legitimizace, prohlášení se za otce, nemanž. dítě a církev

Pokec o genealogii jen tak - prostě volně.

legitimizace, prohlášení se za otce, nemanž. dítě a církev

Příspěvekod Zora » sob čer 01, 2013 10:22

Evropské právo bylo v oblasti určování otcovství silně ovlivněno římským právem a později právem kanonickým. Postavení dětí zrozených v manželství a mimo ně bylo nerovné a nemanželským dětem byla přiznána pouze omezená práva. Ve snaze, aby byla zlepšena právní pozice dětí narozených mimo manželství, byly v římském právu postupně zaváděny různé formy tzv. legitimace, tedy institutu, který umožňoval nemanželskému dítěti nabýt práv manželského dítěte.
Obvykle se jednalo o legitimaci per subseqens matrimonium, kdy rodiče uzavřeli manželství dodatečně po narození nemanželského dítěte.
Tam, kde nebyla podle ustanovení zákona tato forma přípustná, nastupovala subsidiárně možnost legitimace per rescriptum principis (správním aktem). Účelem této legitimace bylo mocensky intervenovat tam, kde sňatek mezi zploditelem s nemanželskou matkou nebyl možný.
Legitimaci per subsequens matrimonium převzalo i právo kanonické, přičemž od konce 16. století byla připuštěna dokonce i u dětí narozených z cizoložství nebo krvesmilstva.
http://is.muni.cz/th/134893/pravf_m/

Domnívám se, že církev neznala možnost dopsat otce pouze na základě jeho žádosti , prohlášení (se souhlasem matky) - bez předchozího sňatku těchto dvou osob, tak jako se to běžně děje teď.
Legitimizace dítěte se děla vždy ve vazbě na uskutečněnou svatbu.

Současně není naprosto jisté, že onen muž byl biologickým otcem dítěte.
K otcovství se přihlášoval ten, který si vzal svobodnou matku za manželku. (O biologické příbuznosti tento akt nic nevypovídá)

Vlastně se ve většině případů dopouštěli tito muži lži, proto se formulace v matrikách různí.
Někdy se přihlašuje přímo za otce, (pak většinou nehovoří pravdu a vzhledem ke zpovědi se o lži dozví i církev), ale často se píše, že muž prohlašuje, že chce být zapsán za otce dítěte. (tím se vyhnou obě strany vědomé lži).
Jak církev, tak potencionální rodiče si byli vědomi nesmírných těžkostí, které pozice nemanželského dítěte přináší a snažili se ji zmírnit, o to více je třeba ocenit "zlegitimizované" otce a jejich vstřícnost.
Jak psal Duros, nikdo z nás nemá stoprocentní jistotu biologického otce. pokud tedy neproběhly testy :-))

Legitimizase per rescriptum principis byla vyjímečná, a snad se ani nedotýkala běžného obyvatelstva.

Dítě tedy mohlo být:
manželské - narozené v manželství otce a matky
nemanželské - zlegitimizované po svatbě matky. manžel matky dítěte se před svědky a se souhlasem matky k dítěti přihlásil jako otec
nemanželské - zlegitimizované úředním rozhodnutím,
nemanželské - narodilo se svobodné (neprovdané) matce.
Zora
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28991
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: legitimizace, prohlášení se za otce, nemanž. dítě a cír

Příspěvekod janamic » ned říj 13, 2013 12:37

Dobrý den paní Zoro,
při pročítání příspěvků na téma nemanželské děti, jsem narazila na Váš výklad, který mi ovšem zboural moji následující teorii. Chtěla bych Vás požádat o názor.
Můj problém:
Našla jsem následující záznamy o sňatku a narození dětí (bylo jich více) Josefa Michala v Písku:
http://digi.ceskearchivy.cz/cs/6395/50/1722/1646/99
http://digi.ceskearchivy.cz/cs/6372/66/1921/2559/100
http://digi.ceskearchivy.cz/cs/6373/271/2053/1324/95
http://digi.ceskearchivy.cz/cs/6396/21/1626/1213/98
Podrobnosti o Josefu se v těchto 4 záznamech se rozcházejí v osobě jeho otce Josefa Michala: z Maletic/ z Klouba, dále domkař/tkadlec/tesař, matka jednoznačně Marie Hrubecká z Budičovic.
A můj problém:
V Milenovicích nikdy žádný Michal nežil ( zdoj:matriky, knihy poddaných)
Josef Michal (syn sedláka a "křivý invalid") z Kloubu žil 1771-1810, nebyl dědic statku, oženil se až 1808 (s Annou Kajtman), u záznamu o úmrtí má mistr tkalcovský a zůstala po něm pouze 1 manželská dcera (1808-1815)
Podruhyně Marie Hrubecká porodila nemanželského syna Josefa v r.1791 (otec v matrice neuveden), v roce 1804 se provdala za vdovce Jana Vlasatého z Maletic a další děti se jí narodily až z tohoto manželství.
Myslela jsem si, že jediná možnost jak propletenec rozplést je, že Josef z Klouba uznal otcovství Josefa z Písku. Podle Vašeho příspěvku je však takováto legitimizace nepravděpodobná (rodiče se nikdy nevzali).
Mohla bych někde najít něco co by teorii vyvracelo/potvrzovalo?
Děkuji za názor
Jana
Miana
janamic
 
Příspěvky: 1788
Registrován: sob čer 29, 2013 13:28
Oblast pátrání: Podbrdský kraj, Prácheňský kraj, Jižní Čechy, Křivoklátsko, Praha západ, Praha východ, Střední Polabí

Re: legitimizace, prohlášení se za otce, nemanž. dítě a cír

Příspěvekod Zora » ned říj 13, 2013 13:27

Obávám se, že nejsem schopna Vám nijak fundovaně poradit. Moji předkové se pohybují z 90% na Jižní Moravě a zatím jsem ani ve vlastním rodu neřešila nemanželské děti.
Při psaní uváděného příspěvku jsem vycházela z doplomové práce a platných církevních - matričních zákonů. Zapisující měl povinnost zapsat otce tehdy, když se dítě narodilo v manželství - manželské dítě,
nebo dodatečně - při legitimitazaci. Zda se jednalo v případě legitimizace o biologického otce, nikdo neřešil, církev vyžadovala pouze souhlas matky a vyjádření otce , kdy se před svědky za otce prohlásil.

Osobně k tomu mohu dodat pouze to, že jsem se v literatuře i na netu setkala s případy, kdy horlivý - tak byl v textu přímo nazván - farář jako otce uváděl toho, o kom věděl (domníval se, doneslo se mu), že by měl být biologickým otcem.
Těmto horlivcům byla posléze tato "dobrovolnická" činnost doslova zakázána, protože se stávalo, že byly zneužity jak matky, tak především potencionální otcové.

Omlouvám se, víc nevím.Zora
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28991
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: legitimizace, prohlášení se za otce, nemanž. dítě a cír

Příspěvekod Míla » ned říj 13, 2013 14:13

Toto je velice nevyčerpatelé téma bez konce. Můj pra-pra děd se narodil v dubnu v roce 1940 a jmenoval se Bakota, ve skutečnosti se narodil 1939 jako nemanželský syn Georg Šigut- Marianě Šigutové, která si až o tři roky později vzala Martina Bakotu.Tady by snad legitimita souhlasila,i když o ni neni nikde ani zmínka ale vzhledem k sňatku ano.Dva roky jsem nemohla najít jeho narození. Jelikož jej zřejmě farář aby toho nebylo málo- při jeho svatbě zaměnil s jeho bratrancem,taky Georgem narozeným taky v dubnu jako Šigut, a můj pátrací problém byl na světě.Taky moje pra-prababička je opředena podobnou záhadou, u sňatku má uvedeno že se jmenovala Zubek-recte Uher,asi se narodila jako nemanželská, ale její sestřenice měly matku Zubkovou.Nevím, jestli se mi to podaři někdy rozmotat.Taky jsem se setkala s dopsaním otce do matriky za přítomnosti svědků.
Míla
 
Příspěvky: 536
Registrován: stř říj 02, 2013 9:09
Oblast pátrání: okres Frýdek Místek

Re: legitimizace, prohlášení se za otce, nemanž. dítě a cír

Příspěvekod vixiv » pon zář 24, 2018 22:54

chtel bych se laicky jako zacatecnik zeptat: mam za to, ze pani X se narodilo dite A, pani X je svobodna. Po case si pani X vezme pana Y. V matrice tedy mame i formaci o snatku a narozeni ditete. Po snatku pan Y legitimizuje dite A. Dite A dostava prijmeni pana Y. Kde vsak tuto informaci dohledam? dekuji.

druhy dotaz jestlize je dite legitimizovane z rozhodnuti moci pak znamena ze muze byt legitimizovano i svobodne matce nebo je leg. jen do manzelstvi? a kdyz do manzelstvi tak nastava ipet povinnost prevzit prijmeni otce?

dekuji za odpovedi
vixiv
 
Příspěvky: 218
Registrován: ned zář 03, 2017 12:25

Re: legitimizace, prohlášení se za otce, nemanž. dítě a cír

Příspěvekod Zora » úte zář 25, 2018 2:26

vixiv píše:chtel bych se laicky jako zacatecnik zeptat:
mam za to, ze pani X se narodilo dite A, pani X je svobodna.
Dítě je zapsáno v matrice N, má status nemanželské
Po case si pani X vezme pana Y. V matrice tedy mame i formaci o snatku matky v matrice oddanýcha narozeni nemanželského ditete v matrice narozených .
Po snatku pan Y legitimizuje dite A může, nemusí, potřebuje k tomu předcházející souhlas matky
Tento fakt je až na vyjímky dopsán k zápisu o narození dítěte do matriky narozených .
Dite A dostava prijmeni pana Y. Kde vsak tuto informaci dohledam? dekuji.
Změna příjmení je součástí doplňku u zápisu dítěte v matrice narozených. Stejně tak bývá (není to vždy pravidlem) změněna čárka v kolonce narozených, v kolonce nemanželský je čárka škrtnuta, a je dopsána do kolonky manželský.
Pokud dítě dostalo později písemný opis o narození a křtu rodný a křestní list, má v kolonce otec uvedeno jméno a příjmení matčina manžela.

Zcela výjimečně je legitimizace dopsána v úplně jiné matrice, buď je původní kniha z nějakého důvodu v okamžiku legitimizace nedostupná, nebo se rodiče přestěhovali - ale tato případy jsou opravdu zřídkavé.
Je třeba mít na mysli, že my vidíme pouze zápisy v matričních knihách, ale vše bylo i zachyceno ještě v dokladu, který byl součástí farního archivu.


druhy dotaz jestlize je dite legitimizovane z rozhodnuti moci pak znamena ze muze byt legitimizovano i svobodne matce nebo je leg. jen do manzelstvi? a kdyz do manzelstvi tak nastava ipet povinnost prevzit prijmeni otce?

Legitimizace je možnost, jak pozdější manžel může nemanželskému dítěti své manželky změnit status z nemanželského na manželský původ.
Byla zavedena proto, aby se nějakým způsobem zmírnily podmínky pro nemanželské děti, které měly v dřívějších staletích opravdu kruté podmínky pro život. Ústrky, omezení ve výběru povolání a po celý život cejch parchanta.
Byla to tedy možnost , rozhodnutí manžela matky, nebyla to jeho povinnost, přijmout dítě za své, manžel to nemohl udělat bez souhlasu své manželky a stejně tak ho k tomu kroku nemohl nikdo nutit.
Tyto legitimizované děti ale neměly právo na dědictví po tomto otci.
Legitimizace není akt ze strany úřadů, ale je to svobodné rozhodnutí manžela matky nemanžels. dítěte. Neexistuje legitimizace z "rozhodnutí moci"
Dítě může být legitimizováno pouze rozhodnutím otce s předcházejícím souhlasem matky.
Koncem 19. století a dál do současnosti se v matrikách objevuje i dopsaný otec na základě soudního rozhodnutí (matka požádala o určení otcovství), takové dítě ale má stále status nemanželského dítěte. V tomto případě má dítě stále příjmení po matce. (opět mohou být v matrice výjimky, ale je třeba mít na mysli, že ze soudního rozhodnutí není vždy jasné, co přesně se soudilo - zda jen určení otcovství, nebo byla zpochybněna platnost předcházejícího civilně uzavřeného sňatku).
Neexistuje něco jako úřední legitimizace dítěte svobodné matce , stejně jako neexistuje povinnost, nebo úřední možnost legitimizovat dítě, pokud manžel nesouhlasí, nebo nařídit manželovi, aby dítě legitimizoval.
Mnohdy se v matrikách setkáme s tím, že legitimizovány byly jen některé z dětí svobodné matky, nebo třeba jen kluci.
Vždy ale šlo o svobodné rozhodnutí manžela ( se souhlasem matky)
Pokud máte nějaký konkretní případ, je dobré přiložit odkaz, může pomoci konkrétněji.
Z



dekuji za odpovedi
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28991
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: legitimizace, prohlášení se za otce, nemanž. dítě a cír

Příspěvekod vixiv » úte zář 25, 2018 8:03

děkuji takto mi to stačí :)
ještě dotaz k tomu zápisu legitimizace do matriky, nidky jsem si toho pořádně nevšiml nebo tomu nevěnoval asi tolik pozornosti.
To, že j dítě legitimizované je uvedeno tedy škrtnutou čárkou a čárkou jako dítě manželské, jaké další znaky takový zápis má? Je tam uvedeno výslovně slovo legitimizovano? nebo je tam nějaká zkratka s informací, kdy došlo k legitimizaci. Je tam tedy dodatečně dopsán i otec, je tam nějaké rozlišení proti standarndímu otci.

Napadla mně ještě jedna hypotetická myšlenka. Matce a otci se v rámci manželství narodí syn. Syn má standardně jméno po otci, vše je v pořádku. Otec zemře. Matka se znovu ožení, může proběhnout legitimizace i tímto způsobem. Tedy druhý manžel v podstatě příjme děti z prvního manželství své nové ženy za své, např. za nějakým majetkovým účelem. Dojde tímto, pakliže je to vůbec možné ke změně příjmení dítěte z prvního manželství?
děkuji
vixiv
 
Příspěvky: 218
Registrován: ned zář 03, 2017 12:25

Re: legitimizace, prohlášení se za otce, nemanž. dítě a cír

Příspěvekod Zora » úte zář 25, 2018 8:30

vixiv píše:děkuji takto mi to stačí :)
ještě dotaz k tomu zápisu legitimizace do matriky, nidky jsem si toho pořádně nevšiml nebo tomu nevěnoval asi tolik pozornosti.

pravá strana 14 juni, u dítě je křížek
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=250

Jasný příklad legitimizace
dítě se narodilo svobodné matce, čárka v kolonce nemanželský, i po legitimizaci zůstalo neopraveno
otec zjevně dopsán - jiný rukopis
pod jménem dítěte a porodní bábou je dopsán text - v něm vidíte datum svatby rodičů, text, kterým se otec přihlašuje k dítěti a slovo legitimiert.

pravá strana - Jan 14. ledna
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=268

zde je naprosto čitelné vše, co se dopisovalo, dítě se narodilo jako nemanželské
S těmi čárkami - ne vždy se to opravovalo, mnozí kněží byli na rozpacích, jak status změnit, protože dítě se narodilo mimo manželství a po legitimizaci se stalo manželským legitimizovaným. Neměli v matrikách na tento případ kolonku, případně dle vlastního uvážení dítě nezařadili m mezi "manželské" , nebo prostě na čárku zapomněli.


To, že j dítě legitimizované je uvedeno tedy škrtnutou čárkou a čárkou jako dítě manželské, jaké další znaky takový zápis má? Je tam uvedeno výslovně slovo legitimizovano? nebo je tam nějaká zkratka s informací, kdy došlo k legitimizaci. Je tam tedy dodatečně dopsán i otec, je tam nějaké rozlišení proti standarndímu otci.
Už jsem to popsala i s příklady výše, objevuje se slovo svatba, legiitimizace a prohlášení otce . dost často přímo v matrice uvedení dva svědci - jejich podpisy, někdy bývá i podpis matky - znamení jejího souhlasu.

Napadla mně ještě jedna hypotetická myšlenka. Matce a otci se v rámci manželství narodí syn. Syn má standardně jméno po otci, vše je v pořádku. Otec zemře. Matka se znovu ožení, může proběhnout legitimizace i tímto způsobem. Tedy druhý manžel v podstatě příjme děti z prvního manželství své nové ženy za své, např. za nějakým majetkovým účelem. Dojde tímto, pakliže je to vůbec možné ke změně příjmení dítěte z prvního manželství?
Drobná oprava - tehdy se matky jen vdávaly :-)
Ne, nemůže. Legitimizace je kromě jiného právní krok, kterým dítě získává otce. Od chvíle, kdy proběhla legitimizace, už tedy otce má.

V dalším matčině manželství mohlo dojít pouze k adopci, ale je to tak málo frekventovaná situace, že se s tím v matrikách skoro nesetkáte.
Rozlišovaly se dva druhy - v mládí a v dospělosti, Tohle všechno najdete i ve všeobecném rakouském občanském zákoníku.
https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C5%A1eo ... ansk%C3%BD

Jen upozorňuji, že adopce je téma, kdy je třeba posuzovat konkretní případ, nelze nic moc zevšeobecňovat.
Pokud adopce proběhla, objeví se v matričním zápise záznam o proběhnuté adopci a je doplněna změna příjmení nebo rozšíření příjmení, dospělý si, tuším, mohl nechat původní příjmení a přidat k němu nové příjmení po adoptivním otci. ( znám ale případy jen z 19. století a dál do přítomnosti.

Fakt by pomohlo, pokud byste napsat přesněji, co řešíte, ve které době se pohybujete a v neposlední řadě i přiblížit trochu oblast.
Pokud jde třeba o pro Vás nevysvětlitelnou změnu příjmení, může se jednat třeba o příjmení po chalupě.

děkuji
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28991
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: legitimizace, prohlášení se za otce, nemanž. dítě a cír

Příspěvekod Zora » úte zář 25, 2018 8:50

Ještě bych upozornila na jednu skutečnost

V matrikách sňatků se často setkáte s rozdílnou formulací (manž. - nemanž) o původu ženicha nebo nevěsty.

zde například :
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=238

první sňatek na levé straně
U ženicha je formulace manželský syn .... narodil se tedy v manželství svých rodičů
U nevěsty je formulace dcera manželů.... podle charakteru zápisů v této matrice vím s vysokou pravděpodobností, že se tato nevěsta narodila jako nemanželská a byla legitimizována.
Někdy se u legitimizovaných dětí u svatby objevuje také formulace dítě katolických rodičů, ale pozor, některé matriky takto zapisují všechny "děti" - snoubence.
Je třeba znát dobře způsob vedení matriky a prohlížet okolní zápisy, porovnávat. Z

edit
narození první vlevo
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=39

dítě se narodilo jako nemanželské, čárečka neopravena, dopsána legitimizace, podpis otce. Nevidím tam odkaz na svatbu, ale to bude tím, že se konala ve stejné farnosti a farář "měl přehled". Zcela jistě je vše poznamenáno ve farním archivu.

Ještě ale upozorňuji na formulaci zápisu v kolonce otec - s velkou pravděpodobností je text opsán z oddacího listu.
Zde je u otce (na rozdíl od nevěsty) vynecháno slovo manželský (syn) Je možné, že se tento otec narodil také jako nemanželský, později legitimizovaný.
Z
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28991
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: legitimizace, prohlášení se za otce, nemanž. dítě a cír

Příspěvekod zburget » úte říj 16, 2018 17:40

Taky bych se přidal s jedním dotazem - ten dotyčný, o kterého jde, je jen manžel sestry mého předka, takže mě nijak netrápí. Tedy potrápil mě hodně, protože jsem dlouho nemohl najít jeho narození.

Břesku se r. 1815 rodí Johann, jako nemanželský:
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=105
vlevo 1.

matka se o rok pozděj vdává a bere si Fabiána Kubu ze sousední farnosti:
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=22
vlevo 2.

K narození je ale otec dopsán jen tužkou :!: i když se o rok dřív ve stejné farnosti řešila stejná situace (legitimizace):
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=103
nepřehlédnutelně vpravo 1.

Johann je pak všude (u své svatby v jiné vedlejší farnosti), u jednodho z dětí (víc jsem nehledal), u úmrtí své ženy, u úmrtí svého psán, jako syn Fabiána Kuby a používá jeho příjmení. K legitimizaci tedy došlo, ale proč o tom není ani čárka v křestní matrice?
Johann byl pravděpodobně ženatý ještě jednou, před tou svatbou, kterou jsem viděl já, protože tam má zaškrtnuto, že je vdovec. NIcméně jeho dřívější osudy mě nezajímají, takže jsem to nehledal.

Má na to někdo nějaký fundovaný názor nebo to prostě mám brát, že to tak je a spát klidně? Jak jsem psal, tohle mě vůbec netrápí, ptám se jen ze zajímavosti.
Zbyněk Burget
zburget
 
Příspěvky: 12523
Registrován: pon dub 30, 2018 17:15
Bydliště: Nezamyslice [okr. Prostějov]
Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov)
Boskovicko

Re: legitimizace, prohlášení se za otce, nemanž. dítě a cír

Příspěvekod Zora » úte říj 16, 2018 18:17

Tady bych se přikláněla k situaci, že syn vůbec nebyl legitimizovaný, "jen" používal příjmení matčina manžela. Takových případů je v matrikách hodně, i tady na fóru se to už probíralo. Několik nelegitimizovaných dětí, používaly příjmení následného matčina manžela, no a v některé větvi to farář odhalil, v jiné nikoliv. V prvním případě se příjmení přepisovala a to i v následných generacích, v jiných zůstalo to nesprávné.

Oni faráři dost dodržovali zápis o legitimizaci do matrik, bylo to kontrolováno... , je dost možné, že si okolí myslelo, že k legitimizaci automaticky dojde, ale nestalo se tak.

Velmi malá možnost je ta, že legitimizace proběhla, ale nebyla dopsána do matriky narození, k tomu se ale příliš nekloním, vyloučit se to však nedá.

Dalo by se asi dohledat, kdy zemřel otec nevěsty, (je uveden u sňatku jako zemřelý) Nevěsta měla v době svatby "tak akorát" 24 roků, teoreticky jí buď nechtěl ještě žijící otec dát ke svatbě souhlas (byla dcerou sedláka), nebo po smrti svého otce nechtěla zbytečně vydávat peníze za úřední povolení ke svatbě. Dalo by se přemýšlet i nad tím, zda se nejednalo o biologického otce, ale vypátrat se to podle mě nedá.
Je třeba pamatovat na to, že velmi pravděpodobně snoubenci a rodiče neuměli číst, takže nevěděli, co je v matrice napsáno a neměli možnost si event. legitimizaci ověřit.

Na druhou stranu, určitě věděli, že legitimizaci podepisuje otec a svědci, (z doslechu) , to zřejmě neproběhlo.... Existuje i varianta, že otec doma řekl, že dítě bude legitimizovat, matka svůj souhlas mohla dát faráři dříve, ale otec celou záležitost nedotáhl do konce.

Když pak žádal syn doklady ke svatbě, uvedl příjmení manžela matky, a farář to do matriky prostě dopsal tužkou...

Z
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28991
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části


Zpět na Povídání volně na genealogické téma

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků