Vyřešeno úmrtí na spora

Zdy by se měl postupně vytvořit slovník pojmů jak v češtině, tak i v jiných jazycích často užívaných jazycích, jako je němčina a latina.

Vyřešeno úmrtí na spora

Příspěvekod 21milan » pát pro 13, 2019 19:08

https://ebadatelna.soapraha.cz/d/6385/52

levá strana třetí odstavec

Jiří syn Josefa Hejkala, domkáře pod. Kladnu. Dožil se 1,5 roku, zemřel na spora?
Co je to za nemoc???

Děkuji Milan
Naposledy upravil 21milan dne ned pro 22, 2019 22:27, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
21milan
 
Příspěvky: 412
Registrován: stř pro 28, 2016 0:53
Oblast pátrání: Kladno, Buštěhrad, Dobřichovice, Škvorec, Český Brod, Úvaly, Poděbrady, Slaný, Jílové u Prahy, Cerhovice, Hradec Králové, Zbiroh, Unhošť, Motyčín, Praha, Rovensko pod Troskami, Sobotka, Kost, Doubek, Hradešín, Přivětice u Rokycan, Karlík, Lety, Velíš, Podhradí, Zbiroh, Smečno, Makotřasy, Pletený Újezd, Valdek, Hnidousy, Dříň, Štěpánov, Beroun,

Re: úmrtí na spora

Příspěvekod Entita » úte pro 17, 2019 20:25

Jde pouze o můj osobní odhad, nicméně spora mi koreluje s uváděnými příčinami jako chřada, úbytě. V podobném kontextu bych počítala, že lze najít i německé abmagerung. a snad i v současné lékařské latině používaná kachexie.

Vycházím z příbuznosti k adjektivu sporý, to znám významově jako chudý, slabý. (Je pravda, že jsem kdysi byla překvapená jakýmsi výkladem, že sporý může být naopak v minulosti významově tlustý - ale u malého dítěte si opravdu neumím představit úmrtí na tloušťku v tomto období, tento zvláštní možný význam se nás týkat nebude.) Je to ovšem jen můj vlastní výklad, mohu být vedle.
Entita
 
Příspěvky: 156
Registrován: sob čer 09, 2018 21:21


Zpět na Výklad pojmů

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků