Fórum pro příznivce genealogie. Hledání předků, tvorba rodokmenů, rady, genealogický software a další.
zrnka písku píše:Milan Wölfl píše:... ale všechna příjmení s počátečními písmeny Bal- pocházejí od osobního jména Baltazar...
např. i Balon?
Pichnat4 píše:Pichrt/Pichert - mělo by se snad jednat o členy nějakého tajného spolku
Jrosa- u toho nemám ponětí o co se může jednat, nikde jsem se s ním nesetkal
jhk píše:Dobrý den. Prosím o příjmení
Hrobař a Dragoun
Dobrý den.Milan Wölfl píše:Pih(e)rt, Pich(e)rt - ze slova Beghart = člen středověké náboženské společnosti bez řeholního slibu; kacíř, viz. Pikard
Pikard, Pikart - (1541 Jiřík a Zygmund Pikarté, 1488 Georgius dictus Pikhart); ze slova Beghart (viz výše), přezdívka českým bratřím, Pikert, Pikrt.
Laurin7 píše:....
Nach Gottschald, Deutsche Namenkunde:
Pichert - vom deutschen Namen Bighard;
althochdeutsch (ahd.) pichan / mittelhochdeutsch bicken "hauen, stechen" + ahd. harti "hart, kräftig, stark"
Picard - aus der Picardie (F) stammend
....
Zora píše:Podle mě jde především o to, odkud, ze které země, rod pocházel. Pak můžeme uvažovat o drobných českých změnách, které se udály "doma", ale všeobecně je třeba uvažovat o všech možných vysvětleních... někdy až neskutečných .))
Čím více možností je, tím více je třeba znát původ předků. Bohužel, bohudík... Zora
Mně tento německý badatel vyhledal možnosti původu u mého příjmení, a přesto, že jsem v hledání na netu zkušená, jedna možnost mně unikla, nebo jsem jí nevěnovala pozornost. Vždy uvádí možnosti i s odkazem, případně i odkazuje na období, ve kterém navrhovaná slova vznikla. Je to pro mě velice přínosné a klobouk dolů před nim.
Laurin7 píše:Dobrý den,
ich bitte um Hilfe zur Bedeutung des Namens Rošetzký.
Quote aus oficiální stránky Blatné
...Směrem na Blatnou stojí kaple Panny Marie, kterou dal postavit v roce 1815 Alois Helversen, majitel čekanického velkostatku na památku svého zachránění v bitvě u Lipska (1813), které se jako rytmistr jízdy účastnil a těžce raněný byl nalezen vojákem, pocházejícím ze zdejšího kraje. Kaple byla v r. 1907 obnovena. Nedaleko bývala studánka, dle pověsti s léčivou vodou. Poblíž kaple jsou Rošice. Zde býval dvůr čekanického panství...
Laurin7 píše:Danke, Milan!
Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 0 návštevníků