Tvrdý oříšek

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Tvrdý oříšek

Příspěvekod heruon » úte bře 13, 2018 23:22

Ahoj,

potřeboval bych poradit s tím, kam se obrátit, pokud hledám informace o rodině v Německu a Rakousku, popř. jestli máte někdo s hlubším hledáním zkušenosti/kontakty?

Zkusím postupně vypsat, o co mi jde a co už vím a nevím :-)

Můj pradědeček se jmenoval Johannes Rein, nar. 1.10.1915 v Bochumi (Německo). Padl na konci války, 14.5.1945 v Niendorf/Ostsee (Německo). O něm mám informací dost, neb jsem z německého WAStu a Červeného kříže dostal celou jeho složku z Wehrmachtu (byl nižším důstojníkem u tankistů).

Jde mi teď o informace o jeho rodičích, resp. rodině.
1) Jeho otec, matka a další předci.
Otec se jmenoval Josef Rein a byl sládkem (bierbrauer) v Bochumi - bydliště Castropher Straße 54, Bochum, po válce (zřejmě kvůli vybombardování) ulice Am Eschenbruch 20. Našel jsem na internetu volně dostupný adressbuch Bochumi a v tom našel, že tam žil v roce 1905 (tam uveden jako hornický učeň) i 1924 (už jako sládek) a ještě v roce 1962 na té adrese žil (už jako Invalide), v adressbuchu z roku 1967 už ne - tj. zemřel někdy 1962-1967.

Nicméně nevládnu němčinou natolik, abych byl schopný vyhledat si příslušné matriky - ani nevím, jestli existují, kdo je spravuje a jestli se do nich dá nahlédnout. Nevíte náhodou, jestli se k tomu dá dostat někde v digitální podobě? Předesílám, že rodina byla katolického, nikoliv protestantského vyznání.

Matka se jmenovala Augusta Rein, roz. Sedlaczek. Místo narození nevím přesně, babička tvrdí, že pocházela ze Zlína a blízkého okolí. Datum narození taky nevím. Zkoušel jsem hledat v matrikách, ale ve Zlíně-městě se podle indexu nikdo takový v odpovídající době nenarodil, na okolí jsem zatím neměl čas. Podle pověstí snad měla ve Zlíně nějakou dobu učit hudební výchovu a dávat lekce klavíru. Zajímá mě, jestli jde její existence potvrdit/vyvrátit na základě třeba nějakých přihlášek, seznamů atp.? Zajímavé je, že v tom adressbuchu Bochumi není v žádném roce vůbec zmíněna. Zemřít měla podle babičky někdy v letech 1950-1960 v Bochumi, protože v té době jim přišlo parte a zároveň tím skončila korespondence s tou rodinou.

2) Širší rodina
Babička vypráví, že Josef Rein měl mít bratra, jehož jméno neznám, ve Vídni, který tam měl vlastnit či provozovat lékárnu. Protože ta rodina údajně neměla žádné děti, měl bratr v úmyslu přepsat tu lékárnu na moji babičku, nicméně k tomu po válce vinou komunistického režimu nedošlo.
Tady jsem logicky úplně v koncích. Nevím, nakolik je příběh pravdivý. Předpokládám, že tento bratr válku přežil, neboť si s ním matka mé babičky (tj.manželka Johanna Reina) údajně psala. Všechny dopisy se bohužel kvůli rodinným sporům ztratily nebo byly zničeny.
Nevíte, od čeho se odpíchnout a kde zkusit hledat?

Napadla mě varianta příběhu tak, že se Augusta musela přece s Josefem Reinem někde seznámit a potkat. Pokud by rodina Reinů sídlila původně ve Vídni, mohla se s ním zde potkat - ze Zlína to do Vídně není daleko a hodně lidí tam jezdilo za prací. Potom se mohli společně přestěhovat do Bochumi.
Samozřejmě to mohlo být úplně jinak, tohle je jenom hypotéza :-)


Díky za jakékoliv tipy a rady :-)
heruon
 
Příspěvky: 4
Registrován: úte bře 13, 2018 21:54
Oblast pátrání: Hlučínsko, Opavsko, Žatecko, Německo-Bochum, Vídeň

Re: Tvrdý oříšek

Příspěvekod Zora » stř bře 14, 2018 8:08

Mohu poradit tzv. Lehmanovy adresáře, dá se v nich hledat osoba podle bydliště a zřejmě i podle firmy.

https://www.digital.wienbibliothek.at/w ... cation/260
Příjmení Rein se vyskytuje, lékárny jsem ale nehledala.
(dají se asi vyhledávat, ale nemám s tím zkušenosti)

zde online vídeňské hřbitovy - bez křestního jména nebo nějakých dalších informací je to velmi složité.
https://www.friedhoefewien.at/eportal2/

....
Edit - ještě byste mohl upřesnit větu :
Můj pradědeček se jmenoval Johannes Rein, nar. 1.10.1915 v Bochumi (Německo). Padl na konci války, 14.5.1945 v Niendorf/Ostsee (Německo). O něm mám informací dost, neb jsem z německého WAStu a Červeného kříže dostal celou jeho složku z Wehrmachtu (byl nižším důstojníkem u tankistů).

Předpokládám totiž, že Váš pradědeček musel mít děti (Vašeho dědečka nebo možná babičku) Co o nich víte, kde se narodili a máte jejich rodná data? Jde o fakt, jak se dostali předci do Československa. (nějaké info z dokladů?)

Jde totiž také o to, zjistit, ve kterém období se asi mohl narodit předek a jeho bratr - majitel lékárny a také slečna Sedláčková.
Lékárnu mohl provozovat třeba až do svých osmdesáti roků - měl tam zaměstnance... a podle věku by snad opět mohl pomoci Červený kříž, protože jako Rakušan (příp. Němec) byl zřejmě povinen vojenskou službou , tedy dle věku.
Domníváte se, že vystudoval farmacii?

Ke slečně Sedláčkové - tady by se dalo předpokládat, že pocházela z ekonomicky spíše lépe postavené rodiny, - (věno, postavení). Dívky kolem přelomu 19. a 20. století byly dávány od vídeňských klášterů na vychování, zde kromě jiného získávaly i hudební vzdělání. (Souvislost s lékárnou bratra pozdějšího manžela?)
Vůbec ale nedokážu odhadnout období, kdy se slečna Sedláčková mohla narodit, a kdy se mohla vdávat. Bylo pravidlem, že se dcery vdávaly z domova, ale mohla být také sirotek a svatba by se pak mohla konat zcela jinde,. Možná také, že se vdávala ve vyšším věku - zpočátku se tedy živila jako učitelka hudby, pak se vdala a manželství už zůstalo bezdětné...
Jsou to ale jen zatím jen naprosto nepodložené možnosti.
Naposledy upravil Zora dne stř bře 14, 2018 8:50, celkově upraveno 3
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28991
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Tvrdý oříšek

Příspěvekod sanssouci » stř bře 14, 2018 8:30

Zora už pomohla.

Katolické matriky města Bochum se najdou tady:

Adresse:
Propsteipfarrei St. Peter und Paul
Bleichstr. 12
44787 Bochum
Öffnungszeiten Pfarrbüro:
Montag und Freitag
09.00-12.00 Uhr
Mittwoch
13.30-15.30 Uhr
Telefon:
0234 / 1 47 15
Telefax:
0234 / 9 65 02 08
E-Mail:
info@propstei-bochum.de


U familysearch: Bochum http://www.familysearch.org/search/catalog/87811


Adresář města Wien: https://www.digital.wienbibliothek.at/w ... einfo/5311


Hřbitov města Wien: https://www.friedhoefewien.at/eportal2/ ... lId/-55270


Matriky města Wien: www.matricula.at
sanssouci
 
Příspěvky: 1806
Registrován: stř srp 08, 2012 7:39

Re: Tvrdý oříšek

Příspěvekod Zora » stř bře 14, 2018 9:04

Ještě k tomu adresáři města Bochum -
neznám ho, ale většinou se v adresářích uváděly pouze "hlavy rodiny", tedy pokud Augusta žila v manželství, mohl by tam být uveden pouze její manžel.
Z
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28991
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Tvrdý oříšek

Příspěvekod sanssouci » stř bře 14, 2018 9:20

Odkaz na lékarny ve Vídni v roce 1942:

https://www.digital.wienbibliothek.at/w ... iew/266322
sanssouci
 
Příspěvky: 1806
Registrován: stř srp 08, 2012 7:39


Re: Tvrdý oříšek

Příspěvekod heruon » čtv bře 15, 2018 23:00

Děkuju všem za tipy. :)
V adresářích je Reinů spousta, ale bez jména bratra Josefa Reina můžu jen těžko odhadovat a hledat lékárnu. Zkusím projít ty vídeňské matriky, snad tam něco bude...

Jinak situace se měla tak, že praděda Johann Rein si vzal za ženu mou prababičku, Agnes roz. Adamik, vzali se 26.12.1942 v Dolním Benešově, odkud prababička pocházela. Seznámili se pravděpodobně díky tomu, že praděda byl v jednotkách, které po Mnichovu zpět zabraly mé rodné Hlučínsko, které se stalo přímo součástí Říše a nebylo územím tzv. Sudet.

Pro přehled:

Josef Rein si vzal za manželku Augustu Sedlaczek. Spolu měli mít tři děti - Rudolfa (nar. ????), Johanna (nar. 1915) a Renatu (nar. ????)
Právě jedno z těchto dětí, Johann(es) je mým pradědečkem, narodil se 1.10.1915 v Bochumi. Jak jsem psal výše, během války se seznámil s mou prababičkou Agnes Adamik a spolu měli dvě děti - Margot (nar. 1943, zemřela následující rok) a Marii, nar. 1945, která je mou babičkou a která dosud žije.

Bratr Josefa Reina měl mít onu zmiňovanou lékárnu ve Vídni.

Já mám ale právě zájem prohloubit rodokmen v této linii co nejdále do minulosti, tj. potřebuju zjistit, kdy se narodil Josef Rein, a popř. jeho sourozenci.



Mě logicky napadá, že Josef i Augusta museli mít v roce 1915 nejméně 18 let, pravděpodobně více, neboť jedno z dětí mohlo být narozeno dříve než v roce 1915.
Tj. odhaduji datum jejich narození někdy mezi lety 1885-1895, zvláště pokud bezpečně víme, že se Josef dožil nejméně roku 1962 (dost možná je tím, který je v tom bochumském seznamu úmrtí v březnu 1962). Zároveň víme, že v roce 1905 je Josef Rein v Bochumi veden v adressbuchu jako "hornický účeň", tj. v té době mohl mít cca 15-20 let??? Zajímavé je, že ve stejném roce (1905) je na stejné adrese vedená i nějaká Louise Rein (wittwe = vdova), což by hypoteticky mohla být jeho matka?

Pokud bychom počítali s tím, že se Josef narodil někdy v období 1885-1895, pravděpodobně se v té době narodil i jeho bratr, údajný majitel lékárny ve Vídni.
Mám fotografii Josefa a Augusty z Vánoc 1938 a na ní oba vypadají odhadem na cca 45-50 let, takže by to zhruba mohlo sedět...
heruon
 
Příspěvky: 4
Registrován: úte bře 13, 2018 21:54
Oblast pátrání: Hlučínsko, Opavsko, Žatecko, Německo-Bochum, Vídeň

Re: Tvrdý oříšek

Příspěvekod Zora » čtv bře 15, 2018 23:23

Dobrý večer,

já jsem se snažila hledat "nějakou Augustu Sedláčkovou na Zlínsku, zatím tedy bez úspěchu. Zcela náhodně jsem narazila na sňatek Rein - Pučevlíková, který se odehrál v roce 1878 v Uherském Hradišti
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=38

Uložila jsem si ho pro případ, že by se mohl "hodit". Rozhodně se nejedná o hledaného Josefa. neodpovídá věk. Mě jen zarazilo, že se tohle příjmení vyskytlo ve Zlínském kraji. Původ ženicha Reina je v Třebíči soudní sluha. Jakmile bude čas, podívám se, zda se v Třebíči nerodily děti tomuto páru.

Jinak - Vaše žijící babička Marie by měla mít v rodném listě nějaké údaje, které by mohly pomoci - zkusil jste ty doklady prohlédnout? Stejně tak by mohl napovědět něco dalšího i svatební zápis v Dolním Benešově... ale zřejmě máte informace z obou dokladů - zápisů.

Pořád si myslím, že by původ Josefa Reina mohl být na Moravě, jak jinak by se mohla seznámit slečna Sedláčková...
------------
Co se týče lékáren, to je právě trochu problém, ale v tom vídeňském adresáři je i oddíl, která se týká udělených koncesí... tak snad v tom by se dalo hledat.
¨
Ve vídeňských matrikách asi nenajde vůbec nic. Tuším cca od r. 1937 směrem do minulosti nejsou přístupné , takže předpokládané úmrtí nebude online) a pokud bylo manželství bezdětné, žádný jiný matriční údaj se nezapisoval.

Zkusím ještě hledat slečnu Sedláčkovou...
Z
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28991
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Tvrdý oříšek

Příspěvekod heruon » ned bře 18, 2018 22:04

Když jsem zatím začal procházet i obce kolem Zlína, narazil jsem na dva zajímavé záznamy v matrikách obce Březnice u Zlína.
Konkrétně je to matrika oddaných:
1) 17.5.1881 - oddáni Jan Sedláček a Antonie S?edonastika?, oba 26 let
2) 1.5. 1888 - oddáni Vincenc Sedláček (25 let) a Teresie Dědková (33 let, vdova).

Oba páry mohou být hypoteticky rodiči mnou hledané Augusty Sedlačkové, ale matriky narozených pro Březnici nejsou po roce 1881 dostupné online.
Snad pozdější matriky existují a nebyly zničeny...
heruon
 
Příspěvky: 4
Registrován: úte bře 13, 2018 21:54
Oblast pátrání: Hlučínsko, Opavsko, Žatecko, Německo-Bochum, Vídeň

Re: Tvrdý oříšek

Příspěvekod Zora » ned bře 18, 2018 22:15

Matriky existují, ale nejsou zatím dostupné online, viz:
http://actapublica.eu/userdata/inventar_E67_zlin.pdf

str. 4 tištěného textu ( sken č. 9)

existuje i rejstřík N matriční kniha č. 4061, kde by bylo možné dohledat narození Augusty, zkuste oslovit matriční úřad Zlín, zda by Vám nevyšli vstříc.

Z
Uživatelský avatar
Zora
 
Příspěvky: 28991
Registrován: čtv kvě 31, 2012 14:01
Bydliště: Ivančice
Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Tvrdý oříšek

Příspěvekod heruon » úte bře 20, 2018 12:38

Díky moc, napíšu jim :-)
heruon
 
Příspěvky: 4
Registrován: úte bře 13, 2018 21:54
Oblast pátrání: Hlučínsko, Opavsko, Žatecko, Německo-Bochum, Vídeň


Zpět na Hledám pomoc

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků