VYŘEŠENO - Kriegsarchiv - vojenské matriky

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO - Kriegsarchiv - vojenské matriky

Příspěvekod Miloslav » ned čer 10, 2018 18:00

Dobrý den,

chtěl bych Vás požádat o radu. Můj předek sloužil jako voják infanterie Regimentu 25. Ludwig von Thürheim od roku 1764. V roce 1778 se oženil a měl několik dětí. Bohužel se mě nedaří určit přesné místo jeho narození abych mohl dále pátrat v matrikách příslušného farního úřadu. Protože byl voják, pokusil jsem se dohledat tuto informaci v dokumentech Kiregsarchivu naskenovaných mormony (FamilySearch), což se mi ale nepodařilo. O mém předkovi je v těchto dokumentech uvedeno několik záznamů a vždy je uvedeno jiné místo narození, přesto, že jde prokazatelně o tutéž osobu. Ještě mi napadá matriční kniha pluku z roku 1778, kde bude záznam o jeho svatbě. Předpokládám, že tak jako u civilních sňatků byl dožádán farní úřad v rodišti ženicha a zápis v matriční knize by tedy mohl konkretizovat místo jeho narození.

V této souvislosti bych se chtěl zeptat, zda existují někde on-line dostupné vojenské matriky (např. na stránkách Kriegsarchivu)? Případně, pokud někdo navštěvuje pravidelně Kriegsarchiv, byla by možnost požádat v této věci o pomoc?

Děkuji!
Naposledy upravil Miloslav dne čtv čer 28, 2018 17:56, celkově upraveno 1
Miloslav
 
Příspěvky: 75
Registrován: sob dub 09, 2016 10:16

Re: Kriegsarchiv - vojenské matriky

Příspěvekod Zora » ned čer 10, 2018 18:13

Pokud se ženil v době vojenské služby, tak mohl být oddán ve vojenském kostele a zápis o svatbě by byl potom ve vojenských matrikách. Bohužel jste ale nenapsal žádnou obec, takže netuším, zda se jedná o dnešní území ČR, nebo dnešní Rakousko.

Vojenské matriky spravuje vojenský historický ústav.
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28991
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Kriegsarchiv - vojenské matriky

Příspěvekod Miloslav » pon čer 11, 2018 20:38

Dobrý den,

služba byla doživotní, takže se ženil v době vojenské služby. Nevěsta pocházela z obce Bavorov, okr. Strakonice a ženich asi z obce Ried in Bayern. Zápisy o narozených dětech nebo o svatbách se prováděly současně jak do civilních, tak i do vojenských matrik. Alespoň tak je to u všech jeho narozených dětí, jak před svatbou, tak po ní. Předpokládám, že svatba byla v té době zapisována shodným způsobem. V civilní matrice v Bavorově, odkud byla nevěsta, je jen uvedeno, že se jednalo o vojáka Regimentu 25. Ludwig von Thürheim. Očekávám, že zápis ve vojenské matrice byl obsáhlejší a obsahoval o ženichovi více informací. Byl to totiž pluk, kdo měl o ženichovi veškeré informace a voják se mohl oženit jen s povolením pluku. Oženit se se povolovalo asi jen 1/3 vojáků, protože jejich rodiny pak většinou táhly s plukem a měly k dispozici zázemí pluku a "vymoženosti" pluku (vzdělávání dětí,...). Kde by se mohl nacházet onen vojenský kostel, o kterém píšete, nevím. Jako každý vojenský pluk té doby byl pravidelně přesouván z místa na místo podle potřeby, takže by se muselo jednat o "zapůjčení" běžného civilního kostela pro vojenské svatby, křty nebo pohřby v místě aktuální dislokace pluku nebo o jakousi mobilní "polní" verzi kostela. Jak bylo uvedeno, nevěsta byla z Bavorova. V době svatby se pluk účastnil bojů o bavorské dědictví kdesi u Jaroměře, Turnova, Mělníku, atd.
Podle záznamů z doby naverbování mého předka (asi 15 let před svatbou), kdy byl pluk rozmístěn ve městech podél řeky Inn v Rakousku v délce asi 100 km, a předtím kdesi v Sasku, usuzuji, že neměl žádná stabilní kasárna, kde by mohl kostel být. Ale v těchto záležitostech se příliš neorientuji, takže uvítám každou radu... Později byl pluk trvale usazen ve Strakonicích a Písku, takže možná nějaký vojenský kostel byl tam. I když si nejsem jist, zda bylo běžné vojáka uvolnit z bojů, aby mohl odcestovat stovky kilometrů daleko a tam se oženit ve vojenském kostele.

Ta problematika vojenských kostelů a jejich matrik mě zajímá, jestli k tomu máte další informace, budu za ně rád.

VHÚ zkusím oslovit.

Děkuji!
Miloslav
 
Příspěvky: 75
Registrován: sob dub 09, 2016 10:16

Re: Kriegsarchiv - vojenské matriky

Příspěvekod Zora » pon čer 11, 2018 20:55

Teď jsem v rozpacích. Zatím jsem se setkala pouze s místy svateb (a někdy i narození), které se konaly v místě posádky, tam byl i vojenský kostel - tedy většinou kaple.
Jak se vypořádával ale vojenský kaplan s tím, že nemá žádnou přidělenou (pevně stanovenou) kapli, to tedy netuším...Obávám se, že víc Vám nepomůžu, sorry. Z
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28991
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Kriegsarchiv - vojenské matriky

Příspěvekod Miloslav » stř čer 13, 2018 17:07

Děkuji! Oslovil jsem VHÚ u nás i na Slovensku, uvidíme, kam se to posune. Možná máte pravdu a skutečně bylo nějaké oficiální sídlo pluku s kostelem nebo kaplí a tam se sňatky realizovaly. V knize o historii pluku jsem ale z té doby žádnou zmínku o oficiálním sídle nenašel. To že se pluk účastnil bojů také neznamená, že se jich v době svatby účastnil i tento konkrétní voják. Jak jsem psal, měl již děti z doby před svatbou a možná mohl mít díky tomu nějaké "úlevy" z bojů, aby se mohl na začátku bojů oženit. Nevím jestli ženy vojáků, kteří padli v boji, pak měly nárok na jakýsi "důchod". To by mohl být důvod svatby, aby případně pozůstalá manželka a děti byly zabezpečeny a případně bez problémů dědily, i když u vojáků asi nebylo co.
Miloslav
 
Příspěvky: 75
Registrován: sob dub 09, 2016 10:16

Re: VYŘEŠENO - Kriegsarchiv - vojenské matriky

Příspěvekod Milli » pát pro 27, 2019 15:31

Dobrý den,
nemám odpověď na Vaší otázku, možná už ji ani nepotřebujete a máte vše vyřešeno. Já mám nyní ten samý problém a obracím se vás o radu. Náš předek byl zřejmě od roku 1772 u toho samého 25. regimentu jako váš, děti se rodily postupně v různých městech....Horažďovice, Lažany, Litoměřice apod. Něco se podařilo najít v katolických matrikách, něco jsme proklikali na FamilySearch, ale stále je to málo. Hledáme svatbu z ledna 1777, měla být ve Strakonicích. Vojenskou matriku jsme nenašli a v katolické tyto svatby nejsou.
Pokud poradíte, budu moc ráda. M.S.
Milli
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned čer 16, 2019 19:00
Oblast pátrání: Berounsko, Táborsko, Prachaticko, Rokycansko
Rodokmen online: Geni - m.schrockingerova@seznam.cz

Re: VYŘEŠENO - Kriegsarchiv - vojenské matriky

Příspěvekod filmovymaniak » pát pro 27, 2019 15:53

Dobrý den,
zkoušela jste hledat tady? Jestli jsou tam údaje k jeho osobě, někdy tam může být zmínka o dovolené pro případ sňatku a kde svatba proběhla
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Uživatelský avatar
filmovymaniak
 
Příspěvky: 2346
Registrován: čtv říj 15, 2015 15:03


Zpět na Otázky a odpovědi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 návštevníků