Sčítací operáty Pelhřimov

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Sčítací operáty Pelhřimov

Příspěvekod Boneco » stř bře 25, 2020 18:47

Hezký podvečer :)

Prosím o pomoc... potřebuji se dopátrat scítacích archů pro Pelhřimov případně přilehlé obce. Mohl by mě prosím někdo nasměrovat?

V třeboňském digi nejsou, na FS jsem nenašla a ani v MZA (bo prostě blbě hledám 8) )
Genealogie Jihočeské rody
Boneco
 
Příspěvky: 103
Registrován: stř dub 16, 2014 11:30
Bydliště: České Budějovice
Oblast pátrání: Trhovové Sviny (Dvorec), Ločenice (Besednice,Bukoví, Olešnice, Polžov), Horní Stropnice, Nové Hrady, Lhenice (Mičovice, Kralovice), Prachatice, České Budějovice (Mladé), Hluboká nad Vltavou, Zbiroh (u Rokycan), Ledeč nad Sázavou (Mstislavice, Kouty, Chřenovice, Bojiště, Dobrovítova Lhota)

Re: Sčítací operáty Pelhřimov

Příspěvekod greghouse » stř bře 25, 2020 22:28

Kde v MZA jste hledala?

Já třeba, když jsem chtěl prohlížet naše sčítací operáty z Uherskohradišťska, tak jsem musel navštívit místní Oblastní archiv (nebo kterýkoliv jiný, který spadá pod MZA), kde mají z jejich počítačů přístup k digitalizovaným sčítacím operátům. K těm operátům se přistupuje přes Internet, ale i tak tam veřejnost má přístup pouze z počítačů badatelny.
Převodník starých odkazů Acta Publica - pro převod starých odkazů jednotlivě, hromadně i v souborech.
Uživatelský avatar
greghouse
 
Příspěvky: 483
Registrován: stř pro 26, 2018 1:04
Oblast pátrání: Tukleky a okolí (okres Písek), Telč, Dačice a okolí, Derfle a okolní obce

Re: Sčítací operáty Pelhřimov

Příspěvekod namor » ned dub 05, 2020 9:53

Měl jsem stejný problém, matriky pro Hořepník jsou v Třeboni, ale sčítací operáty jsou v MZA, ovšem přístupné pouze v badatelnách spadajících pod MZA. Zde úryvek z korespondence:

Ano, sčítací operáty pro obec Hořepník se nacházejí u nás a jsou zdigitalizované. V současné době je lze studovat pouze na počítači v badatelně a to v jakémkoliv státním okresním archivu, který spadá pod MZA v Brně (http://www.mza.cz/.). Ze sčítacích operátů pro Hořepník můžete nahlédnout pouze do těch z roku 1921. Starší se nedochovaly.
Podstata této situace leží v tom, že Kraj Vysočina dřív neexistoval (Potíž je v tom, že Vysočina se skládá z okresů, z nichž okres Pelhřimov byl původně součástí Jihočeského kraje, okres Havlíčkův Brod patřil k Východočeskému kraji a zbylé okresy náležely dříve k Jihomoravskému kraji). Vámi zmíněné matriky jsou v Třeboni, protože pod ní Hořepník dřív krajově spadal, kdežto sčítací operáty se řídí podle okresů. Sčítací operáty týkající se Hořepníku jsou deponované v našem archivu a ten teď spadá pod MZA v Brně, protože MZA v Brně je nadřízeným archivem všech SOkA na Vysočině.
S přáním hezkých dní.
Jakub Mareček, SOkA Pelhřimov
Uživatelský avatar
namor
 
Příspěvky: 517
Registrován: sob srp 12, 2006 17:33
Bydliště: Praha


Zpět na Otázky a odpovědi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků