Matyáš Heinz/Hajnc asi z okolí Poličky, zemřel ve Smrdově

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Matyáš Heinz/Hajnc asi z okolí Poličky, zemřel ve Smrdově

Příspěvekod Kuba » sob pro 21, 2019 19:52

Hledám jakékoliv informace o původu Matyáš Heinze/Hajnce zemřelého v roce 1811 v Novém Smrdově.

(Případně i jakékoliv informace o původu jeho manželky někdy nazývané Magdalena Smrčková, někdy Kateřina Steuerová.)

Jde o dlouhodobý zásek v této linii. Vzal si Magdalenu/Kateřinu v Jedlové u Poličky v roce 1783, později v Košeticích a Lukavci byly narozeny jejich děti (některé matriky jejich dětí, např. Veroniky, jenž je můj předek, ale také není možno dohledat). Stáří strávili v tehdy nově vzniklé vesnici Nový Smrdov nedaleko Košetic a Lukavce.

Svatba s osobou: Kateřina / Magdalena Steuer / Smrček
Jedlová, Polička, Česko
25. Červen 1783

1784 Narození dcery: Magdalena I Hajnc
Košetice

1786 Narození syna: Jakub Hajnc
Lukavec, okr. Pelhřimov
22. Červenec 1786

1787 Úmrtí syna: Jakub Hajnc
Lukavec, okr. Pelhřimov

1789 Narození syna: Jan Hajnc
Lukavec 73
15. Duben 1789

1791 Narození dcery: Josefa Hajnc
Lukavec 72
19. Leden 1791

1794 Narození dcery: Veronika Hajnc
místo neznámé
Pravděpodobně mezi roky 1794 a 1797

1811 Úmrtí
Nový Smrdov
Kuba

Re: Matyáš Heinz/Hajnc asi z okolí Poličky, zemřel ve Smrdov

Příspěvekod sanssouci » sob pro 21, 2019 21:53

Jenom tak mimochodem. Nejmenoval se Mathias Heinz později náhodou Hanník?
U www.genteam.at se něco najde.
sanssouci

Příspěvekod Kuba » sob pro 21, 2019 22:27

sanssouci píše:Jenom tak mimochodem. Nejmenoval se Mathias Heinz později náhodou Hanník?
U http://www.genteam.at se něco najde.

Děkuji za tip. Až se mi tam podaří zaregistrovat, tak se tam podívám. Heinz se u Matyáše a jeho potomků později různě počešťovalo. Ale variantu Hanník jsem bohužel nikde neviděl.
Kuba

Příspěvekod Kuba » ned pro 22, 2019 10:03

Tak genteam našel v Jedlové u Poličky v roce 1792 svatbu 77 let starého Mathiase Hannika s 39 letou Kateřinou Steuerovou. Matyáš je trochu starý a variantu Hannik jsem u jeho potomků nikdy neviděl. Ale shoda místa Jedlové u Poličky (110 km od Smrdova), času a vzácného jména Kateřiny Steuer mi připadá až příliš velká, aby to bylo úplná náhoda.

Nabízí se, že předchozí Manželka Magdalena někde zemřela a Matyáš se odstěhoval z Lukavce nazpátek do Jedlové, kde si vzal Kateřinu Steuerovou. A později se opět vrátil zpět k Lukavci a v nedalekém nově vzniknuvším Novém Smrdově si koupil/postavil chalupu.

Akorát že v roce 1828 v Nové Smrdově zemřelá údajně stoletá Magdalena Heinzová.. :?
Kuba

Někdy příjmení psané i Heintz. Možná sudetští Němci?

Příspěvekod Kuba » stř pro 25, 2019 16:16

Mohlo by pomoci, že se Matyášovo příjmení někdy psalo i Heintz. Studoval jsem lehce místopis Jedlové u Poličky a jde o vesnici sudetských Němců (i když tedy položenou dost ve středu českých území), ve které žil minimální počet Čechů. Podle toho tam žila (či spíše v blízké osadě se jménem Zlatá Studně/Balda) očividně i nějaká Katherina Steuerová. I když tam nemohu najít jejich matriky narození nikoho z nich, tak předpokládám, že původ téhle části rodiny bude asi sudetoněmecký,
Kuba

Zpět na Hledá se!