Úmrtí kněze Jana Grünera 1797, Předslav u Klatov (latina)

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Úmrtí kněze Jana Grünera 1797, Předslav u Klatov (latina)

Příspěvekod Cornelius » úte dub 10, 2018 23:51

Dobrý den,
už několik dní se potýkám se čtením a porozuměním obsáhlého zápisu v matrice, týkajícího se úmrtí administrátora zdejší fary. Originál je na celé straně 37 a několik řádek pak i na stránce protější:

http://www.portafontium.eu/iipimage/300 ... =507&h=217

Bohužel jsem prachšpatným laickým latiníkem a tak můj výsledek vypadá následovně:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nadmíru důstojný nejvzdělanější a velebný pán Jan Marian Grüner mistr svobodných umění a filosofie, světský kněz arcidiecézní administrátor předslavský, (jemuž) vrchol života uzavřel Bůh roku 1797 dne 13. října, předem ode mne Václava Švančary faráře Vřeskovického potřebnou Svátostí zaopatřen a před samým skonem ještě jednou řádovým otcem Gunterem kaplanem Minoritů jeho všech umírajících pevnou ochranou.
Pohřben byl v chrámu 15. října od ...... výtečného D. Ignáce Tluky, klatovského děkana a arcibiskupského vikáře ...... blízko nových dveří kudy se chodí do chrámové kostnice, doprovozen sousedním ctihodným duchovenstvem.
Pohřeb jeho spolupoctil také, příkladem za všechny, domácí přejasný pán pan Adam Janovský z Janovic, pán na Otíně, Předslavi a Habarticích, patron tohoto farního obročí velmi milostivý se svým také .... existujícím zde cestujícím hostům.
......... a ....... duchovní zdejší ........... let 15. Doba počtu let kaplanem byl ve Vřeskovicích v Otíně domácím kaplanem a zároveň kooperátorem horlivá jeho léta.
Farníkům Kostela sv. Jakuba nejvyšší přízní skrze poslední vůli ....... zřídil a za svou duši z .......... .......... jakož počet mší obětovat k oltáři ............ dokončili, jmenovitě stálé nadání 500 zlatých odkázal. Oltáři Blahoslavené Panny Marie Karmelské obětováno 50 zlatých jako ....... odtud přírůstek.
Bydlení na této skrovně ......., výborně svými náklady obnovil pro místnosti obývané zástupci božími. Zahradu .... rozšířenou svým nelehkým postavil, kámen odvezl a dobrou zeminu přivezl. Stodolu ... jinak postrádají farní domy, ve svém věku k stájím ......... vystavěl. Jestliže smrt pomalu vstoupila bránou ... domu dosud jedno lůžko svým ..... ...... ........ . Maje ........ ......... .... jako by duše jeho v paměti žila.
Pro bystrou přirozenost ........ .......... a další kdekoliv lidmi chválen. Ve vzdělávání lidí ve věcech víry a v přijímání pojmů činný pastýř.
Tomuto tedy po práci a námaze apoštolské vděčně podepsat:
Ať odpočívá v svatém pokoji!

Václav Švančara
farář Vřeskovický
..... vikář(ský) ..... Klatovský
sekretář
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak vidno, hodně slov mi v textu chybí (žádná trochu odpovídající slovníková hesla mi u nich nedávala smysluplný kontext s ostatním textem) a jsem si jist že ani to, co jsem rádoby přeložil, nebude vždy správně.
Byl by, prosím, někdo ochoten mi se čtením pomoci?
Děkuji.
Cornelius
 
Příspěvky: 12
Registrován: sob bře 31, 2018 21:57
Oblast pátrání: Klatovsko

Re: Úmrtí kněze Jana Grünera 1797, Předslav u Klatov (latina

Příspěvekod Zora » sob dub 14, 2018 6:21

Zkuste vložit latinský text, který jste přečetl, třeba někdo z kolegů doplní. Z
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28991
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Úmrtí kněze Jana Grünera 1797, Předslav u Klatov (latina

Příspěvekod Cornelius » sob dub 14, 2018 18:16

Takže, rukopis z výše uvedeného odkazu jsem osobně přečetl následovně, ale je dost možné, že ne vždy zcela správně:

Admondum Reverendus Doctissimus ac Venerabilis Dominus Joannes Maria Grüner AA LL & Philosophiae Magister, Sacerdos Saecularis ArchiDioecesanus Administrator Przedslaviensis, supremum vitae Diem clausit A°: 1797 Die 13 Octobris, praevie a me Wenceslao Schwanczara Parocho Brzeskowiczensi Sacramentis necesarus provisus, et ante ipsum agonem iterum à Rdǒ Patre Gunthero Minorita Cooperatore Suo omnibus morientium praesidus munitus.
Sepultus est in Ecclesia 15 Octobris à Vbli ai Eximio D°: Ignatio Tluka Klattoviensium Deiano, et ArchiEpiscopali Vicaris foraneo, prope portam Novam qvâ itur ad Ecclesam ex parte ossaru, concomitante Vicins Venerabili Clero.
Funus Ejus cohonestavit etiam exemplariter tota Domus Perillustris Domini Di: Adami Janovsky de Janoviiz Domini in Wotin, Przedslav, et Habarticz, Patroni hujus Beneficij perqvam gratiosi cum Suis etiam funi existentibus hic Mobilissimis Hospitibus.
Prefuit, et prefuit Spiritualier Hujati Paraeicae annis 15. Aetatis numenavit annos Capellanus fuit Brzeskowiczij in Wotin Domestirem Capellanum, et simul Cooperatorem sedulum egit annis.
Ecclesiam Si: Jacobi Parochiatem suprema voluntate per Testamentum Haeredem instituit, et pro Sua Anima ex (ex) obveniente Censu, ut Missarum Sacrificia ad Aram Privilegiatam peragantur, Nominae perpetuae fundationis 500 florenos legavit. Are B V Mariae de Monte Carmelo dedit 50 flor: ut Capitale exinde crescat.
Habitationem ante hac exiguè aedifiatam, egregiè Suis Sumptibus restauravit pro comodiori incolatu Dnǒrum Successorum. Hortum pariter expensis Suis non levibus erexit, petram avehendo, et bonam terram advehendo. Horreum quo alias carebat Domus Parochialis, Suo Aeve cum Stabulis pro pecoirbus aedificavit. Si mors tardius venisset supra portam, quâ Domus intratur adhuc unum Cubite Suis impensis erigere constituit. Habent provinde DDni Suicessons quase animae ejus memores vivant.
Ab acie ingenij, Studusqe Minervae et Altiorum, ubivis Vir Laudatus. In erudiendo populo de rebus fidei, et in Conceptibus Concionatorus Operosus Pastor.
Huic itaqe post Labores et Sudores Apostolicos pie subscribo:
Requiescat in Sancta Pace!

Wenceslaus Schwanczara
Parochus Brzeskowiczensis
Officij Vicar: for: Klattoviensis
Secretarius
Cornelius
 
Příspěvky: 12
Registrován: sob bře 31, 2018 21:57
Oblast pátrání: Klatovsko

Re: Úmrtí kněze Jana Grünera 1797, Předslav u Klatov (latina

Příspěvekod Cornelius » čtv led 16, 2020 1:36

Tak s pomocí jednoho kněze jsem se nakonec dopídil ke konečnému tvaru čtení a překladu. Nevím, jestli to tu bude ještě někomu jinému než mně dobré, ale pro jistotu sem onen překlad uvedu, třeba to ještě někomu poslouží a tato problematika bude konečně po právu mezi vyřešenými.

Předslav
15. Října (1767)
Nadmíru důstojný, veleučený a velebný pán Jan Marian Grüner, mistr svobodných umění a filosofie, světský kněz arcidiecézní, administrátor předslavský, (jenž) posledním dnem život svůj uzavřel L.P. 1767 dne 13. října. Před tím byl mnou, Václavem Švančarou, farářem vřeskovickým, nezbytnými svátostmi zaopatřen a před samotným skonem ještě jednou řádovým otcem Gunterem, minoritou, svým kaplanem posílen všemi modlitbami umírajících.
Pohřben byl v kostele 15. října urozeným Pánem Ignácem Tlukou, klatovským děkanem a arcibiskupským vikářem, doprovázen sousedním ctihodným duchovenstvem, blízko nové brány, kudy se přechází ke kostelu od kostnice.
Pohřeb jeho též příkladně spolupoctil domácí přejasný pán pan Adam Janovský z Janovic, pán na Otíně, Předslavi a Habarticích, patron tohoto farního obročí se svými tehdy se zdržujícími urozenými hosty.
Zdejší farnosti stál v čele a duchovně ji vedl 15 let. Když mu bylo ...... let, stal se kaplanem ve Vřeskovicích. V Otíně byl ...... let domácím kaplanem a zároveň horlivým kooperátorem.
Farní kostel sv. Jakuba svou svrchovanou vůlí závětí ustanovil za dědice. Odkázal mu 500 zlatých jakožto trvalou fundaci a určil aby z /řádných/ úroků byly slaveny mše svaté za jeho duši při hlavním oltáři. Oltáři Blahoslavené Panny Marie Karmelské daroval 50 zlatých, aby tímto kapitálem mohl „vzrůstat“.
Obydlí, dříve skromně zbudované, na své náklady znamenitě obnovil, pro pohodlnější bydlení Pánů nástupců. Zahradu rovněž nemalým svým úsilím zbudoval, odvezl kámen a navezl dobrou zeminu. Nechal vystavět i stodolu, kterou jinak farní domy postrádají, i s chlévy pro dobytek. Kdyby smrt přišla později (touto branou), měl by tento dům vlastními náklady zbudovánu ještě jednu ložnici.
Kéž (právě tak) žijí důstojní Páni nástupci, pamětlivi jeho duše.
Pro bystré nadání, píli, praktickou dovednost a ducha, všude ať je chválen Muž. Ve vzdělání ve věcech víry a v pěstování uspořádaného myšlení, pracovitý Pastýř.
Jemu, po pracích a námahách apoštolských vděčně připisuji:
Ať odpočívá ve Svatém pokoji !

Václav Švančara,
farář Vřeskovický,
sekretář vikariátního
úřadu klatovského
Cornelius
 
Příspěvky: 12
Registrován: sob bře 31, 2018 21:57
Oblast pátrání: Klatovsko


Zpět na VYŘEŠENO

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 17 návštevníků