VYŘEŠENO

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Re: Z 1773 Beřovice latina

Příspěvekod havlisovka » pon dub 09, 2018 10:26

Se vším si neporadím, ale vidím tam:
Catharina filia post Josephum Benesch ex pago Wischinek, quae in mania lapsa, et in intervalis sibi praesens provisa, violenta morte ribi? illata mortua.
Mysím, že "upadla do mánie a ve chvílích, kdy byla při sobě (při smyslech), byla zaopatřena". Ten konec mi není jasný, ribi jako slovo ani tvar neznám. Zvažovala bych ibi, tam, čili zemřela násilnou smrtí a byla tam přinesena, tedy do těch Beřovic. To už ale jen spekuluju. Ono totiž illatus je taky pohřbený... :/
V kolonce hřbitov čtu:
Domini Doctori Slanensis extradita pro anatomisatione = slánskému panu doktorovi vydána k pitvě.

Chudinka holka. To dítě nad ní asi taky nemělo pěkný život ani konec...
havlisovka
 
Příspěvky: 1038
Registrován: úte led 01, 2008 12:32
Bydliště: Praha

Re: Z 1773 Beřovice latina

Příspěvekod havlisovka » pon dub 09, 2018 19:47

Nevím, ta sebevražda mě napadla taky, ale jestli se s tělem jelo do Slaného nebo za ním doktor vážil cestu, spíš si myslím, že nebožka opravdu byla něčím zvláštní - psychicky nemocná, nebo epileptička, nebo měla nějaký nádor na mozku... Třeba se najde lepší latinář a vyčte z toho víc.
havlisovka
 
Příspěvky: 1038
Registrován: úte led 01, 2008 12:32
Bydliště: Praha

Re: VYŘEŠENO Z 1773 Beřovice latina DĚKUJI zedire

Příspěvekod majamazzi » stř čer 27, 2018 10:06

Dobrý den,
náhodou jsem narazil na Váš problém - vždycky mě tyto zvláštní zápisy hodně "berou". V rodokmenu, který teď dělám, byla manželka zavražděna svým manželem, čili taky taková zvláštnost (divil jsem se před přečtením zápisu o úmrtí té ženy, že jsem nemohl nají zápis úmrtí toho manžela, no a teď je to vysvětleno - buď někde pěkně dlouho "seděl", anebo šel rovnou na popravu...). Ten příběh už úplně neodkryjeme, ale vy jste to tu společně s "havlisovkou" celkem pěkně odkryly.

ten konec zní podle mě "violenta morte sibi illata mortua" - čili kdybychom to přeložili, aby to šlo češtinářsky akceptovat - násilnou (prudkou, možná i bolestivou - i takové synonymum lze použít) smrtí svůj život ukončila, násilnou smrt si způsobila. Myslím, že šlo skutečně o sebevraždu, a proto tam je i popis té "mánie", čímž bylo vysvětleno, že nešlo o záměrnou sebevraždu, patrně právě proto, aby mohla být řádně pohřbena. Víc asi zůstane navždy někde v mlze historie...;-)
majamazzi
 
Příspěvky: 3
Registrován: stř čer 27, 2018 9:45
Oblast pátrání: Hodonínsko, Břeclavsko, Kyjovsko, okolí Strážnice, Chřiby, Telčsko, Jihlavsko, východ Jindřichohradecka


Zpět na VYŘEŠENO

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 22 návštevníků