jen do konce 18.st. pak se od Hodonína ještě s několika vesnicemi oddělily a jestli jsem to pochopil správně, tak tvořily samostatný statek. Tedy v době těchto matričních událostí Pavlovice již nebyly pod Hodonínem. Navíc Hodonín koupili Lichtenštejnové asi r. 1692 a poté se dostal do majetku Lotrinských (manžel Marie Terezie), takže opět v době matričních událostí byl i Hodonín mimo Lichtenštejnské držení.
Lichtenštejnové toho vlastnili opravdu hodně, ale před lety jsem v MZA ve fondu Bučovického velkostatku (také ho vlastnili Lichteštejni) narazil na zdroj, který nesl jméno "Přemístění Josefa Kremse - zřízeno", tak jsem si pochopitelně materiály objednal. Ale protože jsem mizerný čtenář, tak jsem z toho doslovný překlad nedostal, jen jsem pochopil, že se Lichtenštejnské panství, konkrétně Bučovické, Ždánické a Břeclavské, písemně mezi sebou domlouvají o transferech ovčáckého mistra Josefa Kremse a jiných ovčáků z obce do obce, z panství na panství a mezi těmito obcemi jsem přečetl i Vámi zmiňované Otnice, ale už si nepamatuji, jestli to bylo v těsné souvislosti s Josefem Kremsem. Celá korespondence byla ze 40. let 19.st. Byl tam zmíněný i jeho bratr Franz Krems, který mně z rodné obce stejně jako Josef také unikl. Život France se mi později podařilo zmapovat až do jeho smrti (i manželky) v Želeticích. Franz byl v počátku vrchnostenským hlídačem luk (dle jeho svatebního zápisu) a pohyboval se ve stejné či podobné lokalitě, jako bratr ovčák Josef. Např. Filialhof Prechov u Mor. Žižkova, Velké Bílovice (zde jsem ho našel díky nově zveřejněným Sčít.operátům) a Želetice.
Doufám, že to není moc dlouhé a že to ev. pomocníky neodradí :-)
m.k.85
 
Příspěvky: 293
Registrován: pon srp 03, 2015 21:18
Oblast pátrání: jižní morava, okr vyškov

Re: Filialhof Pavlovice (okr.Břeclav)

Příspěvekod Zora » čtv kvě 28, 2020 17:40

m.k.85 píše:To je pravda, z Bošovic do velkých Pavlovic je to podle dnešního výpočtu asi 23 km. To by se možná dalo zvládnout za jeden den. Ale jak píšete, stihnout dát echo o zrození a dostavit se do 23 km vzdálené obce za jeden den, je docela blesková reakce, tak nevím..Ale zapisovatel psal, vždy celkem jistě, že jsou kmotři z Pavlovické filiálky. Jedině, že by nešlo o aktuální identifikaci kmotrů a ve skutečnosti bydleli blíže Bošovicím. To samozřejmě za předpokladu, že se jedná o velké Pavlovice.

to je právě pro mě problém, nevím, zda ovčáci byli každý den v obci bydliště, (hospodářského dvora s ovčínem), nebo spíš na cestách se stádem.. Z hlediska matričního zápisu bydleli v obci , z hlediska časového,. ... klidně mohli být poblíž...
Indexy NOZ Vel. Pavlovic jsem prohledával - bez nálezu.
K tomu jménu: někdy to jsou opravdu jen počáteční "K" a dále vlnky, na konci jména je pomůckou dobře rozpoznatelné "s" ("Krems").
Ha, ha, ha to mě neznáte... našla jsem, luštila jsem, pořáda to vypadalo nadějně... nakonec jsem našla další tři stejné piktogramy a ejhle... K na začátku, vlnovka, s na konci a on Kraus... :oops:
Pavlov je také blízko od Vel. Pavlovic. Nicméně o to dál od Bošovic.
Podle těch článků Vel.Pavlovice patřily pod panství Hodonín jen do konce 18.st. pak se od Hodonína ještě s několika vesnicemi oddělily a jestli jsem to pochopil správně, tak tvořily samostatný statek.
Četla jsem jen v rychlosti, ano, máte samozřejmě pravdu, moje chyba
Tedy v době těchto matričních událostí Pavlovice již nebyly pod Hodonínem. Navíc Hodonín koupili Lichtenštejnové asi r. 1692 a poté se dostal do majetku Lotrinských (manžel Marie Terezie), takže opět v době matričních událostí byl i Hodonín mimo Lichtenštejnské držení.
Lichtenštejnové toho vlastnili opravdu hodně, ale před lety jsem v MZA ve fondu Bučovického velkostatku (také ho vlastnili Lichteštejni) narazil na zdroj, který nesl jméno "Přemístění Josefa Kremse - zřízeno", tak jsem si pochopitelně materiály objednal. Ale protože jsem mizerný čtenář, tak jsem z toho doslovný překlad nedostal, jen jsem pochopil, že se Lichtenštejnské panství, konkrétně Bučovické, Ždánické a Břeclavské, písemně mezi sebou domlouvají o transferech ovčáckého mistra Josefa Kremse a jiných ovčáků z obce do obce, z panství na panství a mezi těmito obcemi jsem přečetl i Vámi zmiňované Otnice, ale už si nepamatuji, jestli to bylo v těsné souvislosti s Josefem Kremsem. Celá korespondence byla ze 40. let 19.st. Byl tam zmíněný i jeho bratr Franz Krems, který mně z rodné obce stejně jako Josef také unikl. Život France se mi později podařilo zmapovat až do jeho smrti (i manželky) v Želeticích. Franz byl v počátku vrchnostenským hlídačem luk (dle jeho svatebního zápisu) a pohyboval se ve stejné či podobné lokalitě, jako bratr ovčák Josef. Např. Filialhof Prechov u Mor. Žižkova, Velké Bílovice (zde jsem ho našel díky nově zveřejněným Sčít.operátům) a Želetice.

Já už jsem si pro svou potřebu chtěla několikrát zmapovat, kde byl který dvůr a jaký měl původní název, jednak se to po r. 1918 dost často přejmenovalo, jednak to také zcela zaniklo... Nepodařilo se mně to.
Sčítací operáty fakt hodně pomáhají, jen člověk zlenivělý by k tomu potřeboval jmenný seznam...

Doufám, že to není moc dlouhé a že to ev. pomocníky neodradí :-)


Naopak , každá drobnost zcela jistě může pomoci.
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28991
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Filialhof Pavlovice (okr.Břeclav)

Příspěvekod m.k.85 » čtv kvě 28, 2020 18:29

Kraus už se mnou takto také v mnoha obcích "zacvičil." :-) Psáno kurentem je to fakt podobné jméno.
Zkrátka ovčáci jsou na hledání dost tvrdý oříšek..
m.k.85
 
Příspěvky: 293
Registrován: pon srp 03, 2015 21:18
Oblast pátrání: jižní morava, okr vyškov


Zpět na Hledám pomoc

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků