Odlišné údaje o rodičích

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Re: Odlišné údaje o rodičích

Příspěvekod Zora » úte dub 28, 2020 20:02

http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=108

K téhle svatbě - máte všechny poznámky dobře přečtené?
Já tam vidím něco jako s povolením vrchnosti? ze dne 6. srpna 1838. čili jestli čtu správně, ženich byl bez otce, nebyl plnoletý, čili musel žádat o povolení sňatku.
U zápisu ženicha, je ve vedlejší kolonce slovo wit nebo mit
pokud je to Wit, tak snad by to mohlo patřit k Magdaleně, že je buď jako vdova, nebo že porodila už jako vdova...
Mit - to by se vztahovala k faktu, že se žení Libor " s " Marianou.
Pak je mezi slovy vpisovanými snad ještě jméno nějaké ženy, Mariana Snupr? to vůbec netuším, co to je...
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Kristynas » úte dub 28, 2020 20:15

Omlouvám se - Mariana je o stránku dříve http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=30
(dole na pravé straně) ....
Kristynas

Příspěvekod Kristynas » úte dub 28, 2020 20:35

http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=108

když porovnám matrikářovo W a M, tak je to určitě "Mit", ale je to zvláštní, protože nikde jinde "s" nepoužívá a vpisuje jen jména do daných kolonek ...
Kristynas

Příspěvekod Zora » úte dub 28, 2020 20:40

souhlas. Fakt bych radila nechat si to přečíst.

Libor musel ten grunt - vedený jako pololáníkův - koupit, zde je úmrtí dítěte nějakého z předchozích majitelů. Leopold - dům č. 134

http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... /?strana=2

marně ale přemýšlím, kde přišel k poměrně vysoké částce.
Nenašla jsem zatím ani úmrtí Magdaleny....
edit
nemůže třeba rod Libora (Magdaleny) pocházet z jiné farnosti? Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Kristynas » úte dub 28, 2020 21:01

Úmrtí Magdaleny Schölzel jsem také neobjevila. Magdalena pocházela z obce Skřípov. Ve Skřípově se v dané době narodily 2 Magdaleny Schölzel
Magdalena Schölzel – nar. 5.5.1792 Skřípov 179 (rodiče Lorenz a Anna), která se 9.11.1819 provdala za Josefa Fiedlera v Brodku u Konice, kde jako Fiedlerová 19.5.1850 umírá
Magdalena Schölzel – nar. 2.5.1788 Skřípov 75 (rodiče Mathias a Mariana) – její úmrtí nebo svatbu jsem nikde nenašla
Naposledy upravil Kristynas dne úte dub 28, 2020 21:57, celkově upraveno 1
Kristynas

Příspěvekod Zora » úte dub 28, 2020 21:21

ještě odkaz, prosím, na tu druhou...

Je možné, že Libor něco dědil po prarodičích. Pokud byla Magdalena ze zámožnější rodiny, tak se dá tak nějak předpokládat, vzít do úvahy, že ji coby těhotnou poslali porodit do vedlejší farnosti třeba k Anně Krampl .... a došlo k záměně.
Z
Pokračování zas zítra. :-) Dobrou.
Zora

Příspěvekod Kristynas » úte dub 28, 2020 21:57

Zoro, děkuji Vám a omlouvám se, že jsem Vás v první odpovědi chybně oslovila!!!

Magdalena nar. 2.5.1788 Skřípov (Wachtel) http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=18

Dobrou noc, K.
Kristynas

Příspěvekod Zora » stř dub 29, 2020 4:56

Marně přemýšlím, zda je k dispozici nějaký další údaj o Magdaleně, kromě vepsaného jména u narození Libora. na základě toho, co vím (určitě jsem nevstřebala všechno), nedokážu s jistotou a ani s nějakou pravděpodobností říct, že to je - není matka Libora.

Oslovení neřešte.
Já vrčím jen tam, kde se nedodržují pravidla, ne v komunikaci o genealogii :-)

Zkusím se podívat do Skřipova, zda tan není manželská dvojice stenzl - dominiková... Chápala bych, že se jednou farář splet. Chápala bych, že se spletl podruhé,. ale že by si i vymyslel (ne)existující rodiče, to už by bylo strašně moc náhod... navíc, jak by vymýšlel jména, resp, příjmení...

Bohužel, ta matrika je zase tak strohá, že se z ní nedají ani vyčíst majetkové poměry.
Už bych byla ochotná si myslet, že biologický otec matku (nebo syna v dospělosti) obdaroval :-), ale tak velké hospodářství? To se mně nezdá...
Z
Zora

Příspěvekod Zora » stř dub 29, 2020 6:06

Ve fa Jesenec, obec Dzbel jsem našla podivné narození Josefa Scholtze 1789.
Narodil se v Jesenci, ale otec je psán z Malonína, snad je to obec u Svitav, další obce jsem nenašla.
Otec Josef je psán jako Abdecker, tedy pohodný.
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=15
Zkusím se tam podívat.
Je to zajímavá stopa, protože vztahy mezi rodinami pohodných bývají spletité.

Z
Zora

Příspěvekod zburget » stř dub 29, 2020 6:59

Malonín - Bělá u Jevíčka - to by být mohlo. Já běžně vídám v oblasti Konicka sňaky lidí z Bělé. Je jich tam, řekl bych, nestandardně moc.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » stř dub 29, 2020 7:02

Ano, příjmení jsem tam už dohledala, ale zatím jen v indexu, Zas až bude trošku času. Z
Zora

Příspěvekod Kristynas » stř dub 29, 2020 8:01

Dobré ráno,
já se přiznám, že se teď vůbec nechytám - kdo by měl být Josef Scholtz (1789)? K.
Kristynas

Příspěvekod Zora » stř dub 29, 2020 8:16

Není třeba se chytat :-)
Já taky nevím, kdo by to měl být... Hledám výskyt příjmení...
Mně totiž pořád nesedí fakta o narození Libora.
Na začátku 19. století se zas tak často nedělo, že by se narodilo dítě a nevědělo se, komu se vlastně narodilo, že by se měnily údaje v průběhu života o tomto dítěti.

Vy jste našla 2 Magdaleny, ale vlastně máte jen 2x osobu s tímto jménem a příjmením, ale žádné další indicie... a opět - nic neodpovídá tomu, co má později Libor uveden v zápisech...

Zkouším hledat tedy podle výskytu příjmení, od začátku matriky, je mně jasné, že ani tento uváděný rok nijak do ničeho nezapadá.

Na druhou stranu - v obci, nepříliš velké, a později v jejím okolí - nedovedu si moc představit, že by obyvatelé v dané době nevěděli, koho je ženich synem... kdo byla jeho matka...
Vždyť byly ohlášky, tedy vlastně dvoje ohlášky (1. a 2. svatba)... tam se četly údaje o snoubencích právě proto, aby bylo možné upozornit na nesprávnost...
jedině snad v případě, že matku neznali..... že neznali její původ...

Čili hledám vysvětlení toho, jak mohlo dojít ke změnám v údajích u ženicha.
Z
.
Zora

Příspěvekod ZEL » stř dub 29, 2020 8:56

Opět jen krátká poznámka. V Maloníně byli opravdu do roku 1791 pohodní Schulzové, pak je nahrazují Kořínkové (viz Vaňkova databáze). S pohodnými je ta potíž, že na přelomu století, kdy už sice teoreticky nepatřili mezi snížené osoby, ale praxe byla jiná, měli tendenci opouštět původní místo svého působiště, usadit se někde jinde a usilovně maskovat svůj původ.
ZEL

Oblast pátrání: Rody Zelinků a Zelingerů
http://zelinka.genebaze.cz/zelinka.html

Příspěvekod Kristynas » stř dub 29, 2020 8:59

Aha, děkuji. Já se pokouším dál hledat ve Skřípově - tam je hodně Schölzelů / Schalzalů....
Kristynas

PředchozíDalší

Zpět na Otázky a odpovědi