Odbočka od tématu: Kde hledat gruntovní knihy

Úplně volně, ale prosím slušně. Než něco napíšete, rozmyslete si, jestli tím někoho nenaštvete.

Re: Odbočka od tématu: Kde hledat gruntovní knihy

Příspěvekod zburget » pát črc 19, 2019 19:11

Monika píše:Opravdu si myslím, že nevadí, když se takto důležité informace sem tam někde jinde na fóru zopakují.
O tom vůbec nepolemizuju - 100% sopuhlasím.

A ke změně názvu tématu na "Gruntovní pozemkové knihy Středočeského kraje" se zeptám. Proč by se tu nemohlo vyskytovat obecné téma o tom, kde hledat gruntovnice bez omezování na oblast? Copak to nějak někomu vadí? Proč by mělo vadit, že je na fóru víc témat o gruntovnicích?
No, kdyby bylo téma, kde budou informace o gruntovnicích obecně, bylo by to úplně nejlepší (podle mého názoru).

Toto je fórum a nikoli informační stránky, které by měly mít nějakou řádnou strukturu. Fórum vzniká živelněji a je i živelněji využíváno. Podle mého názoru žádnému fóru neprospívá, pokud se provozovatelé a moderátoři snaží předělat jej na informační web. My, uživatelé, to zkrátka nejsme schopni a často ani ochotni dodržovat. V poslední době pozoruji (obecně), že čím víc se věci regulují, tům hůř fungují a tím víc je mají někteří potřebu ještě přísněji regulovat.
souhlasím, jsem podobného názoru

Jenže toto je fórum - lidé tu spolu mají svobodně debatovat (za dodržení zákonů a pravidel slušnosti). Uživatelé fóra nejsou autoři informačního webu.

A i když je to zde fórum, tedy místo pro "debatu", nebylo by od věci, kdby zde byly některé příspěvky udržované stejně, jako informační panel - a dost příspěvků tohoto typu zde je - např. rady do začátku apod.
Jenže - jak píšu, o takové informační "panely" je potřeba se starat. Sic se z toho postupem času stane nepřehledný mišmaš.

Takže jo, obecná stránka s informacemi o gruntovnicích je super nápad. Beru všemi deseti. Jen to chce mít opravdu např. v prvním příspěvku všechno sesumírováno a když někdo přihodí novou informaci, je potřeba ji tam zapracovat. A to, jak jsem psal, může dělat buď jen autor příspěvku nebo někdo z moderátorů. A těch se tu zrovna, bohužel, moc nepohybuje.

Ale možná to vidím jen moc černě a bude fungovat i jen to, že budou informace všichni lepit na konec jednoho vlákna.

A poslední drobnost - aby se zbytečně to vlákno s gruntovnicemi neucpávalo bincem, nebude mi vadit, když můj (zbytečný) příspěvek bude smazán - čímžto prosím Zoru, aby ho dle vlastního uvážení smázla:
viewtopic.php?f=16&t=6976&start=15#p215922
A nepíšu to, že bych se nějak urazil, že se neshledal s pochopením :-) - myslím to smrtelně vážně v zájmu zachování přehlednosti v tomhle užitečném vlákně.


Jen aby nedošlo ke zbytečnému nedorozumění - já tím svým "nápadem" neměl na mysli žádnou regulaci ani omezení nebo "přestavbu" tohohle nápadu. Naopak - považuju to za velice užitečný příspěvek. Jen jsem chtěl, aby byl případně co nejsnáz dohledatelný.
Zbyněk Burget
zburget
 
Příspěvky: 12523
Registrován: pon dub 30, 2018 17:15
Bydliště: Nezamyslice [okr. Prostějov]
Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov)
Boskovicko

Re: Odbočka od tématu: Kde hledat gruntovní knihy

Příspěvekod Zora » sob črc 20, 2019 16:49

Já bych doporučila kolegům, kteří reagují slovy - to jsem sem už dával -, aby vždy přikládali i odkaz (okopírovat adresní řádek fóra)
Pak teprve jejich informace může posloužit někomu dalšímu.

Ke gruntovnicím -
Prostě založte někdo vlákno, tak jak to funguje třeba u světských nebo rodů snížených. Zpočátku asi bude třeba trochu dávat pozor, co do vlákna opravdu patří ( ne tedy žádosti o čtení gruntovnic - např.) a pak už vlákno bude žít vlastním životem.
Z
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28991
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Odbočka od tématu: Kde hledat gruntovní knihy

Příspěvekod Zora » sob črc 20, 2019 17:11

OK, jen je třeba na to myslet :-), budu se snažit když tak dotazy zpočátku přesunovat.
Z
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28991
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Odbočka od tématu: Kde hledat gruntovní knihy

Příspěvekod zburget » sob črc 20, 2019 18:17

Monika píše:
Další potíž je v tom, že dost lidí se rovnou ptá aniž by se vůbec po fóru (jakémkoli) rozhlédli nebo použili vyhledávání. Pak se zkrátka témata víckrát opakují. Dá-li si někdo práci s úvodním příspěvkem k obecnému tématu, kam poctivě dopisuje všechny relevantní informace, může pak mít i pocit marnosti a zbytečné práce (a taky se na už po čase vykašlat). Vždyť to vidíme na tématech z části "Rady do začátku" - základní otázky, které už tam jsou detailněji zodpovězené, se poměrně často opakují.
Jj, je jednodušší se rovnou zeptat … ale … není pak zase jednodušší odpověď, než odkaz - a to si myslím, že je pak super věc, že jsou takovéhle informační vlákna, případně obecná vlákna k různým tématům.

Na facebooku jsou různé genealogické skupiny. Musela jsem si zvyknout na to, že debaty ve skupině nejdou vůbec nijak třídit. Alespoň že odpovědi na příspěvky se jich drží (na twiteru totiž neplatí ani to). Příspěvky jsou na jedné obří "hromadě" a řadí se vám na stránce podle času poslední "aktualizace" (tedy kdy byl příspěvek napsaný nebo kdy na něj někdo naposledy odpověděl). Jako kdybyste celé tohle naše fórum sesypal do jednoho pytle a zatřásl. Buďme rádi za tohle naše nádherně přehledné a strukturované fórum. :)
…zatím mě všechno, co se kolem Fecebooku a Twitteru točí, stále dokola přesvědčuje o tom, že moje rozhodnutí, že mi tenhle mor nesmí do domu, bylo nanejvýš správné :-)
Zbyněk Burget
zburget
 
Příspěvky: 12523
Registrován: pon dub 30, 2018 17:15
Bydliště: Nezamyslice [okr. Prostějov]
Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov)
Boskovicko

Re: Odbočka od tématu: Kde hledat gruntovní knihy

Příspěvekod hozacwa » pon led 20, 2020 21:15

Dibrý večer.
k tématu "gruntovních knih";
hledejte je všude - najdete !!!
jejich studiem např. v ZA Opava jsem se dostal cca 170 let před nejstarší matriky u konkrétních předků manželky na Valašsku;
dále např. studiem historických dokumentů, včetně zahraničních, jsem se u některých svých předků dostal až k cca +- r. 1350 na pomezí Íránu a Arménie (Kavkaz), což posléze kontakty na konkrétní žijící příslušníky rodu na Vysočině mně bylo po jejich genetických testech (provedených v r. 2015 v přímé linii - G2a) potvrzeno;
proto každému doporučuji nevzdávat se i "nerealistických" teoriích o svém původu a stále bádat a zkoumat; je to otázka výdrže !!! u mně už přes 20 let !!!!!!!
jestli to někoho baví, zemře pouze na "datové vyčerpání" :-))))))))))))))
Honza
hozacwa
 
Příspěvky: 237
Registrován: úte dub 09, 2013 16:28


Zpět na Úplně volně - ale slušně

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků