Místo úmrtí

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Místo úmrtí

Příspěvekod marekaero » ned zář 23, 2018 18:38

Dobrý den, lze nějakým způsobem zjistit místo a datum úmrtí, jen podle datumu narození a posledního známého bydliště?.... V místě posledního bydliště nezemřel, poslední info o něm je z roku 1914-1915, v té době mu bylo 39 let. Děkuji za jakoukoliv radu
marekaero
 
Příspěvky: 12
Registrován: ned zář 23, 2018 18:24
Oblast pátrání: Pec pod Čerchovem, Domažlicko

Re: Místo úmrtí

Příspěvekod zburget » ned zář 23, 2018 19:12

Podle data narození a posledního bydliště se to určitě zjistit nedá - to je jako to vyčítat z okvětních lístků kopretiny...
Ale... ještě taky možná záleží na tom, jakého typu ta poslední informace o něm je. 1914-1915 teoreticky mohl ještě jít na frontu, i když na to už mu bylo asi dost let. Mohl zemřít v nemocnici. Byl ženatý? Měl děti? Jaké měl zaměstnání? Pokud byl ženatý, neovdověl? Není záznam o tom, že by se jeho manželka znovu vdávala (měl byste přesnější období úmrtí)? Pokud měl děti, mohl na stáří odejít bydlek k některému z nich.

Těch možností, kudy se vydat je hodně, ale záleží to na dalších informacíh, které nám zatím byly zatajeny.
Zbyněk Burget
zburget
 
Příspěvky: 12522
Registrován: pon dub 30, 2018 17:15
Bydliště: Nezamyslice [okr. Prostějov]
Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov)
Boskovicko

Re: Místo úmrtí

Příspěvekod marekaero » ned zář 23, 2018 19:28

Jedna se o otce meho dedy, pri sestavovani stromu rodu jsem narazil na nesrovnalost s tim co me deda vypravel... Puvodni verze byla, ze matka zemrela pri porodu a otec v roce 1915 v tom samem dome na otravu kouricima kamnama, dedu pak vychovavalo pribuzenstvo v jine vesnici....ja zjistil, ze matka zemrela az v jeho 2,5 letech na tuberkulozu a otec v te vesnici nezemrel vubec...jinak byl obuvnik....hledal jsem i v te vesnici kde pak dedu vychovavali, ale tam take nezemrel......da se tedy nekde zjistit online zda byl odveden?
marekaero
 
Příspěvky: 12
Registrován: ned zář 23, 2018 18:24
Oblast pátrání: Pec pod Čerchovem, Domažlicko

Re: Místo úmrtí

Příspěvekod Zora » pon zář 24, 2018 6:51

marekaero píše:Jedna se o otce meho dedy, pri sestavovani stromu rodu jsem narazil na nesrovnalost s tim co me deda vypravel... Puvodni verze byla, ze matka zemrela pri porodu a otec v roce 1915 v tom samem dome na otravu kouricima kamnama, dedu pak vychovavalo pribuzenstvo v jine vesnici....ja zjistil, ze matka zemrela az v jeho 2,5 letech na tuberkulozu a otec v te vesnici nezemrel vubec...jinak byl obuvnik....hledal jsem i v te vesnici kde pak dedu vychovavali, ale tam take nezemrel......da se tedy nekde zjistit online zda byl odveden?


Dobrý den, chcete obšírnější odpověď, ale konkretní věci neuvádíte. Na jednu stranu chápu, na druhou stranu - těžko se pak odpovídá.
Válka
- nemusel být odveden, mohl se dobrovolně přihlásit - méně pravděpodobné. U otců polosirotků mohly být mi nějaké úlevy, odklady, moc se mně tahle teorie nezdá...
- vzhledem k nedostatku mužů v tomto období mohl být přesunut "úředně" někam, kde vykonával potřebnou práci, třeba doly, těžký průmysl, lesnictví, stavby a pod.

Povolání - to je poměrně důležitá informace, pokud měl třeba statek, určitě by se snažil držel doma, pokud byl třeba zedníkem, zcela jistě putoval v hodně široké oblasti - za války možné, ale méně pravděpodobné.

matriky - moc odpovědí z matrik nevyčtete, snad jen to zásadní, je třeba prohlédnout jeho matriční zápis narození, kde se zpětně dopisovalo velice často i úmrtí, fary si mezi sebou tyto údaje vyměňovaly, stejně tak i pokud se jedná o manželství. Kupodivu to fungovalo i z území (pozdějšího - dnešního) Rakouska.

Dá se pátrat úředně, je to ovšem zpoplatněné a nevím, s jakou jistotou je to u osob narozených před r. 1900 - jde především o záznamy z Československa, Česka.

Syn onoho hledaného pána se zcela jistě ženil, u svatebního zápisu je jeho věk, není tam třeba něco o tom, zda je otec naživu - psávalo se to, nebo svolení otce ? Ona plnoletost byla v té době odhadem 21 let (neznám rok svatby), ale pokud byl vychováván u příbuzných, třeba měl tendenci se co nejdříve osamostatnit.

Pozor na možný fakt, že třeba nezemřel ihned, ale na následky onoho nadýchání se - až v nemocnici... Opět - neznáme ani oblast, nelze poradit.
Pokud se opravdu jednalo o tragické úmrtí, je možné, že byste našel nějakou zprávu v dobových novinách. Neznáme jméno, obec, hledat za Vás nemůžeme.
Otrava kouřovými zplodina s sebou může nést sice přežití, ale s trvalými následky, pak by snad bylo možné zvažovat i nějaká specializovaná zařízení. Opět - za války velmi složité, nemocnice a podobná zařízení sloužila především vojákům...

Dá se také předpokládat, že Váš dědeček byl jako sirotek, polosirotek sledován příslušným úřadem, pak tedy zkusit hledat informace o výchově dítěte (u příbuzných) v daném okresním archivu. Velmi často se dochovaly doklady o dětech svěřených do pěstounské péče, o sirotcích a polosirotcích. Pokud otec dítěte opravdu zemřel, pak se musely konat všechny úkony související s osiřením dítěte. Stav majetku po rodičích, a podíl domovské obce na výchově , péči o dítě.

Formulace- matka zemřela při porodu mohla původně znít matka zemřela nedlouho po porodu, to si malé dítě nemusí přesně zapamatovat. Ve které obci "stála ona kamna" , to je další věc, vůbec to nemuselo být v místě narození dítěte, otec prostě šel za prací, dítě svěřil příbuzným.

Tím, že matka zemřela proti rodinné formulaci až o dva a půl roku později, neposouvá se tím také atace úmrtí otce ?
Já osobně bych začala vyhledáváním v dobovém tisku, znáte jméno, příjmení, a varianty s tragedií úmrtí otrava kouřícími kamny.

Z
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28990
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Místo úmrtí

Příspěvekod marekaero » ned říj 21, 2018 6:22

Tak jsem trochu pokročil, i když zatim tak nějak k k ničemu.... Pátral jsem v záznamech padlých, tam jsem ho nenašel, tak jsem požádal o vyhledani kmenového listu vojáka od VÚA a bohužel se jeho kmenový list nedochoval... Zkouším jestli ještě nebude něco ve vojenském kmenovém listu dědy, příští týden ho už budu mit připraven k ofocení....... Zkoušel jsem dohledat, nějakou tu sirotčí, pěstounskou knihu online, ale nic se mě nepodařilo najít. Oslovil jsem tedy matriku OÚ a ta mě odkázala na Státní archiv Horšovský Týn, bohužel tam bez jakékoliv odpovědi...... Nevíte zda se tyto knihy nachází někde online jako treba matriky v Porta fontium?
marekaero
 
Příspěvky: 12
Registrován: ned zář 23, 2018 18:24
Oblast pátrání: Pec pod Čerchovem, Domažlicko

Re: Místo úmrtí

Příspěvekod Zora » ned říj 21, 2018 6:36

marekaero píše:Tak jsem trochu pokročil, i když zatim tak nějak k k ničemu.... Pátral jsem v záznamech padlých, tam jsem ho nenašel, tak jsem požádal o vyhledani kmenového listu vojáka od VÚA a bohužel se jeho kmenový list nedochoval... Zkouším jestli ještě nebude něco ve vojenském kmenovém listu dědy, příští týden ho už budu mit připraven k ofocení....... Zkoušel jsem dohledat, nějakou tu sirotčí, pěstounskou knihu online, ale nic se mě nepodařilo najít. Oslovil jsem tedy matriku OÚ a ta mě odkázala na Státní archiv Horšovský Týn, bohužel tam bez jakékoliv odpovědi...... Nevíte zda se tyto knihy nachází někde online jako treba matriky v Porta fontium?


Pokud chcete nějak konkretněji pomoci, vložte odkazy, které jste našel, uveďte jméno, příjmení, a lokalitu. Jinak budeme jen vymýšlet možné i nemožné teorie, které Vy budete muset ověřovat. Dobový tisk je opravdu z hlediska tragických úmrtí dost dobrý zdroj.
Zatím jsem se nesetkala s tím, že by pro Vaše období byly online jakékoliv informace o péči o sirotky.

Pokud vznesete oficielní dotaz na archiv, jsou povinni odpovědět do 1 měsíce, případně požádat o prodloužení lhůty na odpověď. Jste si jist, že tato doba už uplynula? Já jsem psala svůj původní příspěvek 24. září, pokud jste následně archiv oslovil, asi ještě ten měsíc neuplynul... To už je ale na Vás.

Z
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28990
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Místo úmrtí

Příspěvekod marekaero » ned říj 21, 2018 10:39

Ještě to měsíc není, tak uvidim zda se ozvou......odkazy nemám vše jsem si vypisoval a zapisival do stromu z online matrik na Porta fontium..... Děda "sirotek" je Karel Bauer 7.7.1912, Pec 73 ( Pec pod Čerchovem, Hochofen) jeho otec (o toho se jedna) Karel Bauer 9.4.1876, Pec 21, obuvník Pec 9......a matka Anna Bauerová roz. Blažková, Chrastavice 34...matka zemřela 17.3.1915, Pec 9 na tuberkulozu..... Dědu poté vychovávala Markéta Randová, roz. Blažková 21.5.1887 v Chrastavicích 34 sestra Anny Bauerové ( Blažkové) s Josefem Randou 18.12.1892 z Chrastavic.... Až do roku 1934, bydlel děda u Randů v Chrastavicích, pak odešel do Plzně, kde 1935 nastoupil k vojsku..... Pak mám samozřejmě strom až do roku 1800, ale ten asi už není potřeba...... Vic informací již nemám
marekaero
 
Příspěvky: 12
Registrován: ned zář 23, 2018 18:24
Oblast pátrání: Pec pod Čerchovem, Domažlicko

Re: Místo úmrtí

Příspěvekod Zora » ned říj 21, 2018 10:44

marekaero píše:Dobrý den, lze nějakým způsobem zjistit místo a datum úmrtí, jen podle datumu narození a posledního známého bydliště?.... V místě posledního bydliště nezemřel, poslední info o něm je z roku 1914-1915, v té době mu bylo 39 let. Děkuji za jakoukoliv radu


Určitě pomůže, když napíšete o koho se jedná, lokalitu a především vložíte odkazy, které jste k této osobě dohledala.
Často bývá úmrtí poznačeno v matrice narozených, případně v matrice oddaných, fary měly povinnost si tyto informace vyměňovat. Ne vždy se to dodržovalo..., ale občas to zafunguje.

Zatím jste vůbec nezmínila, zda jste hledala v matrikách zemřelých, zda máte matriční záznam o narození dotyčné osoby... píšete spíš v náznacích, otázkách..., hlubokém utajení... Pokud chcete pomoci, tak je třeba vše odtajnit.
Nebo přijdeme o všechny kopretiny :-)
Z
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28990
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Místo úmrtí

Příspěvekod marekaero » ned říj 21, 2018 10:53

V matrikách narozených žádný záznam není, v matrikách zemřelých jsem ho nenašel hledal jsem i v okolí i v Chrastavicích a matrika v Klenčí mě potvrdila, že v místě svého bydliště, v Peci nezemřel....
marekaero
 
Příspěvky: 12
Registrován: ned zář 23, 2018 18:24
Oblast pátrání: Pec pod Čerchovem, Domažlicko

Re: Místo úmrtí

Příspěvekod Zora » ned říj 21, 2018 11:13

Tak je třeba onoho tajemného muže hledat dál. Víc asi neporadíme.
Z
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28990
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části


Zpět na Otázky a odpovědi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 9 návštevníků