Původ příjmení, příjmení podobná

Tuto sekci jsem založil dle nápadu člena jtks. Zde můžete hledat a nabídnout pomoc při hledání v knihách, které máte doma nebo ke kterým máte přístup.

Re: Původ příjmení, příjmení podobná

Příspěvekod Pichnat4 » úte srp 14, 2012 8:40

Dobrý den,

mohl bych poprosit o příjmení:

Pichrt/Pichert - mělo by se snad jednat o členy nějakého tajného spolku
Jrosa- u toho nemám ponětí o co se může jednat, nikde jsem se s ním nesetkal
Pichnat4

Oblast pátrání: Rakovnicko, Lounsko, Žatecko, Berounsko, Rokycansko

Příspěvekod Milan Wölfl » úte srp 14, 2012 10:43

zrnka písku píše:
Milan Wölfl píše:... ale všechna příjmení s počátečními písmeny Bal- pocházejí od osobního jména Baltazar...

např. i Balon? ;-)

...možná, že i Baloun :D
Měření dostupností serverů:
:: SOA TŘEBOŇ :: ZA OPAVA :: SOA LITOMĚŘICE :: GENEALOGIE.TABY.CZ :: FAMILY SEARCH ::

(Kolegové, omluvte prosím moji dočasnou nepřítomnost zde, brzy se vrátím. V případě nutnosti e–mailem v kontaktu...)
Milan Wölfl

Oblast pátrání: Lišovsko, oblast hlubockého a třeboňského panství, jihočeské Sudety

Příspěvekod Milan Wölfl » úte srp 14, 2012 10:54

Pichnat4 píše:Pichrt/Pichert - mělo by se snad jednat o členy nějakého tajného spolku
Jrosa- u toho nemám ponětí o co se může jednat, nikde jsem se s ním nesetkal

Pih(e)rt, Pich(e)rt - ze slova Beghart = člen středověké náboženské společnosti bez řeholního slibu; kacíř, viz. Pikard
Pikard, Pikart - (1541 Jiřík a Zygmund Pikarté, 1488 Georgius dictus Pikhart); ze slova Beghart (viz výše), přezdívka českým bratřím, Pikert, Pikrt.
A s Jrousa si rady nevím, leda, že J. Rousa nebo Jirous, skloňováno Jirousa...
Jirous
Jiroud - ze jména Jíra
Roušal - z moravskoslezského/valašského rúšať = brouzdat se v mokru, Rouša
...ale kdo ví... ;-)
:: SOA TŘEBOŇ :: ZA OPAVA :: SOA LITOMĚŘICE :: GENEALOGIE.TABY.CZ :: FAMILY SEARCH ::

(Kolegové, omluvte prosím moji dočasnou nepřítomnost zde, brzy se vrátím. V případě nutnosti e–mailem v kontaktu...)
Milan Wölfl

Oblast pátrání: Lišovsko, oblast hlubockého a třeboňského panství, jihočeské Sudety

Příspěvekod jhk » úte srp 14, 2012 12:02

Dobrý den. Prosím o příjmení
Hrobař a Dragoun
jhk

Příspěvekod Milan Wölfl » úte srp 14, 2012 12:11

jhk píše:Dobrý den. Prosím o příjmení
Hrobař a Dragoun

Dragoun - označení příslušníka jízdního vojska
Hrobař - dle povolání, Hrobár, Hrobařík, Hrobník, Hrobský (možné i podle místního názvu Hroby)

Milan Wölfl

Příspěvekod Laurin7 » stř srp 15, 2012 18:04

Milan Wölfl píše:Pih(e)rt, Pich(e)rt - ze slova Beghart = člen středověké náboženské společnosti bez řeholního slibu; kacíř, viz. Pikard
Pikard, Pikart - (1541 Jiřík a Zygmund Pikarté, 1488 Georgius dictus Pikhart); ze slova Beghart (viz výše), přezdívka českým bratřím, Pikert, Pikrt.
Dobrý den.

Nach Gottschald, Deutsche Namenkunde:
Pichert - vom deutschen Namen Bighard;
althochdeutsch (ahd.) pichan / mittelhochdeutsch bicken "hauen, stechen" + ahd. harti "hart, kräftig, stark"

Picard - aus der Picardie (F) stammend

Po Gottschald, Německé Onomastika:
Pichert - od německého jména Bighard;
stará vysoká němčina pichan / střední vysoká němčina bicken "napíchnout" (něm. "hauen, stechen" *) + stará vysoká němčina harti "tvrdý, silný"
*) od špíz (něm. "Spieß, Pike" od franc. piquer)

Picard - z Pikardie (F) vznikají
Srdečné pozdravy
Gerhard
(nový UJ: Henricus II)
Laurin7

Příspěvekod duros » stř srp 15, 2012 20:57

Laurin7 píše:....

Nach Gottschald, Deutsche Namenkunde:
Pichert - vom deutschen Namen Bighard;
althochdeutsch (ahd.) pichan / mittelhochdeutsch bicken "hauen, stechen" + ahd. harti "hart, kräftig, stark"

Picard - aus der Picardie (F) stammend

....

I ked moze ist o cudzojazycny povod priezviska, mam za to, ze je potrebne v prvom rade vychadzat z domacej onomastiky.
duros

Příspěvekod Zora » stř srp 15, 2012 21:00

Podle mě jde především o to, odkud, ze které země, rod pocházel. Pak můžeme uvažovat o drobných českých změnách, které se udály "doma", ale všeobecně je třeba uvažovat o všech možných vysvětleních... někdy až neskutečných . :-)))
Čím více možností je, tím více je třeba znát původ předků. Bohužel, bohudík... Zora
Mně tento německý badatel vyhledal možnosti původu u mého příjmení, a přesto, že jsem v hledání na netu zkušená, jedna možnost mně unikla, nebo jsem jí nevěnovala pozornost. Vždy uvádí možnosti i s odkazem, případně i odkazuje na období, ve kterém navrhovaná slova vznikla. Je to pro mě velice přínosné a klobouk dolů před nim.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod duros » stř srp 15, 2012 21:05

Napisal som, ze "...v prvom rade...". Ja to apriori neodmietam.
duros

Příspěvekod Zora » stř srp 15, 2012 21:09

Neodporuji, jen nesouhlasím s tím slůvkem "v první řadě"... Pokud nic nevím o předcích, jejich místu původu, nemohu nic vyloučit. Ba naopak si myslím, že zúžením původu příjmení třeba na MOravu, poztrácím spoustu možných stop...Ale nepřu se, jde jen o názor. Vás si nesmírně vážím jako odborníka, takž e skláním pokorně hlavu. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Laurin7 » čtv srp 16, 2012 15:09

Zora píše:Podle mě jde především o to, odkud, ze které země, rod pocházel. Pak můžeme uvažovat o drobných českých změnách, které se udály "doma", ale všeobecně je třeba uvažovat o všech možných vysvětleních... někdy až neskutečných . :-)))
Čím více možností je, tím více je třeba znát původ předků. Bohužel, bohudík... Zora
Mně tento německý badatel vyhledal možnosti původu u mého příjmení, a přesto, že jsem v hledání na netu zkušená, jedna možnost mně unikla, nebo jsem jí nevěnovala pozornost. Vždy uvádí možnosti i s odkazem, případně i odkazuje na období, ve kterém navrhovaná slova vznikla. Je to pro mě velice přínosné a klobouk dolů před nim.

Děkuji, Zora! :D

Můj komentář se týká pouze těch příjmení, které zjevně německého původu.
Srdečné pozdravy
Gerhard
Laurin7

příjmení Rošetzký

Příspěvekod Laurin7 » pon srp 20, 2012 17:39

Dobrý den,

ich bitte um Hilfe zur Bedeutung des Namens Rošetzký.
Srdečné pozdravy
Gerhard
Laurin7

Re: příjmena Rošetzký

Příspěvekod Milan Wölfl » pon srp 20, 2012 17:58

Laurin7 píše:Dobrý den,
ich bitte um Hilfe zur Bedeutung des Namens Rošetzký.

Hallo Gerhard,
der Name Rošetzký befindet sich in dem Buch "Naše příjmení" leider nicht. Aber sehr ähnlich sind diese Namen:
Rosecký - kommt aus Ortsname "Roseč"
Rosický - aus Ortsname "Rosice", andere Name, der auch solch urspringt ist Rosička.
und Rošický - aus Ortsname "Rošice", die sich im Umgebung von Blatná befindet.
Quote aus oficiální stránky Blatné
...Směrem na Blatnou stojí kaple Panny Marie, kterou dal postavit v roce 1815 Alois Helversen, majitel čekanického velkostatku na památku svého zachránění v bitvě u Lipska (1813), které se jako rytmistr jízdy účastnil a těžce raněný byl nalezen vojákem, pocházejícím ze zdejšího kraje. Kaple byla v r. 1907 obnovena. Nedaleko bývala studánka, dle pověsti s léčivou vodou. Poblíž kaple jsou Rošice. Zde býval dvůr čekanického panství...

Milan Wölfl

Příspěvekod Laurin7 » pon srp 20, 2012 19:00

Danke, Milan!
Srdečné pozdravy
Gerhard
Laurin7

Příspěvekod Milan Wölfl » pon srp 20, 2012 19:10

Laurin7 píše:Danke, Milan!

Gerhard, nicht zu danken ;-)

Milan Wölfl

PředchozíDalší

Zpět na Knihovna