Anketa - jak zde zapisovat texty

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Jaký způsob zápisu starých textů preferujete?

Identický přepis originálu (víc práce, tazatel se naučí číst písmenka)
17
29%
Překlad do moderní češtiny (pro odpovídajícího jednodušší, tazatel ale neví, co je tam přesně napsáno)
11
19%
Identický přepis - když mu nebudu rozumět, mohu si říct i o překlad
30
52%
 
Celkem hlasů : 58

Re: Anketa - jak zde zapisovat texty

Příspěvekod Zora » stř pro 26, 2018 7:05

Jenže - jak potom postupovat v případech, kdy tazatelé sami nic nepřečtou a jen přesunují jim přečtená jména z předcházejícího dotazu a o zbytku prohlašují, že nic víc nepřečtou.

Ta snaha o přečtení alespoň základních slov (kromě jmen a příjmení) , (Tochter, Sohn, filia,... někdy i obec, ) je podle mě důležitá. Když někdo vkládá třetí příspěvek a neztotožní si přečtená a přeložená slova z prvního a druhého příspěvku, pak vlastně je tak trochu líný si slova porovnat a spoléhá na to, že mu to zase někdo přečte. Vždyť i celkem čitelné zápisy v češtině se předkládají jen se jmény a s představou ... kolegové se postarají

Nebo tazatel vidí a přeloží si německé slovo, zapíše ovšem český překlad. Nelogičnost, může přece napsat původní německý výraz - třeba i s chybami, (příp. do závorky uvést český překlad) nebo si najít německé slovo, které si přeložil, ve slovníku, aby ho napsal naprosto správně. Jen tím se naučí číst (a překládat) staré texty.
Vůbec si nemyslím, že jde o nějaký kurz paleografie. (To bych se musela jako první přihlásit já ...)

Pak se samozřejmě stane, že někdo dělá profirodokmeny, a sem si chodil nechat číst a vyhledávat, nebo naopak, že někdo, kdo nepřečte skoro nic, má vypracovaný rodokmen do konce matrik - ovšem od kolegů...

Mezi námi, jakou jistotu pak mají ti, co vlastně nic nepřečtou, že mají rodokmen správně?
Samozřejmě rozlišujeme, kdo je zde poprvé - kdo sem chodí delší dobu, třeba i roky a získává pro sebe jen výhody. Ono přepsat text i jen v latině, dá zabrat, jak na oči, tak časově. Včera jsem svůj text přepisovala asi deset minut a to u většiny slov tuším, o co se jedná...
Někdy mám ale pocit, že si kolegové řeknou - proč se s tím namáhat, on mně to někdo přepíše, přeloží a budu to mít bez práce. Co si myslet o tazateli, který chce přečíst zápis, předloží jedno jméno a není schopen ani přepsat správně do předmětu název farnosti... (tedy opsat obec ze záhlaví matriční knihy s předmětným zápisem)
Z poslední doby bych mohla připnout seznam těch, kteří se nesnaží, nechtějí snažit a uráží se, když jsou na své chování slušně upozorněni.
Na fóru platí pravidla, ta by se měla dodržovat.
Máme tam přece souvětí -

c) vše, co sami přečtete, i když to bude chybně a torzovitě – bez vašeho snažení vám nikdo nepomůže a vaši snahu naopak oceníme a zápis doplníme a opravíme..

Nestalo se za celou dobu, co pamatuji, že by se někdo vysmíval špatně přečtenému textu a to i v případech, kdy tazatel zcela zjevně psal text jen z trucu, bez toho, aby to nějak souviselo se zápisem.

Já osobně jsem kdysi četla Fibantitz a marně onu obec hledala, byly to samozřejmě německy zapsané Ivančice (Eibenschitz), kde bydlím a odkud byl matriční zápis... Nikdo se mně nesmál, hlavu mně neutrhli, a sice to bylo pro mě trapné, ale od té doby si název naší obce nespletu...

Kde vidím snahu, ráda pomůžu, kde naopak vidím snahu jen po získání výhod bez vlastního přičinění, tam upozorňuji na pravidla.

Snažme se všichni, aby fórum mělo nějakou úroveň, aby nenahrazovalo nástěnku actapublica (.... přečíst třetí zápis na levé straně) a abychom se navzájem i vzdělávali.
Zora
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28990
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Anketa - jak zde zapisovat texty

Příspěvekod HeruGil » sob úno 09, 2019 12:27

Ještě bych výrazně doporučil používat odkaz přímo na originální text namísto obrázkových výřezů vždy, když je originál obecně dosažitelný.
Adresu vkládejte kopírováním z adresního řádku, nikoliv opisováním.
HeruGil
 
Příspěvky: 117
Registrován: čtv kvě 03, 2018 19:35
Oblast pátrání: Vyškovsko: zejména Podomí, Rychtářov

Re: Anketa - jak zde zapisovat texty

Příspěvekod capjar » úte srp 27, 2019 17:16

Souhlasím s moudrým a demokratickým názorem pana moderátora zedira, názorem karly 55 a jim podobných.
capjar
 
Příspěvky: 90
Registrován: čtv dub 09, 2015 21:06
Oblast pátrání: okres Náchod

Předchozí

Zpět na VYŘEŠENO

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 29 návštevníků