Jméno Jiřík v latině

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Jméno Jiřík v latině

Příspěvekod peal » pát čer 22, 2012 9:19

Zdravím,
narazil jsem na takovou zvláštní věc a nemám v tom úplně jasno. Našel jsem záznam narození mého předka z roku 1696, takže matrika je veskrze latinsky.
Překvapilo mě však, že u mého předka Tomka i kmotra je napsáno křestní jméno Jiřyk. Dokázal by mi někdo objasnit, proč tam není variace na Georgus? Žeby farář zapisoval familiérní tvary jmen, nebo to v té době bylo obvyklé?

Záznam lze shlédnout zde: https://picasaweb.google.com/lh/photo/LVb1ElyZeiBTrmg4ca-poE4uH_4fsFK2q422hJZetH0?feat=directlink
Děkuji
peal

Re: Jméno Jiřík v latině

Příspěvekod Jan » pát čer 22, 2012 9:45

Myslím, že přemýšlet proč to farář napsal tak jak to napsal je zbytečné. Jiný farář by napsal třeba Georg, nebo jinak.
Podstatné je že je to Jiří. Na Vaši otázku zda je to obvyklé se dá odpovědět, že ano. Pravidla jak psát do matrik
neexistovala a zápisy v matrikách byly něco jako pracovní výkaz faráře. V té době se můžete setkat i se zápisy o úmrtí
robátka bez uvedení jména i rodičů a jiných zajímavostí.
Jan

Příspěvekod peal » pát čer 22, 2012 10:10

Tak už jsem našel i jeho zápis narození, a tam je uvedený také jako Jiřík. Takže tenkrát si s tím asi hlavu nelámali :)
peal

Příspěvekod Milan Wölfl » pát čer 22, 2012 11:03

To je jednoduché, farář byl v české vesnici/městě a latinu moc v lásce neměl, tak zapsal Jiříka...
Podle mých zkušeností bylo v jedné registře zapsáno jméno familiérně, dodatečně a dostatečně oškrtáno vyššími úřady na formální jména...
Měření dostupností serverů:
:: SOA TŘEBOŇ :: ZA OPAVA :: SOA LITOMĚŘICE :: GENEALOGIE.TABY.CZ :: FAMILY SEARCH ::

(Kolegové, omluvte prosím moji dočasnou nepřítomnost zde, brzy se vrátím. V případě nutnosti e–mailem v kontaktu...)
Milan Wölfl

Oblast pátrání: Lišovsko, oblast hlubockého a třeboňského panství, jihočeské Sudety

Zpět na Otázky a odpovědi